Teltségérzetet kiváltó táplálékkiegészítőt kísérleteztek ki brit kutatók

feature-christmas-feast(MTI) – Teltségérzetet kiváltó táplálékkiegészít?t kísérleteztek ki brit tudósok, az Imperial College London és a Glasgow-i Egyetem kutatói, akik vizsgálataikról a Gut cím? szaklapban számoltak be. A kutatók úgy vélik, hogy az adalékanyag rendszeres alkalmazása révén csökkenthet? az elfogyasztott étel mennyisége, s lassítható a korral járó súlygyarapodás.

A táplálékkiegészít? egy természetben is el?forduló anyag, a propionát, amely a rostok mikroorganizmusok általi erjesztése (fermentálása) során keletkezik a belekben. E vegyület hatására szabadulnak fel a bélrendszerben az étvágyat csökkent? hormonok.
Az új anyag, az inulin-propionát észter (IPE) segítségével lényegesen nagyobb mennyiségekben vihet? be a szervezetbe propionát, mint ami természetes úton, átlagos étrend mellett a rostos táplálékból képz?dik a bélrendszerben – olvasható a BBC hírei között.
„A propionát és a hozzá hasonló molekulák az étvágycsökkent? hormonok kiválasztódását szabályozzák, ám óriási mennyiségekben kell rostos anyagokat elfogyasztani a kell? hatás eléréséhez. Egy sokkal hatékonyabb módszert kívántunk kidolgozni, hogy a belekbe juttassunk kell? mennyiség? propionátot” – hangsúlyozta a vizsgálatokat irányító Gary Frost, az Imperial College London kutatója.
  A kutatások során legnagyobb nehézséget az jelentette, hogyan juttassák el a propionátot a vastagbélbe, hiszen önmagában a vegyület túl korán, már a vékonybélben felszívódik. Végs? soron a kutatók a számos növényben el?forduló poliszacharidot (nagy molekulájú szénhidrátot), az inulint választották ki a „postás” szerepére. E vegyülethez kötve a propionát már biztonságosan eljuthatott rendeltetési helyére, ahol a bélbaktériumok segítségével kiszabadult, s kifejthette hatását.
Az els?dleges vizsgálatok során 20 önkéntes vagy önmagában inulint, vagy IPE-t kapott, emellett a résztvev?k annyit ehettek, amennyit csak akartak. Mint kiderült, azok, akik inulin-propionát észtert kaptak, 14 százalékkal kevesebb ételt fogyasztottak, mint az inulinos csoport tagjai, s vérükben magasabb volt az étvágycsökkent? hormonok szintje is.
A kutatás második szakaszában 60 túlsúlyos önkéntes vett részt, akik 24 héten keresztül táplálékkiegészít?ként inulint, vagy IPE-t kaptak. A vizsgálatot 49-en csinálták végig: az inulin-propionát észtert szed? 25 önkéntes közül mindössze egynek növekedett a súlya a testtömegének 3 százalékát meghaladó mértékben, míg az inulinos csoportban hatnál.
„A feln?ttek súlya évente átlagosan 0,3-0,8 kilóval növekszik, szükség van olyan stratégiákra, amelyekkel megel?zhet? a folyamatos súlygyarapodás” – fogalmazott Gary Frost, aki szerint jelenleg az a cél, hogy kidolgozzák, milyen élelmiszerekhez keverhetik az étvágyat csökkent? adalékanyagot.