A tudomány mai állása szerint sokkal több D-vitaminra lenne szükségünk mint amennyire eddig gondoltunk. Most már nagy hatóanyag tartalmú étrendkiegészítők sora áll rendelkezésünkre a D-vitamin pótlására. Ilyenkor felmerül a kérdés vajon meg tudnánk ezt oldani természetes módon?
A gomba beillesztése az étrendbe teljes mértékben pótolni tudná az ember számára szükséges D-vitamint. Az egyetlen szabály: tegyük ki a napra őket napozni kicsit. Ugyanis az emberi bőrhöz hasonlóan a gombák is tudnak az ultraibolya fény hatására D-vitamint képezni és ezt a tulajdonságukat megtartják azután is ha leszedték őket.
A D-vitaminról nem kell sokat beszélni: megfelelő mennyiségben segít fenntartani a csontsűrűséget csökkenti a csonttörés kockázatát. Fontos szerepet játszik az immunrendszer modulálásában, fertőző betegségek, influenza esetén. Számos más gyakori betegség kockázatát is csökkenti beleértve a rák, a cukorbetegség, szív,-és érrendszeri betegségek, depresszió.
A vizsgálatban 30 egészséges felnőtt vett részt akik vagy 2000NE D2 vitamint, vagy 2000NE D3 vitamint, vagy 2000NE D2 vitamint tartalmazó gombaport kaptak naponta egyszer 12 téli időszakra eső hét alatt. A vizsgálat előtt természetesen rögzítették a kiindulási D-vitamin szintet amelyek hasonlóak voltak a három csoportban:
- D3 Csoport: 17.1 ng / ml
- D2 csoport: 19,4 ng / ml
- Gomba csoport: 20,9 ng / ml
A vizsgálatot végül 25 alany fejezte be, vérük D-vitamin szintje a 7 . hétig folyamatosan növekedett, majd a 12. hét végéig stagnált. A vizsgálat végére a gomba csoport D-vitamin szintje hasonló módon emelkedett azokéhoz képest akik D-vitamin kiegészítőt kaptak
- D3 Csoport: 34.4 ng / ml
- D2 csoport: 29,2 ng / ml
- Gomba csoport: 31.1 ng / ml
A gombák ha napfénynek vagy UV sugárzásnak vannak kitéve hasonló módon termelik a D2 vitamint (vagy ergokalciferol) mint amilyen módon az emberi bőrben termelődik a D3-vitamin (vagy kolekalciferol). Ezzel a tulajdonsággal nem minden növény rendelkezik de a gombák, az algák, és az élesztő igen. Sőt a kutatók be tudták bizonyítani hogy a gombák többféle D-vitamint és azok provitaminjait is képesek termelni fény hatására.
Mi tehát a teendő természetes D-vitamin pótlás ügyben? A megvásárolt gombát csomagoljuk ki és 10 és 15 óra között helyezzük ki a napfényre legalább 60 percre. A D-vitamin szintet a szakértők szerint a főzés nem csökkenti mert az tökéletesen stabil és ellenáll a hőnek. Ha valami történik akkor az az lehet, hogy sokkal könnyebb felvenni a táplálékból főzés után. Egy adag gomba (?) elfogyasztása kb. 400 NE D-vitamint jelent a szervezet számára.
Forrás: ScienceDaily