Kutatási program új, egészséges gabonaalapú élelmiszerek előállításáért

(MTI) – Új, magas rosttartalmú, egészséges gabonaalapú élelmiszerek – kenyerek, péksütemények, tészták – előállítása válik lehetővé egy csaknem félmilliárd forintból megvalósult kutatási program eredményeként; a projekt eredményeiről a konzorcium résztvevői szakmai szimpóziumon számoltak be pénteken, Martonvásáron, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában.

A gazdaságorientált nemzeti program keretében megvalósult, három évig tartó projektben az MTA Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézete, a Budapesti Műszaki Egyetem Élelmiszer-tudományi Tanszéke, a Gyermelyi Zrt. és Lipóti Pékség vett részt.
A konzorciumon belül a martonvásári búzanemesítők a megfelelő alapanyagok, köztük nagy rostanyagtartalmú búza genotípusok előállítását, a korszerű, egészséges táplálkozás követelményeinek megfelelő búzafajták nemesítését vállalták – mondta Bedő Zoltán, az agrártudományi kutatóközpont megbízott főigazgatója.
Tömösközi Sándor projekt-koordinátor, egyetemi docens beszámolója szerint a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékén az új, egészséges gabonalapú élelmiszerek előállításához szükséges malmi technológiához, valamint az őrleményekben levő bioaktív komponensek kimutatásához kapcsolódó kutatásokat végezték el, illetve koordinálták.
A Gyermelyi Zrt. a vetőmag-szaporítással, illetve a malmi technológia fejlesztésével foglalkozott.
Tóth Béla igazgató elmondta, hogy az új technológia alkalmas a bioaktív komponenseket, a magas ásványianyag- és fehérjetartalmú alerun részeket és a vízben oldhatatlan rostokat magas arányban tartalmazó „céllisztek” előállítására. A különleges lisztekből a Lipóti pékség magas rosttartalmú kenyereket, péksüteményeket készít.
Az új, egészséges termékek próbasütése már megtörtént, azok várhatóan egy hónap múlva már kaphatóak lesznek a pékség 168 mintaboltjában – mondta Tóth Péter, az üzletlánc tulajdonosa.
Az „egészségmegőrzés és hagyomány: alapanyag-, termék- és technológiafejlesztés a gabonavertikumban” elnevezésű kutatási program eredményeinek hasznosítása hozzájárulhat a népesség egészségesebb táplálkozásának kialakításához, illetve a lefolytatott, klinikailag igazolt hatások esetén az egyes, gyakran előforduló, táplálkozással összefüggő, egészségügyi rendellenességek kialakulási kockázatának csökkentéséhez – hangsúlyozták a szimpózium résztvevői.
Rámutattak: ez rendkívül fontos, mivel az érrendszeri és daganatos megbetegedések, valamint az emésztőrendszer betegségei kiemelkedő kockázati tényezők, a betegek számának csökkentésében meghatározó lehet az egészséges gabonaalapú termékek széles körű hozzáférhetősége.