„Kutatásunknak az a különlegessége, hogy nagyszámú mintán tudtuk vizsgálni – mégpedig követéses módszerrel – a kávénak a nők szellemi hanyatlásával szemben gyakorolt hatását” – jegyezte meg Ira Driscoll, aki pszichiátria professzor a Wisconsin-Milwaukee Egyetemen.
Nagyjából 6500, hatvanöt év feletti nő volt a kutatás résztvevője, a Women’s Health Initiative Memory Study részeként. Általuk bizonyította újra a kutatás, hogy a kávé (tea, kóla) jó hatással van az agyra, segít távol tartani a kognitív hanyatlást.
Driscoll és csapata elemezték a résztvevők koffein-bevitelét.
A tíz év követési idő alatt valamennyi résztvevőnél évente kognitív felmérést végeztek, ez alatt az idő alatt 388 nőnél állapították meg a demenciát (elbutulást) vagy a kognitív romlás valamilyen más formáját.
Azok a nők, akik nagyobb mennyiségű koffeint (261 milligrammot vagy többet) fogyasztottak napi rendszerességgel, szemben azokkal, akik nagyon keveset (64 milligrammot naponta vagy ennél is kevesebbet) 36 százalékkal csökkentették kockázatukat a kognitív romlás valószínűsége terén.
A kutatók megjegyzik, hogy a 261 milligramm koffein egyenlő három csésze kávéval vagy öt-hat csésze fekete teával.
A kutatók azt mondják, kutatásuk alapján lehetetlen megállapítani a direkt összefüggést a koffein-bevitel és a demencia-kockázat között, és nem is általánosíthatók az eredmények a férfiakra.
Mégis, úgy vélik, a koffein hatásának megértéséhez egy lépéssel közelebb jutottak, ebbe az irányba kell folytatni a kutatást.
A Medical News Today megkérdezte Driscoll professzort, milyen mechanizmuson keresztül képes a koffein pozitív hatást gyakorolni az elmére?
„A koffein lehetséges hatását – úgy gondoljuk – elsődlegesen az adenozin A2A receptorok blokkolásával éri el, amelyeknek kifejeződése és működése aberránssá (tévessé) válhat normális öregedésnél is és a korral összefüggő mentális megbetegedéseknél is.”
Az A2A receptorokat sokan kutatják, a kognitív hanyatlás visszafordításának lehetőségét látva benne. Voltak olyan kutatások, amelyek kimutatták, hogy ezeket a receptorokat blokkolva, visszafordítható az Alzheimer-kór és más idegrendszeri rendellenesség is – állatkísérletekben.
Mégsem biztatja a professzor a nőket, hogy igyanak még több kávét:
„Továbbra sem tudjuk, vajon a kávéban levő koffein váltja ki az eredményt vagy valami egyéb összetevő, és mi azt biztosan nem állítjuk, hogy több – jobb.”