A mindennapi paradicsomfogyasztás a felére csökkenti a bőrrák kialakulását

Az Ohio State University kutatói egereken végzett kísérletben kimutatták, hogy azoknál a hím egereknél, amelyek 10 százalék szárított paradicsom port kaptak a táplálékukban 35 héten át, majd ibolyántúli sugárzásnak tették ki őket, 50 százalékkal kevesebb esetben alakult ki bőrrák, mint a kontroll csoportban.

A paradicsom és a bőrrák közötti összefüggés mögötti elmélet a táplálékban levő karotinoidokon alapszik. Ez egy pigment, egy vegyület, ami a paradicsom színét adja, ez védheti meg a bőrt az UV sugárzás károsító hatása ellen, magyarázza Jessica Cooperstone, a táplálkozástudományi tanszék munkatársa.

A nőstény egereknél nem volt kimutatható a különbség a tumorok száma közt. Viszont az előző kutatásban a hím egereknél a tumor korábban alakult ki az UV besugárzás után, számosabbak, nagyobb kiterjedésűek és agresszívebbek voltak a tumorok, a nőstényekkel összehasonlítva.

„Ez a kutatás arra figyelmeztetett bennünket, hogy az állat nemét is figyelembe kell venni, amikor különféle megelőző stratégiákat fejlesztünk ki” – állapította meg Tatiana Oberyszyn professzor, patológus, az egyetem rákközpontjának a tagja. „Ami működik a férfiaknál, nem biztos, hogy ugyanolyan jól működik a nőknél, és fordítva.”

Az előző humán klinikai vizsgálatokból arra lehetett következtetni, hogy ha paradicsompürét fogyasztanak, az egy idő után csökkenti a leégést, talán azért, mert a karotinoidok lerakódnak az emberi bőrben, miután elfogyasztottuk őket, és lehetséges, hogy megvédenek az UV-sugarak káros hatásától.

„A likopénról, ami a jellemző karotinoid a paradicsomban, kimutatták, hogy karotinjai közül az a leghatékonyabb antioxidáns.”

„Ámde ha összehasonlítottuk a likopén hatását a paradicsoméval, mint teljes, tápegész terméssel vagy egy szintetikus táplálékkiegészítővel, a paradicsom bizonyult hatásosabbnak az UV sugárzást követő bőrvörösödés kivédésében, ami arra utal, hogy más vegyületek is vannak a paradicsomban, amelyek hozzájárulnak a védelemhez.”

A legújabb kutatásban azt találták a kutatók, hogy csak a hím egérnél, és annál, amelyet szárított piros paradicsommal etettek, csökkent a tumor növekedése. A mély narancssárga paradicsom, ami könnyen felszívódó likopént tartalmaz, szintén kevesebb tumort ‘engedélyezett’, de nem érte el a szignifikáns – statisztikailag jelentős – értéket, vagyis a piros paradicsom hatását.

Cooperstone jelenleg a paradicsom többi vegyületét kutatja, melyiknek lehet védő hatása.

A nem-melanoma típusú bőrrák a leggyakoribb az összes ráktípus között, gyakoribb, mint a mell-, a prosztata-, a tüdő- és a vastagbél-rák együttvéve – az Amerikai Rákkutató Társaság kimutatása szerint.

Annak ellenére, hogy alacsony a bőrrák halálozási aránya, költséges és rontja az ember külsejét ez a tumor, ráadásul az aránya évről évre nő.

„Jótékony hatással volna, mint alternatív módszer erre a tumorra egy szisztémás védelem, talán a táplálkozáson keresztül befolyásolni lehetne a bőrrák kockázatot.”

„A táplálék nem gyógyszer, és mégis, lehetséges, hogy egy életen át fogyasztva, megváltoztathatja bizonyos betegségek kialakulását” – jelentette ki Cooperstone.

Független.hu