Világszerte hódít az aztékzsályamag-őrület

(MTI) – Nagy-Britanniában sokak számára még ismeretlenül csenghet az aztékzsályamag (Salvia hispanica L) mag neve, ám ha a helyi hatóságok rábólintanak, akkor a szigetország lakói is hamarosan megismerkedhetnek a legújabb amerikai táplálkozási ?rülettel.

Szinte nem telik el év anélkül, hogy ne bukkanna fel a boltok polcain valamilyen új szuperegészséges harapnivaló. Az elmúlt években egyebek mellett a farkasbogyó, a búzaf? és az acai bogyó adták egymásnak a stafétát, most pedig az aztékzsályamag került terítékre. A mexikói, és dél-amerikai mentafélék családjába tartozó növény vonzereje a tápanyagbombát jelent? parányi magjaiban rejlik.
Ezek az apróságok több omega-3 zsírsavat tartalmaznak, mint a lazac. Leny?göz? tárházát kínálják az antioxidánsoknak, és az ásványi anyagoknak, gazdag fehérjeforrások, illetve több rostot rejtenek, mint a lenmag. Rajongóik valóságos „csodaként”, illetve „utolérhetetlen szuperételként” emlegetik – olvasható a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldalán.
Nagy-Britanniában jelenleg csak kenyérösszetev?ként engedélyezik a csodamag használatát, ám az új élelmiszereket és eljárásokat vizsgáló brit tanácsadó testület valószín?leg a következ? hetekben fogja engedélyezni a kiterjedtebb használatát: vagyis a szigetország lakói nemsokára különböz? pékárukban, reggeli gabonapelyhekben, illetve mogyoró, és magkeverékekben is élvezhetik majd az apró tápanyag-bombákat.
Az aztékzsályamagot sokan kifejezetten ízetlennek tartják, mások némi mogyorós beütést vélnek felfedezni benne, habár az ára valamivel drágább, mint a hagyományos magvaké. Az új csodamagot tartalmazó ételek népszer?sége világszerte jelent?sen megn?tt az elmúlt években. 2011-ben 72 új terméket dobtak piacra, és idén már újabb 28, aztékzsálya-maggal megspékelt élelmiszer került forgalomba.
   Els?sorban az Egyesült Államokban hódít az új ?rület: az amerikaiak édességekbe, sós harapnivalókba, szezonális finomságokba és joghurtokba keverve fogyasztják a magot, amely a bébiételek összetev?i között is kezdi megvetni a lábát. A rajongók szerint a szupermagok gyulladáscsökkent? hatással bírnak, javítják a szívm?ködést, és stabilizálják a vércukorszintet: gyakorlatilag egy teáskanálnyi aztékzsályamag gyógyír mindenre.
Wayne Coates, a Chia: Rediscovering a Forgotten Crop of the Aztecs (Aztékzsálya-mag: az aztékok elfeledetett gabonanövényének újra-felfedezése) cím? könyv társszerz?je szintén a „hív?k” közé tartozik. Az Arizonai Egyetem professzora több mint húsz évvel ezel?tt kezdte vizsgálni a különleges magokat Dél-Amerikában, hogy alternatív gabonaforrást keressen az argentin farmerek számára. Kés?bb kereskedelmi szinten kezdte értékesíteni a magokat.
Az Omega-3 Chia elnevezés? cég munkatársa, Jeffrey Walters szerint különböz? iskolák keresték fel a vállalatot, hogy tápanyagban gazdag harapnivalóval gazdagítsák a menzakínálatukat, és persze az ítéletnapra készül?k is érdekl?dtek a biztos energiaforrást nyújtó ételek iránt. Az aztékok annak idején alapvet? élelmiszerként használták a magot, amelyet vallási szertartásoknál, illetve orvosi célokra is használtak.
A Natural Standard Research Collaboration nev? szervezet alapítója, Catherine Ulbricht szerint azonban, ahogy a többi „szuper étel”, úgy az aztékzsályamag esetében sem szabad univerzális csodaszerre gondolni. „A természetes anyagok kapcsán az emberek gyakran azt gondolják, hogy annyit fogyaszthatnak bel?lük, amennyit akarnak… De minden dolog, amely valamilyen hatással van a szervezetünkre, ugyanúgy valamilyen ellenreakciót is kiválthat” – hangoztatta.