Minden amit a csontjainkról tudnunk kell!

Az egészséges csontok az egészséges öregedés kulcsai. Az egészséges csontozatot fiatalon alapozzuk meg, ám felnőtt életünk során követett étkezési szokásaink és életmódunk szintén fontos szerepet játszanak későbbi életünk csontegészségének meghatározásában.
Mi a csont?
A csont egy összetett anyag, élő szövet, amely fehérjemátrixhoz kötött ásványi anyag (kalcium, foszfor, cink és magnézium) kristályokból áll. Ez a szerkezet egyszerre biztosít erőt és rugalmasságot, miáltal a csontváz törés nélkül képes elnyelni a legtöbb külső behatást. A test összes kalciumtartalmának 99%-a a csontokban és a fogakban található. A csontösszetétel kiegyensúlyozatlansága olyan betegségekhez vezethet, mint a rachitis (angolkór, gyerekeknél a rossz ásványi anyag beépülés következtében lágy és meggyengült csontok, ami gyakran meghajlott lábakhoz vezet), az osteomalacia (csontlágyulás a felnőtteknél, ami fájdalmat, gyengeséget és a csontok törékenységét eredményezi) vagy az oszteoporózis (csontritkulás, a csontok lyukacsossá és törékennyé válnak, megnő a csonttörések kockázata). Következésképpen az összetétel a csontok egészségének és erejének egyik fontos meghatározója.

Csontszövet az életen át

A csont egy dinamikus szövet, mely az élet során változásokon megy át. Gyermek és serdülőkorban a csontok mérete és alakja a csontépítésnek illetve csontépülésnek nevezett folyamat által megváltozik. A csonttömeg legnagyobb része (~90%) az élet első két évtizedében alapozódik meg, míg a csúcs-csonttömeget valahol 18-35 éves kor körül érjük el. Amint leáll a csontnövekedés, folytatódik a csont átépülése, (átalakulása, remodellezése) – az elöregedett csontszövet helyébe új kerül. Az átépülési folyamat kijavítja a károsodásokat és megelőzi, hogy túl sok elöregedett csontszövet halmozódjon fel, ami a csontok rugalmasságának elvesztéséhez és törékennyé válásukhoz vezethetne.Annak, hogy milyen csúcs-csonttömeget sikerült elérni fiatalon, a csontegészségre nézve következményei vannak a későbbi életkorokban.  Ez teszi az élet első két évtizedét döntő fontosságúvá az egészséges csontozat szempontjából. Miután elértük a csúcs-csonttömeget, az életkor előrehaladtával fokozatos csontvesztés következik be. Különösen a menopauza az az időszak, mikor a hormonális változások következtében felgyorsul a csontvesztés.  A menopauza körüli néhány éves időszakban a nők csonttömegük 2%-át is elveszíthetik évenként. Ezután a csontvesztés az évenkénti 1-1,5%-os szintre lassul.

A csontok egészségét befolyásoló tényezők

A csúcs-csonttömeget az öröklődés, a nem, a rassz, a táplálkozás, a hormonális állapot, a testedzés, a testtömeg és más életmódbeli tényezők, – beleértve az alkoholfogyasztást és a dohányzást- befolyásolják. A legfontosabb tényező a genetikai befolyás, amely az emberek közötti különbségek 70-75%-ára ad magyarázatot.  Azonban az olyan befolyásolható tényezők, mint a táplálkozás és a testmozgás, fontos szerepet játszanak a csontfejlődésben és a csontveszteség mérséklésében.

Táplálkozás és csontegészség
A csontok egészsége szempontjából a két legfontosabb tápanyag a kalcium és a D-vitamin.

A kalcium a csontokban legnagyobb mennyiségben jelenlévő anyag. Gyermek és serdülőkorban a megfelelő kalciumellátottság létfontosságú a csontvázba beépülő mennyiség maximalizálásához.  Felnőttkorban a kielégítő kalciumellátottság szintén kritikus a csontveszteség csökkentésében. A kalciumra vonatkozó európai napi tápanyag beviteli referenciaérték 800 mg/nap felnőtteknek, bár a nemzeti ajánlások változnak (pl. 1000 mg Németországban, 800 mg az Egyesült Királyságban).

