A kalóriaszegény üdítőitalok talán növelhetik a depresszió kockázatát

 Washington – Összefüggést talált a kalóriaszegény üdít?italok fogyasztása és a depresszió megnövekedett kockázata között egy új amerikai tanulmány.

    Szakemberek 263 900 feln?tt amerikai adatait elemezték, az 50-71 közöttieket 1995-96-ban kikérdezték üdít?ital-fogyasztási szokásaikról. Tíz évvel kés?bb, 2004 és 2006 között ugyanezeket az embereket megkérdezték arról is, diagnosztizáltak-e náluk depressziót 2000 után.
    A rendszeresen napi négy vagy annál több doboz bármilyen szénsavas üdít?italt fogyasztók körében 30 százalékkal nagyobb volt a valószín?sége annak, hogy depressziót diagnosztizálnak, mint azoknál, akik nem ittak szénsavas üdít?italt.
    A depresszió kockázata még magasabb volt azok esetében, akik kalóriaszegény szénsavas üdít?italt fogyasztottak – 31 százalékkal növekedett a kockázat. A nem kalóriaszegény szénsavas üdít?t fogyasztók körében pedig 22 százalékkal volt magasabb a depresszió kockázata.
    A rendszeresen napi négy vagy több doboz kalóriaszegény gyümölcsös üdít?italt fogyasztók esetében 51 százalékkal nagyobb volt a valószín?sége a depresszió diagnosztizálásának azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak ilyen üdít?italt.
    Az Észak-karolinai Nemzeti Egészségügyi Intézet szakemberei az amerikai neurológusok idei konferenciáján ismertetik tanulmányukat.
    A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy tanulmányuk mindössze  összefüggést talált a kalóriaszegény üdít?italok fogyasztása és a depresszió megnövekedett kockázata között, nem pedig megállapította azt, hogy a diétás szénsavas vagy gyümölcsös üdít?italok fogyasztása depressziót okoz. Bár a kutatók figyelembe vettek számos olyan tényez?t, amely hatással lehet eredményeikre – mint például az életkor, a nem, a képzettség, a dohányzás, a fizikai aktivitás, a testtömegindex (BMI), az energiabevitel – ugyanakkor lehetségesnek tartják, hogy más körülmények is, mint például a depresszió korábbi el?fordulása a családban vagy a stresszes életmód, magyarázatot adhatnak az összefüggésre.
    További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy meger?sítsük ezeket az eredményeket – idézte Honglei Chent, a tanulmány egyik készít?jét a Live Science tudományos hírportál.
    Az eredmények alátámasztják egy 2011-es tanulmány megállapításait, amely összefüggést tárt fel a kávéfogyasztás és a depresszió kisebb kockázata között. „A kávé nagymennyiség? koffeint tartalmaz, amely közismerten serkenti az agyat, ami hangulatbefolyásoló tényez?” – tette hozzá Chen.