A higienia hiánya, meg a mobiltelefon együtt veszélyes fertőző forrást alkotnak!

Nagy-Britanniában minden hatodik mobiltelefon székletből származó baktériummal fertőzött.Szakértők szerint annak oka ,hogy a szinte minden ember által használt mobiltelefonok (meg a többi kütyü) ilyen mértékben szennyezett, az emberek helytelen szokásaiban keresendők-vagyis nem mosnak kezet mikor kellene.És a vizsgálat szerint még hazudnak is higéniai szokásaikról.

Bár az emberek 95%-a állította ,hogy szappannal mossák a kezüket ahol ,és ahányszor lehetséges,a telefonok 92%-a ,és a vizsgált kezek 82%-a hordozott kórokozó baktériumokat.Még ennél is aggasztóbb ,hogy  a vizsgálatok 16%-ában találtak a telefonokon ,és a kezeken egyaránt széklet eredetű E.coli baktériumot. Ezzel a baktériummal súlyos estben olyan járványok hozhatók összefüggésbe ,mint a júniusi O157-esnek nevezett járvány Németországban.

A  London School of Hygiene & Tropical Medicine, és a Queen Mary University of London kutatói 12 városban vettek 390 mintát,és elemezték azokat a baktériumok típusai ,és előfordulásuk gyakorisága alapján.Arra is kérték a résztvevőket ,hogy válaszoljanak néhány kérdésre kézmosási szokásaikról.Bár az egyes városok lakói között jelentős különbség volt az ilyenfajta tisztaság tekintetében,az általánosan levonható következtetés az volt ,hogy akiknek a kezén már találtak kórokozókat  ,annak a mobiltelefonján háromszor nagyobb valószínűséggel találják meg ugyanazokat a baktériumokat.Az E.coli baktérium bár eltérő százalékban ,de minden városban jelen volt a mobiltelefonokon. Az egyik kutató, Dr. Ron Cutler szerint bár az emberek azt állítják rendszeresen ,és megfelelően mosnak kezet ,a tudomány mást mutat.

Az egyszerű szappanos kézmosás a bakteriális fertőzéseken kívül sok vírusos betegség terjedését is akadályozza ,többek között a norovírusét (vírusos gyomor-bélhurut kórokozója ,amely erősen fertőző ,és émelygéssel hányással ,hasmenéssel jár) a rotavírusét (napokig tartó vizes hasmenést hányást ,lázat okoz ,kisgyermekeknél gyakori a kiszáradás veszélye)és az influenza vírusét is.

Influenzajárvány idején tehát az egyik alapvető védekezési mód a rendszeres kézmosás.

Forrás:ScienceDaily