A koleszterinszint csökkentő tabletták hatását erősen eltúlozzák

Dr. David M. Diamond, aki molekuláris farmakológus, fiziológus és pszichológus professzor a Dél-Floridai Egyetemen, azt állítja, hogy a koleszterin-csökkentő gyógyszerek negatív hatásai túlszárnyalják előnyüket. Igaz; hogy jelentősen csökken a statint szedők koleszterinszintje, de ebből nem következik, hogy a szívroham és a sztrók is jelentősen csökkenne.

A statin támogatói „statisztikai megtévesztéssel túlozzák el a hatékonyságukat.”

stainokAz igazság az, írják a szerzők (Diamond és Uffe Ravnskov, aki független kutató, koleszterin és kardiovaszkuláris betegség szakértő), hogy „a statinnal foglalkozó kutatások a statin felől olyan illúziót keltenek, mintha ‘csoda-gyógyszer’ volna, pedig szerény előnyei aligha tudják kompenzálni negatív hatásait.”

A statisztikai megtévesztés lényege az abszolút kockázat és a relatív kockázat statisztikai fogalmak használatában rejlik: 100, statint szedő ember között eggyel lesz kevesebb szívroham, az abszolút kockázat szerint. A relatív kockázat úgy állítja be, mintha a népesség 30-50 százalékának segítene elkerülni a szív- és érrendszeri kockázatokat.

Diamond és Ravnskov kimutatták a statinkezelés jótékony hatásainak ‘feltupírozását’ a ‘Jupiter Vizsgálatban’, az Angol-Skandináv Lipidcsökkentő vizsgálatban és a Brit Szív-védő Kutatásban.
„A Jupiter Vizsgálatban az egészségügyi dolgozókat és a nagyközönséget úgy informálták, hogy 54 százalékkal csökkennek a szívrohamok, miközben a csökkenés ténylegesen kevesebb volt, mint egy százalékpont.”
„Az Angol-Skandináv Lipidcsökkentő Vizsgálatot idő előtt befejezték, mert megállapítást nyert, hogy a placebóval kezeltek között 3 százalék szívroham, illetve haláleset fordult elő, szemben a statinnal (Lipitor -atorvasztatin hatóanyaggal) kezeltek 1,9 százalékával. A Lipitoros kezelés 1,1 százalék javulást hozott. De a nagyközönségnek 36 százalékos csökkenést reklámoztak.”

„A statinok negatív hatásai sokkal gyakoribbak, mint ahogy a médiában vagy az orvosi konferenciákon hirdetik. A rosszindulatú daganatok aránya, a szürkehályog, cukorbetegség, kognitív romlás, izom- és csontvázrendszeri rendellenességek állnak szemben a statinkezelés szerény szív- és érrendszeri előnyeivel.”

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az alacsony koleszterinszint, ami a statinszedés eredménye, gyakran hordoz megnövekedett rákkockázatot.Megjegyzik, hogy a legtöbb statin-vizsgálat két-öt éven belül befejeződik, ami túl rövid időszak a rák kifejlődéséhez. Ennek ellenére, vannak kutatások, amelyek kimutatták, nagyobb a rák előfordulása a statint szedő embereknél. Egy hosszú távú kutatás az emlőrák arányának nagyarányú megnövekedését mutatta ki azoknál a nőknél, akik több, mint 10 éven át szedtek statint.

Diamond és Ravnskov írása különösen fontos napjainkban, amikor brit egészségügyi és kutatási vezetők – beleértve a British Medical Journal főszerkesztőjét is – fölszólították a gyógyszervállalatokat, hogy hozzák nyilvánosságra klinikai vizsgálataikból a statinok eddig titokban tartott negatív hatásait.

„Üdvözöljük azt a törekvést, hogy egyre több orvosi folyóirat követi a British Medical Journal példáját, amely azt vallja, hogy ‘a klinikai képzést szolgáló írásokat csak olyan szakértők írhatják, akiknek nincsenek financiális kapcsolataik a gyógyszeriparral.”

Forrás:Független.hu