Zsálya és rozmaring

Gyulladás és fájdalom. Mindenki által ismert tünetegyüttes amelyre az orvostudomány  sokféle gyógyszert kínál. Jobb esetben ezek képesek rövid idő alatt megszűntetni a problémát, rosszabb esetben hosszas szedésre kényszerülünk, aztán mellékhatások vagy lesznek vagy nem.

Egyszerűbb esetben talán a gyógynövények is segítenének, vagy a belőlük kivont természetes  eredetű molekulák ha megfelelő formában és töménységben  tudnánk alkalmazni őket. Erre már vannak példák bizonyított hatással,  azonban a természetes úton bevihető mennyiséggel a legtöbb esetben nem lehet megfelelő terápiás dózist elérni.

Egy új kutatás szerint ismét találtak  két specifikus növényi eredetű vegyületet amelyek ugyanolyan hatékonyak lehetnek mint a szintetikus  gyógyszerek.

Ez a két, növényekben, gombákban és tengeri élőlényekben előforduló anyag a karnozin és a karnozinsav különösen alkalmas lenne új gyógyszerek kifejlesztésére.  Korábbi kutatások alapján már ismert, hogy többféle úton be tudnak avatkozni az emberi szervezetben fellépő gyulladást és fájdalmat eredményező folyamatokba.

Legutóbb két egyetem közös kutatócsoportja -University of Salerno Olaszország, és  Friedrich Schiller Egyetem Jena Németország- vizsgálta ezeknek a természetes molekuláknak a hatását – tiszta formában – a gyulladásos fájdalomra emberi sejteken illetve állatkísérletekben.

A karnozin és a karnozinsav  képes gátolni  két  kulcsfontosságú enzimet amelyek részt vesznek a gyulladásos folyamatokban. Az egyik ilyen enzim fokozott jelenlétét már igazolták számos gyulladásos betegség és tumor esetében, a másik szintén jelentős szerepet játszik gyulladásos,  és más, az immunrendszerrel összefüggő folyamatokban.

A fent emlegetett két  biológiaialag aktív anyag pedig nagy mennyiségben található olyan jól ismert gyógy és fűszernövényekben mint rozmaring és a zsálya. Nem tudományos alap nélküli tehát használatuk a hagyományos orvoslásban amikor fájdalmat és gyulladást próbálunk csillapítani segítségükkel.

Eurekalert.org