A cinknek mint nyomelemnek lényeges funkciója van az élő szervezet anyagcseréjében. A Müncheni Műszaki Egyetem kutatása szerint még a minimális cinkhiány is tönkreteszi az emésztést, pedig ekkor még nyoma sincs bőrproblémáknak vagy fáradtságérzetnek.
Az a javaslatuk, hogy még rövid távon is érdemes elkerülni a cinkhiányos táplálkozást.
Ha az állatok takarmánya enyhe cinkhiányt mutatott, romlott a hasnyálmirigy emésztési aktivitása, ami együtt járt az emésztés észre vehető romlásával – már a kezdeti szakaszban, állapította meg a München-i Műszaki Egyetem Állattakarmányozási tanszékének vezetője, Daniel Brugger.
Míg az előző kutatások csak a klinikailag kimutatható cinkhiánnyal foglalkoztak, ők a cinkkel jól ellátott állatok funkcióit hasonlították össze az enyhén cinkhiányos állatokéval.
Hogyan reagál a szervezet a kifogyóban lévő cink-raktárakra?
Eleinte semmilyen látható jele nincs a cinkhiánynak, de apró változások már megfigyelhetők a májban és a vérben.
Újszülött kismalacokat tartottak eltérő mennyiségű cinket tartalmazó táplálékon, hogy megfigyelhessék náluk a korai cinkhiány állapotát: milyen hatásuk van a kiürülő cink-raktáraknak az anyagcserére.
Egyfelől megfigyelték, hogyan próbálja hatékonyabban felszívni a szervezet a cinket, másfelől azt látták, hogy csökken a hasnyálmirigy cinkkiválasztása.
A kifejezett – klinikai – cinkhiány idővel csökkenteni fogja az állat étvágyát.
„Ezzel kapcsolatban különféle feltételezések keletkeztek, pedig a valóság az,, hogy a megemésztetlen táplálék, ami a cinkhiány miatt felgyülemlik a tápcsatornában, az csökkenti az étvágyat, nem a bolygóideg” – magyarázza Brugger.
A hasnyálmirigynek cinkre van szüksége az emésztéshez, mert a hasnyálmirigy végzi az emésztés és az energiaháztartás szabályozását a szervezetben: ezért pumpálja folyamatosan a cinket az emésztőtraktusba.
Ha egy élőlény kifogy a cinkből, a minimumra csökkenti a hasnyálmirigy a cinkkiválasztását.
Brugger elmélete onnan indult ki, hogy ezt a jelenséget az emésztéshez kapcsolta.
A haszonállatoknál a kapott takarmány megemésztése rendkívüli gazdasági jelentőséggel bír, főleg az élet első néhány hetében.
„Kutatásunkkal bebizonyítottuk, hogy közvetlen összefüggés van a hasnyálmirigyben az emésztőenzimek mennyisége és a szervezetben a cink koncentrációja között.
A táplálkozásban még a rövid idejű cinkhiányt is célszerű elkerülni: azt tanácsolhatjuk az embereknek, hogy időről időre fogyasszanak el egy-két tojást.”
Különösen a vegetariánusok, vegánok és az idősebb emberek ügyeljenek a cinkbevitelre, mert az enyhe cinkhiány gyulladások felszaporodásához vezethet.