A kutatás célja:egy teljesen természetes alapú rákgyógyszer

Mindenféle kémiai anyag helyett  a természet erejével :a cél a  biztonságosabb kezelés. Néhány kutató úgy véli számos meglévő betegség esetén a természetes anyagok között kell keresgetni.Az áttörést a tigris tej gomba (Lignosus rhinocerus) hozta a gyógyszerkutatók számára.

A hagyományos kezelések, mint például a kemoterápia nem csak fizikailag de érzelmileg is megterheli a betegeket.Legalább annyi kárt okoznak mint maga az alapbetegség.Mi lenne, ha a kezelés természetes volta teljesen összhangban lenne a szervezettel.A Hongkongi egyetem kutatói úgy gondolják a Tigris tej gomba Afrikából  jelenti az áttörést.A kutatók találtak egy poliszaccharid-protein-komplexet a tigris tej gombában amely a közönséges szelént a rákterápia szolgálatába állíthatja,amely több milliónyi emlőrákos betegen segíthet a világon.

Izgalmas laboreredmények

A szelén egy nyomelem amely elengedhetetlen  az egészséghez, növeli az immunrendszer erejét vírusfertőzések esetén, erős antioxidáns.Néhány alapvető élelmiszer tartalmazza  mint a  rizs, zöldségek, brokkoli és a hagyma.Laboratóriumi vizsgálatok szerint a nanoméretű szelén erős rákellenes hatással rendelkezik, de a hatásosság a méret növekedésével csökken. Amint a nanopartikulákból nagyobb aggregátumok képződnek már nem tudnak bejutni a rákos sejtekbe. Megállítani ezt a folyamatot nehezebbnek bizonyult mint a kutatók gondolták.A módszert szó szerint úgy keresték  mintha egy tűt keresnének a szénakazalban.A gomba poliszaccharid-protein-komplexe jelentős stabilizáló erő, kombinálva a nanotechnológiával alapvető áttörést jelent.A kutatók sikeresen használták az így stabilizált szelént emlőrákos sejtek elpusztítására.Megállították a sejtek növekedését ,és kiváltották az önpusztító mechanizmust.A következő lépés az állatkísérletek jelentik.

A kutatás még kezdeti fázisban van de ha sikeres lesz ,és eljut a gyógyszerig ,akkor egy sokkal kevésbé toxikus és megbízható terápiát kapunk amely képes a rákos sejteket elpusztítani. Emellett az egészséges sejteket és szöveteket sértetlenül hagyja, ami azt jelenti kevesebb gyötrelmes mellékhatással kell számolni.

Eddig azonban hosszú még az út, első lépésben mint a terápiát segítő táplálékkiegészítőt lehetne forgalomba hozni.A kutatók a világ minden tájáról már vizsgálják mindennapi élelmiszerek terápiás értékét mint a halolaj, a brokkoli, a káposztafélék és a zöld tea.Ezeknek mindennapi fogyasztása teljesen biztonságos az emberek számára, és a bennük levő természetes összetevők hatékonyak a rák ellen aránylag alacsony koncentrációban.A kutatók tehát a szelén  és a gomba esetében egy már működő eszköz hatékonyságának növelését tűzték ki célul.A gomba feltűnő hatása hogy kontrollálja a szelén nanorészecskék  méretét. A hatásmechanizmus megértése segít megtalálni az alkalmas vegyületeket és egy egész sereg jobban ható nanogyógyszert kifejleszteni.A tigris tej gomba általános élelmiszer Afrikában ételek, levesek alapanyaga.Az ebből készülő gyógyszer pedig teljesen környezetbarát csak egy helyiség, kis víz  meg megfelelő hőmérséklet kellene hozzá melléktermékek nélkül – a kutatók reményei szerint.

Forrás: ScaienceDaily

Háttér:A tigris tej gomba az egyik legfontosabb természetes gyógyszer amelyet Dél-Kelet Ázsiában és Kínában használnak.A gomba sima hideg vizes kivonata önmagában is jelentős antipoliferatív hatást mutat humán emlőkarcinóma és humán tödőkarcinóma sejteken amellett,hogy a megfelelő egészséges sejteket nem károsítja.A kivonat  egy nagy molekulasúlyú  és egy kis molekulasúlyú frakcióra bontható, amelyek közül az előbbi mutatja a rákellenes hatást. Kutatások szerint apoptózist vált ki a rákos sejtekben,és ezért a hatásáért valószínűleg a szénhidrát-protein komlpexek felelősek. A nano méretű szelén hozzáadása a hatást erősíti.