Angliában az ünnepi desszert a sokunk által csak filmekből ismert úgynevezett karácsonyi puding, amelynek fő alapanyagai a
marhafaggyú, a mazsola, az aszalt gyümölcsök, a liszt és a zsemlemorzsa, a fűszerek közül a szegfűszeg, a fahéj és a szerecsendió. Egy népi hagyomány szerint aki karácsonytól szilveszterig 13 adag karácsonyi pudingot megeszik 13 különböző helyen, annak a következő évben szerencséje lesz.
Aki pont ilyet szeretne lehet egy kicsit már elkésett az előkészületekkel. Táfelspicc szerint ennek a pudingnak 3 héten keresztül kell érlelődnie .
Skóciában a karácsonyi puding megfelelője a karácsonyi palacsinta, amely vaj, tej, liszt, cukor, kandírozott és szárított gyümölcsök felhasználásával készül kis tallérok formájában. Tálaláskor a kész palacsintákat vanília krémmel öntik le és tejszínhabbal díszítik.
Skót karácsonyi palacsinta (kb. 4 személyre)
hozzávalók:
margarin 10 dkg
tej 1,5-2 dl
tojás 2 db
cukor 10 dkg
liszt 25 dkg
szárított és kandírozott gyümölcsök 10 dkg, só, mézeskalács fűszerkeverék
elkészítése: Habosra keverjük a cukrot, tojást, olvasztott vajat, tejet a fűszerekkel, majd belekeverjük a lisztet és a gyümölcsöket. Serpenyőben olajon vagy margarinon, apró tallérszerű palacsintákat sütünk belőle. Tálaláskor leöntjük vaníliakrémmel, és tejszínhabbal díszítjük
Nos ez még belefér az időbe!
Forrás: mdosz.hu