A skizofrénia tüneteinek kifejlődését akadályozhatják meg az omega-3 zsírsavak

Canberra/Bécs – Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészít?k sok évvel a szedésük után is képesek megakadályozni a skizofrénia és más pszichotikus betegségek tüneteinek kifejl?dését – bizonyították ausztrál és osztrák tudósok vizsgálatai.

    A Melbourne-i Egyetem és a Bécsi Orvosi Egyetem kutatói eredményeiket a Nature Communications legújabb számában ismertetik.
A skizofrénia (hasadásos elmezavar) leggyakoribb megnyilvánulási formái a hallási és látási hallucinációk, paranoid téveszmék. Leggyakrabban serdül? vagy fiatal feln?ttkorban alakul ki a betegség, a tünetei hirtelen vagy fokozatosan jelentkezhetnek. A kór a népesség 1 százalékát érinti, ám amennyiben az els? fokú rokonság körében van skizofréniás, a betegség kialakulásának valószín?sége más családtagoknál eléri a 10 százalékot.
A genetikai és környezeti okokra egyaránt visszavezethet? betegségnek jelenleg nincs gyógyszere, a forgalomban lév? készítményekkel azonban enyhíthet?k, vagy akár teljesen meg is szüntethet?k a tünetek – olvasható a PhysOrg hírportálnak a tanulmányt ismertet? összefoglalójában.
A tudósok régóta kimutatták, hogy a skizofréniás betegek esetében lényegesen csökken a többszörösen telítetlen zsírsavak, különösen az omega-3 és az omega-6 szintje a sejtmembránokban.
Paul Amminger, a Melbourne-i Egyetem docense által vezetett kutatócsoport 2010-ben számolt be arról, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítmények 12 héten át történ? adagolásával akár egy évvel is késleltethet? a magas rizikójú csoportba tartozó személyeknél a klinikai tünetek kialakulása. A vizsgálatokban 13 és 25 év közötti fiatalok vettek részt, közülük 41-en étrend-kiegészít?t, míg a kontrollcsoport 40 tagja placebót kapott.
A Nature Communications legújabb számában publikált közleményben a készítmény adagolásának távlati hatásáról számolnak be a kutatók, akik csaknem 7 éven át követték nyomon a vizsgálat résztvev?inek a sorsát. Adataik szerint az omega-3 zsírsavakat szed? 41 személy közül csupán 4-nél (9,8 százalék) fejl?dtek ki a pszichotikus tünetek, míg a kontrollcsoportban a 40 résztvev? közül 16-nál (40 százalék). A placebót szed?knél ráadásul gyorsabban alakultak ki a betegség szimptómái és magasabb volt egyéb elmekórtani rendellenességek el?fordulási gyakorisága is.
„Az omega-3 a vizsgált id?szakban szignifikánsan csökkentette a pszichotikus rendellenességek kifejl?désének a rizikóját” – emelik ki a kutatók. Ugyanakkor rámutatnak, hogy a vizsgálatokat kisszámú résztvev? bevonásával végezték, így a projekt folytatását tervezik, emellett tisztázni kell az alkalmazott terápia hatásmechanizmusát is. http://medicalxpress.com/print358510212.html

(MTI)