A kalcium az élelmiszerek széles körében jelen van, és a lakosságnak azt tanácsolják, hogy rendszeresen fogyasszanak kalciumban dús élelmiszereket. A tejtermékek a könnyen és gyorsan felszívódó kalcium bőséges forrásai, belőlük naponta 2-3 adagot kellene tartalmaznia étkezésünknek. Azok a halak, melyek lágy csontjaikkal együtt fogyaszthatók (pl. a különféle apróhalak, konzerv szardínia vagy lazac), szintén jelentős mennyiségű kalciumot szolgáltatnak. A hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonatermékek, dió/mogyoró/mandula félék, (olajos)magvak, aszalt gyümölcsök és némely mélyzöld zöldség (pl. brokkoli, fodros kel és egyéb tavaszi zöld levelűek) tartalmaznak kalciumot. Viszont ezek az élelmiszerek olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek megkötik a kalciumot és akadályozzák annak felszívódását (pl. fitátok a teljes kiőrléső gabonatermékekben és hüvelyesekben, oxalát a spenótban és rebarbarában). Azoknak, akik diagnosztizált csontproblémával élnek (pl. alacsony a csontsűrűségük), gyakran tanácsolja kezelőorvosuk, hogy fogyasszanak kalciumtartalmú étrend-kiegészítőt (rendszerint D-vitaminnal kombináltan).

A D-vitamin szintén fontos a csontok fejlődése és egészsége szempontjából, mivel szükség van rá a kalcium felszívódásához és a csontképződéshez. A D-vitamin hiány az élet korai szakaszában rachitishez, míg gyerekeknél és felnőtteknél csontlágyuláshoz vezethet. Az alacsony D-vitamin szint a csontritkulás kialakulásával és időseknél az elesések megnövekedett kockázatával is összefügg.

A D-vitamin fő forrása a napfénynek kitett bőr; a kar, a kézfej, valamint az arc megközelítőleg 10-15 percnyi napoztatása elegendő. Azonban a napfénynek való kitettség által termelt D-vitamin mennyisége számos tényezőtől függ, pl. a napszaktól és az évszaktól, az egyenlítőtől való távolságtól és a bőrszíntől. Ha elégtelen a bőrben termelt D-vitamin mennyisége, az étrendi forrásokra kell támaszkodnunk. Az európai tápanyag referencia érték felnőttek számára 5 µg D-vitamin/nap, ám az egyéni szükségletek a D-vitamin termelést befolyásoló különféle tényezőktől függően változóak lehetnek. (Ezt az adatot már kissé túlhaladta az idő mivel az 5 µg csupán 200NE D-vitaminnak felel meg-a szerk.)

Csak néhány élelmi forrás gazdag D-vitaminban, különösen az olajos halak, a tojások, a máj és a dúsított élelmiszerek. Számos országban javasolják az olyan sérülékeny lakossági csoportok számára a D-vitaminnal történő étrendkiegészítést, mint a kisgyermekek, az idősek, a sötét bőrszínű emberek, különösen, akik magasabb földrajzi szélességi körökön élnek, vagy olyanoknak, akik elfedik bőrüket. Becslések szerint az európai népesség 2-30%-a D-vitamin hiányos (25-hidroxi D3-vitamin szérumszintjük <25 nmol/L), és akár 80%-os is lehet az intézményi ellátásban részesülő időseknél.

A fehérje szintén a csont egyik fő alkotórésze, ezért az étrendi fehérje nélkülözhetetlen a csontfejlődéshez és a csontegészséghez, amint azt a csontfejlődésnek és fenntartásnak a fehérjével való összefüggésére vonatkozó, egészségességgel kapcsolatos állítás Európai Bizottság általi elfogadottsága igazolja (lásd az 1. táblázatot). Korábban úgy gondolták, hogy a túl sok étrendi fehérje káros lehet a csontok egészségére nézve, mivel növeli a vizelettel való kalcium kiválasztást. Azonban a legújabb bizonyítékok valójában arra utalnak, hogy a kalcium kiválasztás megnövekedését a fehérje által fokozott kalciumfelszívódás eredményezheti.  A fehérje különösen az időseknél tűnik jótékony hatásúnak a kálcium  felszívódásra és a csontegészségre nézve. Bár általánosságban véve Európában jó a fehérjeellátottság és nincs kedvező hatása a fogyasztás javasolt szint fölé emelésének, néhány társadalmi csoportban, pl. az idősek körében, találhatunk elégtelen bevitelt. 

Számos egyéb vitamin és ásványi anyag áll kapcsolatban a csontegészséggel (lásd az 1. táblázatot a csontegészséggel kapcsolatos, engedélyezett egészségre vonatkozó állításokról), ám a csontegészség szempontjából ezeket nem tekintik jelentősen korlátozó tápanyagoknak. A bőséges és rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás szintén a csontegészségre kedvező hatásúnak tűnik.

1. táblázat Az Európai Unióban engedélyezett, a csontegészséggel és fejlődéssel kapcsolatos, egészségre vonatkozó állítások.

Egészségre vonatkozó állítás Az állítással összefüggésbe hozott tápanyagok
A gyermekek csontjainak normális növekedéséhez és fejlődéséhez szükségesek
  • Fehérje
  • Kalcium
  • D-vitamin
  • Foszfor
A normális csontozat fenntartásához szükséges/hozzájárul a normális csontozat fenntartásához
  • Fehérje
  • Kalcium
  • D-vitamin
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Mangán
  • Cink
  • C-vitamin
  • K-vitamin

Fizikai aktivitás és csontegészség
A fizikai aktivitás, testmozgás létfontosságú a csontozat fejlődéshez és fenntartásához, mivel a csont alkalmazkodik a mechanikus terhelés szintjéhez, azaz a csont a megnövekedett terheléssel együtt növekszik. Ez a csonttömeg egyik fontos modulátora életünk folyamán, gyermekkortól késő felnőttkorig. Tanulmányok azt mutatják, hogy a testmozgással kapcsolatos intervenciók gyermekek körében 1-5%-kal növelhetik a csontsűrűséget és a csonttömeget, egyúttal növelhetik a csont területét (egy két dimenzióba kivetített képen a csonttömeg egységnyi területre eső arányát), szélességét és kerületét, melyek mindegyike hozzájárul az erősebb csontozathoz. Másrészről a csontok mechanikai tehermentesítése, például az űrben vagy mozdulatlanság során (pl. ágynyugalom, gipszelt/sínbe tett végtag), jelentős csonttömeg vesztéshez vezet. A teljes immobilizáció, például ágyhoz kötött emberek esetében a csonttömeg mintegy 40%-nak elvesztését is eredményezheti. A megfelelő mennyiségű testmozgás nemcsak a csontra hat közvetlenül, de az izomtömeg fenntartásához is fontos, ezért idős korban csökkentheti az elesések kockázatát, miáltal a törések kockázata is csökken.

A testmozgás csontképző hatásai arra az anatómiai területre (pl. testrészre) specifikusak, ahol a mechanikai terhelés fellép. Példának okáért a teniszezőknél nagyobb a csontsűrűség a domináns, mint a nem domináns karban. Ezért az olyan tevékenységek, melyek során egyenletes és erős terhelés éri az egész csontozatot, különösen kedvező hatásúak, ideértve az ugrálást-szökdelést, futást, ugrást, valamint a szabadsúlyos testedzést. Az olyan tevékenységek, amelyek kevesebb mechanikai terhelésnek teszik ki a csontokat, mint pl. az úszás vagy a kerékpározás, bár jótékony hatásúak az izomzatra és a szív-érrendszeri egészségre, kevésbé hatnak a csontsűrűségre és a csonttömegre.

Az Egészségügyi Világszervezet legalább heti három alkalommal, napi 60 perc mérsékelt (intenzitású/terhelésű) testmozgást javasol az 5-17 éves gyerekek számára, beleértve az olyan erőkifejtést igénylő tevékenységeket, melyek erősítik az izomzatot és a csontozatot (pl. futás, ugrás, fára mászás, húzó és toló tevékenységek). Felnőttek és idősek számára hetente, kétszeri izomerőt fejlesztő tevékenységet is beleértve,150 percet ajánlanak.

Forrás:eufic.org