A jódhiány kritikus lehet a születendő gyermek számára.

A  George Washington University  és a  Boston University School of Medicine kutatói közös munkájukban számoltak be a múlt év végén arról  hogy a jódhiány a terhesség és szoptatás alatt milyen negatív hatással bír az anyák ,és a születendő gyermekük egészségére.

A jód szintje az emberi szervezetben  általában csökken nemcsak az USA-ban ,hanem Magyarországon is.Ezt az elemet nem tudja az emberi szervezet előállítani,külső forrásból kell beszereznünk. Ez a külső forrás jó esetben az élelmiszer vagy természetes jódtartalmú élelmiszer kiegészítő ,rosszabb esetben azonban a cél érdekében direkt kálium-jodid bevitel. Jód szükséges a pajzsmirigyhormonok termeléséhez ,és ezeknek a hormonoknak a megfelelő szintje kritikus a magzati idegrendszer fejlődése szempontjából. A nemzetközi egészségügyi szervezetek állásfoglalása szerint naponta 150 milligramm kalium-jodidra lenne szükség terhesség esetén.

A terhes nők  enyhe jódhiánya  is negatívan befolyásolja a gyermek IQ-ját és a jódhiány a vezető oka a mentális retardációnak világszerte.Más kockázatok közé tartozik az anyai és magzati golyva, a fokozott vetélés,és a csecsemőhalandóság. Az amerikai pajzsmirigy társaság , endokrinológusok ,és születési rendellenességekkel foglalkozó társaságok szerint a terhességet tervezőknek, terheseknek, és szoptató anyáknak ajánlható a jódkiegészítés .Ezek az ajánlások még nem elterjedtek széles körben ,és a terhességi vitaminok többsége nem tartalmaz jódot.

Az anyatejjel táplált csecsemők esetében szintén fontos az anya megfelelő jódszintje ,hiszen a gyermek normális pajzsmirigy funkciója függ az anyatejben levő jódmennyiségtől.

Az anyai jódhiány ,és ennek következménye már több éve foglalkoztatja a kutatókat, és az ezzel kapcsolatos legújabb vizsgálat a American Journal of Epidemiology, 2013-as 177 .számában jelent meg.

A kutatás szerint az anyaméhben elszenvedett jódhiány még évekig végikíséri a gyermek életét.A tanulmány vetető szerzője  Kristen L. Hynes PhD ( University of Tasmania in Australia) szerint bár a kutatásban részt vevő gyermekek később jódkiegészítést kaptak ,ez nem tudta megfordítani a terhesség alatti anyai jódhiány negatív hatását.

A tanulmányban 228 olyan gyermek vettek részt ,akiknek édesanyja 1999 és 2001 között a tasmániai Royal Hobart Kórházba járt terhesgondozásra.A gyermekek egy olyan időszakban születtek amikor felfedezték a lakosság enyhe jódhiányát.Ezek a feltételek 2001 októberében megváltoztak amikor ezt a közegészségügyi problémát úgy próbálták megelőzni, hogy a kenyérgyártók jódozott sóval készítették a kenyeret.

A tanulmány szerint a nem megfelelő jódexpozíció az anyaméhben tartós hatással járt. A vizsgálat idején 9 éves gyermekek a standardizált teszteken alacsonyabb pontszámot értek el, különösen az olvasás és a helyesírás terén. Az alacsonyabb jódszint azonban nem befolyásolta a gyermekek matematikai képességeit. A kutatók azt feltételezik ,hogy a jódhiány inkább hallás útján történő megismerést és a munkamemória fejlődését  zavarja.

Szerencsére a terhesség alatti jódhiány könnyen kiküszöbölhető.

Forrás: ScienceDaily