A nyár az emberek nagy részének napfényt, vízpartot, nyaralást, pihenést, kellemes esti sétákat jelent, így a tél beköszöntével ezek nélkülözése enyhe depressziós tünetekhez vezethet. A sötét, borús, esős napokon a lakásból sincs kedvünk kimozdulni, és a természetes napfény hiányában szerotoninszintünk is kisebb lehet, ami hozzájárul a depressziós tünetek megjelenéséhez. Sokszor a napfény hiányában kialakuló lehangoltságot mértéktelen evéssel próbáljuk kompenzálni, mivel az étkezés sokak számára az egyik legtermészetesebb örömforrás. Azonban a szükségesnél többszöri étkezés, és nagyobb ételadagok elfogyasztása egyenes úton vezet a súlygyarapodáshoz. A téli nassolásokkal tehát legyünk óvatosak, mert pár hónap alatt szinte észrevétlenül kúsznak fel a kilók. „Bánatunkat” nem érdemes evésbe fojtani, mert a következmények csak tovább ronthatják kedvünket.
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztása növelheti a lecsökkent szerotoninszintet. Ilyen élelmiszer pl. a banán vagy a csokoládé. Viszont az élelmiszerek egyik fő tápanyaga, a szénhidrát is nélkülözhetetlen a szerotonin termeléséhez. Ez a fő oka annak, hogy a drasztikus fogyókúrák, vagy a szénhidrátszegény diéták, mint pl. az Atkins diéta egyik „mellékhatása” a depresszió, ugyanis szénhidrát nélkül az agyban nem termelődik megfelelő mennyiségű szerotonin, aminek következtében kialakul ez a kellemetlen, olykor súlyos állapot. A szénhidrátszegény diéták alkalmazása – egyéb más egészségügyi következmények mellett – a depresszió kialakulása vagy súlyosbítása miatt sem ajánlatos. A nők esetében a szénhidráthiány súlyosabb tüneteket okozhat, mivel az ő szervezetükben eleve kevesebb szerotonin termelődik, mint a férfiakéban, nekik tehát még körültekintőbbnek kell lenniük a fogyókúrák kiválasztásában, különösen télen.
A megoldás a téli depresszió elkerülésére természetesen nem az, ha mértéktelen csokoládé-, banán- és túlzásba vitt szénhidrátfogyasztásba kezdünk, de ésszerű határok között ezek fogyasztása előnyös lehet.
- Érdemes tudni, hogy a banánnak a többi gyümölcshöz képest magas az energiatartalma (105 kcal / 100 g). Kalcium- és káliumtartalma szintén jelentős, 100 g banán egy felnőtt ember napi szükségletének mintegy 14-15 %-át fedezi mindkét ásványi anyagból. Vesebetegek esetében a banán magas káliumtartalmát figyelembe kell venni a diéta összeállításánál!
- A csokoládé ugyancsak a magas energiatartalmú desszertek közé tartozik, mivel egy tábla (100 g) csokoládé energiatartalma több, mint 500 kcal. Csokoládéból a kiegyensúlyozott táplálkozásban egy adag 30 g, amit heti 1-2 alkalommal fogyasztva beilleszthetünk étrendünkbe. Ha kedvenc édességünk fogyasztásánál az említett mértéket betartjuk, nem kell elhízástól tartanunk, persze csak akkor, ha emellett kiegyensúlyozottan táplálkozunk.
- Időnként nem árt, ha az étkezésünk nemcsak szükség, hanem öröm is, csak figyeljünk oda, hogy ne essünk túlzásokba, és ne az evés legyen az egyetlen dolog, amitől jókedvünk lehet.
A megfelelő agyi szerotoninszint eléréséhez csak az egyik eszköz a helyes táplálkozás. A depresszió elkerüléséhez, vagy mérsékléséhez nélkülözhetetlen a télen nagy kincsnek számító napfény is. Ezért, amikor csak alkalmunk van rá, télen is menjünk gyalog a boltba, vagy sétáljunk egy jó nagyot hétvégén a friss levegőn, főleg, ha még a nap is süt.
MDOSZ