A kakaóvegyületek segíthetnek a 2-es típusú cukorbetegség késleltetésében

De a Brigham Young University kutatói felfedeztek bizonyos vegyületeket a kakaóban, amelyek arra ösztönzik a szervezetet, hogy több inzulint válasszon el, feleljen meg a szervezet szükségleteinek.

Amikor egy ember cukorbeteg – vagy nem termel a szervezete elég inzulint, vagy nem tudja feldolgozni megfelelően a vércukrot. Emögött a béta sejtek hibás működése áll. A béta sejtek dolga az inzulintermelés.

A Brigham Young University táplálkozástudósai kiderítettékhogy a béta sejtek epicatechin monomerek jelenlétében jobban működnek. Ezeket a vegyületeket a kakaó tartalmazza.

A Virginia Tech közreműködő munkatársai először kakaó-vegyületekkel etettek nagy zsírtartalmú táplálékon tartott állatokat. Kiderült, hogy a kakaó összetevők csökkentették az elhízást az állatoknál, és fokozták a képességüket a megnövekedett vércukorszinttel való megbirkózásra.

Ezután a Brigham Young University munkacsoportja vizsgálta meg, mi történhetett sejtszinten – a béta sejtek szintjén.

Ekkor jöttek rá, hogy az epicatechin monomerek fokozták a béta sejtek inzulin elválasztó képességét.

„Védik a sejteket, növelik az oxidatív stresszel való megbirkózási képességüket. Az epicatechin monomerek a béta sejtek mitokondriumait erősebbé teszik, azok ezáltal több ATP-t (energiát) termelnek, és így több inzulin termelődik” – magyarázza az egyik kutató.

„Ezzel közelebb kerültünk ahhoz, hogy élelmiszerben vagy táplálékkiegészítőben hatékonyabban fel tudjuk használni ezeket a vegyületeket, hogy fenntartsuk a normál vércukorszintet, esetleg késleltessük – vagy megelőzzük a 2. típusú cukorbetegség kialakulását” – véli Andrew Neilson tanársegéd.

Az új kutatási eredmény a Journal of Nutritional Biochemistry című folyóiratban jelent meg.

Forrás: Független.hu

%d blogger ezt szereti: