A fűszerekben, gyógynövényekben megtalálható apigenin segíti az agy működését

Brazil kutatók fedezték fel, hogy egy flavonoidnak, az apigeninnek olyan tulajdonsága van, amellyel gyógyítható a skizofrénia, a depresszió, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór is.

A D’Or Kutató és Oktató Intézet, a Rio de Janeiró-i Egyetem és a Bahia Szövetségi Egyetem kutatói laboratóriumban kimutatták, hogy az apigenin, amely jelen van a petrezselyemben, a kakukkfűben, a kamillában és a piros paprikában, fokozza az idegsejt-termelést és erősíti az agysejtek közötti kapcsolatokat.
Jó néhány kutatás rávilágított már flavonoidok szerepére az agyfunkció megőrzésében, illetve fokozásában, de a brazil kutatóké lett a pálma az apigenin mechanizmusának feltárásáért.

Laboratóriumi körülmények között emberi őssejteket apigeninnel kezeltek, 25 nap elteltével az őssejtek neuronokká váltak – ami az apigenin nélkül nem következhetett volna be. A keletkezett idegsejtek erősebb és bonyolultabb kapcsolatokat alakítottak ki egymással, miután újra kezelték őket apigeninnel.

„Az agy jó funkcionálásához, a memória megszilárdulásához, a tanuláshoz elengedhetetlen az erős agyi hálózat” – magyarázza Stevens Rehen idegtudós.

A Rehen vezette kutatócsoport demonstrálta, hogy az apigenin az ösztrogén receptorokhoz kötődik, amelyek érintik az idegrendszer egészét: hatással vannak fejlődésére, érésére, működésére és plaszticitására. Az ösztrogénról tudjuk, hogy késlelteti a neurodegeneratív és pszichiátriai betegségek kitörését: a skizofréniáét, a depresszióét, az Alzheimer-kórét és a Parkinson-kórét.

Az ösztrogén-alapú terápiák felhasználása korlátozott mértékben lehetséges csak az ösztrogénhatással összefüggő tumorok és a szív- és érrendszeri problémák megnövekedett kockázata miatt.

A kutatók szerint az apigenint fel lehet majd használni alternatív megoldásként a neurodegeneratív betegségek kezelésében.
De a laboratóriumokban, a neuronok differenciálódásának kutatásához is alkalmas lesz ez a vegyület.

„A flavonoidok óriási mennyiségben állnak rendelkezésünkre egyes táplálékokban. Elgondolkodhatunk azon, vajon egy flavonoidokban gazdag étrend befolyásolja-e a neuronok kialakulását vagy a működését, azt, ahogyan kommunikálnak egymással az agyban.”

Forrás:Független.hu