Úgy látszik a komoly kutatások mellett egy dolog állandóan foglalkoztatja a tudósokat: Hogyan lehet Nobel-díjat kapni?
Most a Practical Neurology című folyóiratban jelent meg egy evvel kapcsolatos újabb hipotézis. Azok a nemzetek amelyek több tejet fogyasztanak hajlamosabbak több Nobel-díjast kitermelni?
Tavaly a Nobel-díj átadás környékén a New England Journal of Medicine számolt be egy összefüggésről amely a Nobel-díjasok száma és a csokoládéfogyasztás között fellelhető. A gondolat alapja az, hogy a flavonoidok lendületbe hozzák az agyat, és ez nemzeti szinten több Nobel-díjat eredményez. Ez aztán felkeltette egyéb kutatók érdeklődését. Ők most már inkább a tejre fókuszáltak, miután a csokoládét igen gyakran kombinálják tejjel. Tehát a téma az egy főre jutó tej/tejtermék fogyasztás és a Nobel-díjak száma, mindezt egy-egy nemzet szintjén vizsgálva.
Elővették az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének adatait az egy főre jutó tejfogyasztásról 22 ország esetében, plusz a korábbi információkat a csokoládéfogyasztásról és szignifikáns összefüggést találtak közöttük.
Svédországban van 10 millió lakosra számítva a legtöbb Nobel-díjas 33. Itt ugyan megint megemlítik ugyanazt, amit már a csokoládé fogyasztásnál is láthattunk : talán van egy kis torzítás a hazai kutatók javára az odaítélésnél. DE Svédországban az egy főre eső tejtermék fogyasztás évi 340 kg.
Szorosan követi a Nobel-díjak számában (32) Svájc, nemkülönben a tejfogyasztásban 300 kg/év.
A másik végén a sornak Kína a maga 25kg/év tej és tejtermék fogyasztásával,és a legkevesebb Nobel-díjassal .
Viszont a 340kg/év fogyasztásnál többel már nem lehet több észbeli képességet szerezni,példa erre Finnország adata 350kg / év .
És itt megint jön egy röpke spekuláció :vagy a tejfogyasztás korrelál a magasabb életszínvonallal és magasabb színvonalú oktatási rendszerrel (megjegyzem a csokoládé esetében is inkább efelé hajlottak a vélemények), vagy a Nobel-díjasok egyszerűen tejjel ünneplik a tudományos elismerést? – teszik fel a kérdést a szerzők.
Azért elfogadható biológiai magyarázatot is főztek a dologhoz, mégpedig a tej magas D-vitamin tartalmát említve amely növelheti az agy teljesítményét.
Tehát egy nemzet ha javítani akar teljesítményén igyon tejet és egyen csokoládét, ha esetleg még szinergia is lehet a két dolog között akkor igyon forró csokoládét lévén a cikk télidőben, január 14.-én jelent meg a ScienceDaily internetes oldalán.