A turbolya az Apiaceae családba tartozó, a petrezselyemhez hasonló egynyári növény. Népies elnevezései: illatos turbolya, olasz saláta, édespetrezselyem
Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű egynyári növényt már a rómaiak is használták. Méter magasra is megnövő faj. Szára üreges, levele a petrezselyem zöldjéhez hasonlít, ernyős virágzata kis fehér virágokból áll. A levelek szárnyasan összetettek. A levélhüvely éle szőrös. A virágzat összetett ernyő. Gallérlevél nincs, csak gallérkalevelek, fehér virágai ernyőben nyílnak. Az egész növény tartalmaz illatanyagot. A termés éretten nem bordás. Április környékén virágzik, de ha a nyár nem túl száraz még egyszer virágot bont.
A növény őshonos Nyugat-Ázsiában, Délkelet -Európában. Mindenféle talajon megél, nem érzékeny a hidegre ezért már kora tavasszal vethető. Gyorsan növekszik és 6-8 hét múlva felhasználhatóak a levelei. Eltűri az árnyékot, fejlődéséhez elég 15-20 C fok hőmérséklet. 20 C fok felett azonban a levelei gyorsan elvesztik színüket, üdeségüket és lilás árnyalatúvá válnak.
Illóolaj tartalma 0,3%, valamint tartalmaz A, B és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, courmarinokat, flavonoidokat, szelént, mangánt és methylchavicolt.
A turbolya nem tipikus gyógynövény, felhasználása inkább fűszernövényként ismert. Európa egyes részein a Húsvéti ünnepkörben a Nagycsütörtöki szertartás része, mert illata hasonlít a mirrhára, és mert kora tavaszi kihajtása emlékeztet a megújulásra.
A kora tavaszi friss leveleket az ókori görögök gyermekláncfűvel és vizitormával keverve mint tavaszi tonikumot használták. Úgy gondolták ez a kombináció vitamin és ásványi anyag tartalma miatt megfiatalítja a testet a tél után. Norvégiában és Franciaországban egy tál friss darált turbolyalevél is jár a tavaszi étkezésekhez, amelyet gazdagon szórnak a salátákra, levesekbe, pörköltekre.
A növény nem bírja a szárítást vagy a főzést. Jellegzetes illat és aromaanyagai elvesznek ezért általában frissen kerül az ételekbe. A fiatal levelek igen rövid ideig szedhetőek. A kiskertekben azonban sokáig friss növényhez lehet jutni ha nem egyszerre vetik el az összes magot hanem elcsúsztatva. Ha néhány hónapig még élvezni szeretnénk a friss növény ízét fehér borecetben lehet áztatni, vagy püréjét kevés vízzel összekeverve jégkocka tartóban lefagyasztva lehet tárolni .
A klasszikus francia konyha snidlinggel, tárkonnyal és petrezselyemmel keverve ezt az illatos keveréket sokféle étel ízesítésére használja:például tojás, hal, csirke, könnyű szószok és salátaöntetek. Jól kombinálható sajtokkal és fűszervaj is készíthető evvel a keverékkel.
Kulináris használatán túl számos hatását ismeri a népgyógyászat. Leggyakoribb felhasználási módja a tea és a belőle készített borogatás:
-természetes segítség enyhe emésztési zavarokban szenvedőknek
-mint tavaszi tisztító és élénkítő a fent említett pitypanggal és vízitormával keverve
-teája használható vesekőképződés megakadályozására
-erős fertőtlenítő hatása miatt teája felhasználható bőrbetegségekben ekcéma, dermatitisz, rovarcsípések ,vágások égési sebek lemosására, szájfertőtlenítésre
-kozmetikai előnyei a bőrtisztításban és tonizálásban rejlenek
-köptető tulajdonsága miatt légúti fertőzések kiegészítő kezelésére,
-természetes orvosság a szorongás, depresszió leküzdésére,
-ízületi fájdalmak esetén mint borogatás használható
-érdekességként említhető csillapíthatatlan csuklás esetén a levelek rágcsálását
-a legutóbbi vizsgálatok, amelyeket a Semmelweis Egyetem kutatói végeztek, erős antioxidáns tulajdonságát igazolták a benne levő flavonoidoknak és lignánoknak köszönhetően.
A turbolya sikeresen tartható cserépben is ha az megfelelően mély a hosszú gyökerek számára, így folyamatosan friss levelekhez lehet jutni. Kiskertben pedig a megfigyelés szerint távol tartja a csigákat kedvenc növényeinktől.
A növényt nem szabad összetéveszteni a mérgező alkaloidokat tartalmazó foltos bürökkel (Conium maculatum L.). Jóllehet küllemileg nagyon hasonló a két faj, de a foltos büröknek kellemetlen egérszaga van!
forrás:www.herbal-information.com