A tanulság: soha ne hagyd otthon az okostelefonodat

Az okostelefonom az énem kiterjesztése, anélkül nem vagyok teljes, sem kognitíve, sem érzelmileg, sem fizikailag.

A mobiltelefon része lett az életnek, sehová nem megyünk nélküle. Mi történik akkor, ha az embert megfosztják az okostelefonjától? Ennek kiderítésére tett kísérletet a University of Missouri csapata.

okostelefonAz eredmény? Okostelefonja nélkül az ember ‘félkarú óriás’, komoly pszichológiai és fizikai következményekkel, gyenge kognitív teljesítménnyel. A Missouri Egyetem kutatói azt tanácsolják az érintetteknek, semmiképp ne hagyják otthon az okostelefonjukat, ha nagy figyelmet kívánó teljesítményt várnak el maguktól, tesztet kell írniuk, tanácskozáson vesznek részt vagy hasonló feladat vár rájuk, mert gyengébb teljesítmény lehet az ára.

“Eredményeinkből arra lehet következtetni, hogy az okostelefon nélkülözése negatív hatást gyakorolhat a mentális teljesítményre. Sőt, eredményeink azt mutatják, hogy az okostelefon énünk kiterjesztésévé vált, amit – ha leválasztanak rólunk – énünk megkurtításának élünk meg és negatív fizikai állapotnak” – magyarázza Russell Clayton, az írás szerzője.

A kísérletben, amikor az okostelefon tulajdonosok nem tudtak válaszolni csöngő telefonjukra – miközben egyszerű szórejtvényeket oldottak meg, a szívverésük megszaporodott, a vérnyomásuk megemelkedett, szorongás és kellemetlen érzés fogta el őket és a teljesítményük is leromlott – a másik alkalommal összehasonlítva, amikor ugyanolyan feladatot oldottak meg, de birtokukban volt a telefonjuk.

A résztvevőknek azt mondták, hogy egy új, vezeték nélküli vérnyomásmérőt próbálnak ki. Leültették őket a pszichológiai laborban egy számítógép elé. A résztvevők az első rejtvényt az okostelefonjuk birtokában oldották meg, a másodikat az okostelefonjuk nélkül. A kutatók monitorozták a szívritmusukat és a vérnyomásukat. Majd a résztvevők is beszámoltak arról, hogy éreztek-e szorongást, kellemetlenséget.

A kutatás második részét azzal vezették be, hogy ‘interferencia’ miatt mellettük levő helyiségben kell hagyniuk az okostelefonjukat. Míg a résztvevők a feladaton dolgoztak a kutatók felhívták a telefonszámukat. Amikor a csörgés abbamaradt, újra megmérték a vérnyomásukat, szívritmusukat. A résztvevők szorongásukról és kellemetlen érzéseikről számoltak be. Mind a szívritmus, mind a vérnyomás, mind a szorongás jelentősen felszökött, a teljesítmény viszont lecsökkent.

forrás:fuggetlen.com