A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát

redWashington – A mérsékelt alkohol – különösen bor – fogyasztás csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát – állapították meg spanyol szakemberek.  A BMC Medicine szakfolyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint azok az id?sebb férfiak és n?k, akik a vizsgált id?szakban hetente kett?-hét kispohár bort fogyasztottak, 32 százalékkal kisebb valószín?séggel szenvedtek depressziótól, mint alkoholt soha nem fogyasztó társaik.
    A mostani eredmények ellentmondanak azon korábbi tanulmányoknak, amelyek az alkoholfogyasztást a depresszió fokozottabb kockázatával hozták összefüggésbe. A kutatók a kapcsolatot azzal magyarázták, hogy az emberek talán többet isznak, hogy elnyomják a depresszió tüneteit, vagy talán azért fordulnak az alkoholhoz, hogy megküzdjenek az olyan személyes problémákkal, mint a munkahely elvesztése, a családi és pénzügyi nehézségek, amelyek mind kiváltó okai lehetnek egy-egy depressziós epizódnak.  
    Miguel Martinez-Gonzalez, a Pamplonában lév? Navarrai Egyetem kardiológusa, közegészségügyi, preventív gyógyászati professzora szerint a mostani tanulmányban nem vettek részt olyan emberek, akiknek már volt depressziója, vagy alkoholproblémákkal küzdöttek. Mint elmondta, a résztvev?k átlagos alkoholfogyasztásának mértéke alacsony volt és jellemz?en mediterrán jelleg?, vagyis az elfogyasztott alkohol els?dlegesen bor volt, amelyet az étkezések alkalmával fogyasztottak, nélkülözve a nagy ivászatokat.
    A tanulmányban több mint 5500 olyan 55 és 80 éves kor közötti, Spanyolországban él? férfi és n? adatait elemezték, akik a mediterrán étrendnek a szívbetegség kialakulási kockázatára gyakorolt hatását vizsgáló kutatásban vettek részt. A vizsgálat utáni hétéves id?szakban 443 ember számolt be depresszió diagnosztizálásáról.
    A szakemberek kimutatták, hogy a kevés, vagy mérsékelt alkoholfogyasztás – átlagosan napi 5-15 gramm alkohol fogyasztása – a depresszió kialakulásának alacsonyabb kockázatát eredményezi, mint az ivászattól való teljes tartózkodás. (Egy kispohár bor 9 gramm alkoholt tartalmaz.)
    A legkisebb volt a depresszió kialakulásának a kockázata azoknál, akik mérsékelten fogyasztottak bort, A tanulmány kimutatta, hogy azok a férfiak és n?k, akik hetente kett?-hét kispohár bort isznak, kevésbé lesznek depressziósak, mint azok, akik semennyit sem isznak.
    A tanulmány eredménye akkor is igaz volt, amikor a kutatók figyelembe vettek olyan életmódi tényez?ket, amelyek befolyásolhatják a hangulati rendellenesség mértékét, mint a nem, a kor, a dohányzási szokások, a családi állapot, a végzettség, a fizikai aktivitás szintje.
    Bár nem tudni a pontos okait annak, miért lehet el?nyös az agy számára a mérsékelt alkoholfogyasztás, Martinez-Gonzalez hangoztatta, hogy a sz?l?ben lév? összetev?k segíthetnek megvédeni az agyat a depressziót el?idéz? gyulladásos folyamatoktól. A tanulmány készít?i arra is felhívták a figyelmet, hogy a rendszeresen nagy mennyiség? alkoholt fogyasztók esetében magasabb a depresszió kialakulásának a kockázata.

(MTI)