A lakásban élő macskák tele vannak égésgátló vegyszerrel

A Stockholmi Egyetem kutatógárdája bebizonyította azt, ami gyanítható volt: a brómozott égésgátlók magas koncentrációját mérték az otthonunk porát belélegző macskákban.

Ezek az állatok ki vannak téve az elektronikai készülékeinkben és a bútorainkban található vegyszereknek, amelyeknek  veszélyes porát a házi porral együtt szívják magukba.

Az előző kutatásban a macskák vérmintájából azt mutatták ki, hogy nagy koncentrációban található bennük brómozott égésgátló, amitől az állatoknál hipertiroidizmus (pajzsmirigy-megnagyobbodás) alakul ki.

Amikor ugyanabban a háztartásban mintát vettek a háztartási porból, és ugyanakkor vérmintát a macskától, kiderült, hogy az állat mitől lett beteg, illetve mitől maradt egészséges.

„Az illesztett mintavétellel betekintést nyertünk a macska környezetébe. A kutatásban résztvevő macskák idejük többségét a lakáson belül töltik, a lakás levegője – és pora – kifejezettebben hozzájárul az egészségükhöz, mint a külső környezet” – magyarázza Jana Weiss az egyetem környezettudományi és analitikai kémia tanszékének munkatársa.

De nem csak a macskák vannak abban a helyzetben, hogy sok port nyeljenek, a kisgyerekek – akik köztudomásúlag mindent a szájukba vesznek – ugyanúgy ki vannak téve ennek a veszélynek, mint a cicák.

„A brómozott égésgátlók megzavarják a belső elválasztású hormonok működését. Ez különösen aggasztó, ha kisgyerekekről van szó, mert ezek a vegyületek beleszólhatnak a fejlődésükbe, ami az életük későbbi szakaszában fog  következményekkel járni, például pajzsmirigy betegséget okoz.”

A brómozott égésgátlókat elektronikai berendezésekhez, textilekhez és bútorokhoz adagolják, hogy meggátolják az anyag meggyulladását. Nagy részük veszélyes az egészségre, némelyekről azt gyanítják, hogy a belső elválasztású hormonok működésére hatnak. Egyesek használatát már be is tiltották az elektronikai termékekben. Sajnos, a környezetben sokáig megmaradnak, és hosszú évek múlva is mérgeznek, úgy, hogy a házi por részévé válnak.

Független.hu