10 téli aromaterápiás tipp

A tél a megfázások ,influenza ideje . A bőrnek nem  tesz jót a hideg szeles időjárás ,a napfény hiánya a hosszú sötét esték pedig előidézik a téli depresszió állapotát .A segítség néhány csepp illó olaj formájában érkezhet minden bajunkra.

A kéz bőre télen nagyon ki van téve az időjárás viszontagságainak . Kipirosodik ,kiszárad ,kaput nyit a fertőzéseknek

1.Pakolás kézre:  néhány milliliter bázisolajba (mandula ,oliva,búzacsíraolaj)csepegtessünk pár csepp levendula ,vagy geranium illó olajat ,és meglangyosítva éjszakára pakolásként használjuk  a kézre.Az olajok kiegyensúlyozó hatásúak ,szerepük a bőr nedvességének ,és textúrájának megtartása.

A megfázás ,influenza mindenkit utol ér.A cseppfertőzés a levegőben terjed ,de a munkahelyek ,lakások ,gyerekszoba levegőjét természetes illó olajok segítségével jól lehet fertőtleníteni. Ehhez csak egy párologtató kell ,meg pár csepp  a kiválasztott olajból.Az alábbi tippeket persze mindenki tetszése ,és ízlése szerint változtathatja.

2. Munkahelyi légfrissítéshez:eukalyptusz ,borsmenta ,kakukkfű,citrom olaj

3.Gyerekszoba levegőjének tisztításához:citrom,fahéj ,szegfűszeg olaj

4.Lakás légterébe ajánlott :teafa ,levendula

Az illó olajokat nemcsak a levegő fertőtlenítésére lehet használni ,hanem különböző módszerekkel a megfázás tüneteinek enyhítésére is.A levendula ,borsmenta ,rozmaring ,és citrom olajok magas fenoltartalmuk miatt  erős antibakteriális hatással rendelkeznek,az eukaliptusz pedig cineol ,és eucalyptol tartalma miatt .És ne hagyjuk ki  a teafa és fenyőolajat sem.

5. Inhalálás:1-2 liter forró vízbe  5-10 csepp illó olajat csepegtetünk ,és egy nagy törülközövel a fejünkön belélegezzük a felszálló illatos párát.

6.Aromás fürdő:a megfázás ,vagy influenza első tüneteinek megjelenésekor vegyünk egy jó meleg aromaterápiás fürdőt ,és utána próbáljuk meg “kialudni” a betegséget. Az olajokat egy kanál tejszínbe vagy tejbe keverve adhatjuk a fürdővízhez.Néhány javaslat:

-8 -10csepp levendula , teafa,vagy eukalyptusz olaj.

-5 csepp eukalyptusz olaj +5csepp bármelyik másik olajból

7.Mellkasbalzsam: ugyanezekből az olajokból  pár csepp tiszta növényi olajban oldva a mellkas ,a hát ,vagy a torok bőrébe masszírozva a test melegétől folyamatosan párologva tisztítja az orrjáratokat ,könnyebbé teszi a légzést ,oldja a váladékot.példák

-4csepp eukalyptuszolaj

-3csepp eukalyptusz+3csepp mentaolaj keveréke

-3csepp eukalyptuszolaj +3csepp fenyőolaj

8.Talpolaj:igen nem tévedés talpolaj!Mikor éppen elkezdődik a betegség ,az első este ,másnap reggel , és aznap este (tehát éppen háromszor )dörzsöld be a talpad a következő olajok egyenlő mennyiségével ,ami töményen ,vivőolaj nélkül használandó:teafa ,eukalyptusz.kakukkfű.

9.Téli depresszió:a kevés napsütés ,a téli szürkeség ,a hosszú éjszakák vezetnek egy Winter Blues -nak nevezett állapothoz ,amelyet az energia hiánya,a szomorúság ,az érdeklődés hiánya,a szénhidrát tartalmú ételek túlzott fogyasztása  jellemez. Főleg a citrusolajok segítenek ilyenkor ,a citrom a narancs a grapefruit,mandarin ,bergamott.Néhány keverék:

-3csepp narancs+2csepp grapefruit

-4csepp narancs+1csepp ylang -ylang

-3csepp narancs-2csepp gyömbér

a keverékek felhasználhatók párologtatóba ,aromafürdőhöz,masszázsolajhoz.

10.Végül,de nem utolsó sorban. Gyógyszertárban előre elkészített keverék kapható inhaláláshoz , illetve illó olajos mellbalzsam.Aki nem akar többféle illó olajat vásárolni az inhaláláshoz elkészített olajat használhatja légfrissítésre ,vagy aroma fürdőhöz is.Néhány illó olaj gyógyszeralapanyagként szerepel ,ezek garantáltan jó minőségűek ,tiszták .Ilyenek a levendula ,menta ,rozmaring ,fenyő,geranium,eukalyptusz,citrom olajok ,megfázásos időszakban válogathatunk belőlük.

Figyelmeztetés:az illó olajok allergizálhatnak ,bizonyos betegségekben szenvedők nem használhatják őket. Kérje ki szakember tanácsát.

Az illó olajok általános hatásairól ,és felhasználási módjairól itt olvashatnak bővebben:

http://fitoterapiakalauz.hu/aromaterapiarol-altalaban/