A sportorvosok szerint hihetetlen,de nem lehetetlen Ye Si-ven világrekordja!

Je Si-ven

Mitch Lomax, az angliai Portsmouth-i Egyetem sportélettanásza például azt mondja: „Nem várnám, hogy olimpiai szinten egy női úszó felülmúl egy férfit, hacsak valami nem sikerült rosszul a férfinak. De azért nem mondanám azt, hogy ez élettani képtelenség.”

John Leonard, az Úszóedzők Világszövetségének tagja „hihetetlen”-nek nevezte Je Si-ven teljesítményét, de mind Je, mind a kínai csapat visszautasította a doppingolásra vonatkozó vádakat. Minden olimpiai érmest doppingtesztnek vetnek alá. A rendkívüli eredményeket elérő sportolókon plusz teszteket is végezhetnek, azonban a harlow-i olimpiai anti-dopping laboratórium hallgat, nem igazolja, de nem is cáfolja, hogy alávetették-e ilyeneknek Je Si-vent. A Brit Olimpiai Szövetség szerint Je „tisztának” bizonyult.

Kevin Moran, aki korábban maga is úszóversenyző volt és most az új-zélandi Auckland-i Egyetem egészségügyi oktatója, azt mondja, hogy az elit sportolók meg szokták tapasztalni a „csökkenő eredmények törvényét”. Ez alatt azt érti, hogy a teljesítményskála alján nem szokatlanok a nagy teljesítményjavulások, azonban a skála felső végén „nem várhatók” ilyenek.

A férfiak előnye a NAGYOBB  SZÍV!!

„A sportteljesítmény szempontjából a férfiak és a nők között az egyik fő élettani különbség az, hogy a nőknek általában viszonylag kisebb méretű a szívük” – mondja az Exeteri Egyetem élettanásza,Andrew Jones. Ráadásul a férfiak jóval több tesztoszteront termelnek, ami természetes doppingszerként működik, mivel serkenti a hemoglobin termelődését, s ennek folytán a férfiak vére több oxigént szállít. A nők esetében kisebb az az átlagos oxigénmennyiség, ami eljut az izmaikhoz, mint a férfiakban, és a kevesebb oxigén kevesebb energiát jelent

John Brewer, a Bedfordshire-i Egyetem sportigazgatója szerint nem túl meglepő, ha egy olyan hatalmas népességben, mint amilyen Kínának van, felbukkan egy kivételes tehetségű sportoló. Azt is hangsúlyozta, hogy a sportolók biológiai mintáit az olimpia után még nyolc évig megőrzik. Ha később kiderülne, hogy egy sportoló illegális szert használt, diszkvalifikálják

A WADA elismerte,hogy a doppingszerek használói lépéselőnyben vannak a vizsgálómódszerekkel szemben, és ez indokolja azt, hogy a mintákat két olimpiai perióduson keresztül megőrizzék.Vajon kiderül-e valami pár év múlva ?

Forrás: New Scientist