A kijelentés azért nem teljesen igaz. A kutatás célpontjai a komlóból az erjesztés során keletkező keserű anyagok amelyek a sör jellegzetes ízét adják. Egy átlagos sörmesternek ez nem jelent túl sokat: a kutatási eredmények már régóta alátámasztják hogy a sör (és a benne lévő keserű savak) mértékletes fogyasztása jótékony hatással lehet a cukorbetegségre, bizonyos daganatos betegségekre, gyulladásos folyamatokra, de talán még a fogyásra is.
A kutatók röntgendiffrakciós vizsgálatokkal felderítették a humulon molekulák és a sörfőzés során belőlük keletkező származékok pontos térbeli szerkezetét. A struktúra felderítése fontos mert az eljövendő gyógyszereknek -ha hatást szeretnének elérni velük-a sörben levő anyagok pontos konfigurációját kell tartalmazniuk.Hogy ez mit jelent pontosan?
A humulon molekulák a főzés során átrendeződnek, öt szénatomos gyűrűjük hat szénatomossá válik. A folyamat végén a gyűrűn két csoport függeszkedik. Ez a két csoport a térben aztán négyféle helyzetet vehet fel: mindkettő a gyűrű alatt vagy felett, vagy egyik alatta másik felette kétféle helyzetben. Amikor egy molekula kapcsolódik egy másikkal fontos a térbeli felépítése. Csak akkor párosíthatók ha illeszkednek egymáshoz. Ha a párosítás nem megfelelő vagy nem illeszkednek egymáshoz gyógyszer helyett csak egy „katasztrófális hatással bíró „valamit „kaphatunk. Erre az 50-es évek végén és a 60-as évek elején alkalmazott talidomid nevű anyag a leghíresebb példa. Míg egyik konfigurációja hatékonyan kezelte a terhes nők reggeli rosszullétét a másik konfigurációja születési rendellenességet okozott.
A pontos térbeli szerkezet meghatározásához a keserű savakat főzés után kivonták, tisztították, majd a kristályokat röntgendiffrakciós vizsgálatnak vetették alá. A vegyületek már megállapított hatásokkal bírnak de míg az egyik forma hatásos kis térbeli átalakulás után a másik már nem.
Ez a kutatás alapmolekulákat adhat a vegyészek kezébe amelyek kiindulási pontjai lehetnek a gyógyszerkutatásnak.
Forrás:ScienceDaily