Mint olyan sok minden másnak a sárgabarack bölcsőjét is Kínában ringatták. Több mint 4000 évvel ezelőtt már termesztették, Európába azonban Örményországból került mint azt tudományos neve is tükrözi: Prunus armenaica.
A kínaiaik fontos gyógyerőt tulajdonítottak a gyümölcsnek és úgy tartották növeli a termékenységet . Gyógyszerként a sárgabarack magját használták amely kulcsfontosságú eleme a tradícionális kínai gyógyászatnak. Chuang Tzu, a kínai filozófus szerint Konfuciusz egy sárgabarack ligetben oktatta tanítványait, ez tény mindenképpen valami mágikus erőt kölcsönözhet a baracknak. A Három Királyság egyik híres orvosa Dong Feng (vagy mások szerint Tung Fung) pedig aki Lushanban élt gyógyult betegitől nem pénzt kért hanem azt hogy ültessenek egy újabb sárgabarackfát a kertjébe. A fáma szerint ez időtől fogva az orvosok tudását, tapasztalatát aztán már abból is le lehetett mérni hány sárgabarackfa terem a kertjükben.
A sárgabarack már 1720-ban megjelent az új világban bár a hivatalos iratok 1792 körülre teszik a megjelenését amikor leírták az első érdemleges mennyiségű kajszibarack termést Kaliforniában. San Franciscótól délre, Kalifornia éghajlata tökéletesen alkalmas sárgabarack termesztésre.
Sárgabarack az egészségért!
Ahogy az ember gondolkodik a sárgabarackról az nagyon érdekes. Egy háziasszonynak valószínűleg először a lekvár, a segítségével készült sütemény -mondjuk a zserbó- esetleg az aszalt gyümölcs jut eszébe, de semmi esetre sem az a szó hogy antioxidáns vagy lutein, na pláne olyanok hogy kálium meg a rostok, és akkor a ciklooxigenáz-2 -t még nem is említettem. Nos éppen ideje hogy változtassunk ezen a felfogáson.
Sárgabarack-védelem a szabad gyökök támadása ellen
A sárgabarackban az antioxidánsok számos jeles képviselője megtalálható. A rangsorban elől áll ha a béta- karotin vagy C-vitamin mennyiségét nézzük, de a sárgabarack ennél sokkal bonyolultabb. Flavonoidok, nos ezeket is sokszor emlegettük már szív-, és érrendszeri betegségek kapcsán. Nézzünk egy kis felsorolást azokról a hatékony antioxidánsokról amelyek mind megtalálhatók a sárgabarackban.
- Quercetin
- Proanthocyanidinek
- Katekin
- Epicatechinek
- Hydroxycinnamátok
- Galluszsav
- Kávésav
- Kumarinsav
- Ferulinsav
Az „eszem egy kis lekváros kenyeret” mondat tehát egészen mást jelent. Valójában valahogy így kellene hangoznia: eszem egy jó adag antioxidánst kenyérrel az egészségem érdekében.
Sárgabarack- mindennapi szemvédelem
A leggyakoribb előanyag amelyből a szervezetben A-vitamin készül a béta-karotin.A látás és az A-vitamin összefüggése szerintem mindenki számára ismert. S ha már a karotinoidoknál tartunk beszéljünk a látás szempontjából fontos egy másik összetevőről a luteinről, amit általában számtalan étrend kiegészítő formájában próbálunk magunkhoz venni. Pedig sárgabarack/sárgadinnye szezonban nem kéne ezzel próbálkozni. Az utóbbi mondatból talán már ki is derült a lutein szintén a sárgabarack egyik fő erőssége.
Sárgabarack-a gyulladások ellen
A sárgabarack bőséges forrása a katekineknek . Ezekről már biztosan mindenki hallott- de nem a sárgabarackkal kapcsolatban. Általában a katekinek előnyeit inkább a zöld teával összeffüggésben szokás emlegetni. Ezek a fitonutritiensek olyan erős gyulladáscsökkentő potenciállal rendelkeznek, hogy a kutatók sokszor és sokat foglalkoztak már velük. A katekinek képesek gátolni az úgynevezett ciklooxigenáz-2 (COX-2) az enzim aktivitását amely az egyik a kritikus lépése a gyulladásos folyamatoknak. A katekinek előnyeit számos állatokon és embereken végzett kísérlet igazolja amelyeket ugyan más katekinekben gazdag élelmiszerekkel végeztek mint a tea és a kakaó,de a végeredmény szempontjából ez mindegy.A katekinben gazdag élelmiszerek képesek megvédeni az ereket a gyulladással kapcsolatos károsodástól, ami az erek jobb működéséhez és optimálisabb vérnyomás-szabályozáshoz vezet.
Sárgabarack-jelentős kálium forrás
A sárgabarack jelentős forrása a káliumnak. A kálium ásványi anyag és elektrolit, amely segít fenntartani a test megfelelő folyadék egyensúlyát, segíti az izomműködést és segít szabályozni a szívritmust. Elősegíti az egészséges emésztést és szükséges az erős csontok fenntartásához. Megfelelő napi káliumbevitel segít fenntartani a normális vérnyomást és csökkentheti a stroke kockázatát. Új megfogalmazásban:nem lekváros kenyér hanem vérnyomáscsökkentő!
Sárgabarack -és a rostok
A kajszibarack jelentős mennyiségben tartalmaz mind oldhatatlan mind oldható rostot, de utóbbiból különösen sokat, amely segít fenntartani az egészséges vércukor-, és koleszterinszintet.
Sárgabarack-az összegzés
A sárgabarack tehát kiváló forrása az A-vitaminnak (retinoidok és karotinoidok formájában), a C-vitaminnak, az élelmi rostoknak, a káliumnak. Fitonutritiensei segítik legyőzni a gyulladást, és ami még az emberi szervezet számára hasznos mennyiségben van jelen a sárgabarackban az a réz és a mangán.
A levonható következtetés:a sárgabarack nemcsak lekvárnak kiváló !
Forrás: www.whfoods.com