Fokhagyma illatú zöld levéltenger – a medvehagyma

A Közép és Nyugat Európában ?shonos, a liliomfélék családjába (Liliaceae) tartozó hagymás ével? (Allium ursinum) 30-50 cm magasra n?. A hagyma hosszúkás-tojásdad, buroklevele fehér. Egy tövön több hagyma található. A hosszú nyel?, lándzsás levelek fényes felület?ek. Az erny?s virágzat április-májusban nyílik fehér, csillag alakú virágokkal. Termése nehezen csírázó, a talajban hosszan elfekv? tok. Üde talajú bükkösök, gyertyános tölgyesek jellemz? típusalkotó növénye. A medvehagyma elterjedési területének magját a Dunántúlon találjuk, Magyarország keleti feléb?l viszont szinte teljesen hiányzik.Különösen ismert a Mecsek oldalában,Orf? környékén lev? lel?hely.

Neve arra utal hogy a medvék téli álmukból felébredve ezt a korán hajtásnak induló növényt fogyasztják, hogy minél el?bb regenerálódjanak. Nedves, árnyékos erd?k aljnövényzetében érzi jól magát, megfelel? körülmények között összefügg? sz?nyeget alkot. Növekedése nagyon invazív. Tél végén megjelennek a levelei, tavasszal elvirágzik és nyárra teljesen visszahúzódik . Ez lehet?vé teszi hogy közös él?helye legyen a kés?bben éled? növényekkel.

A fokhagymával ellentétben nem háziasított növény.  Ennek ellenére ha sikerül a kiskertben elterjeszteni pozitívan befolyásolja a társnövények egészségét, azok jobban ellenállnak a betegségeknek és el?zi a kártev?ket.Különösen jó társnövénye a rózsáknak, céklának, kamillának, sárgarépának, de a hüvelyesek -bab, borsó-szaporodását gátolja.

A növény minden része ehet?. Enyhe tél esetén már január közepén szedhet?ek a levelei. Nyersen vagy f?zve egyaránt elkészíthet?, íze mint a fokhagymáé csak lágyabb. A virágok tavasz közepén kezdenek nyílni, akkor a levelek elvesztik vitalitásukat. A virágok íze valamivel er?sebb és dekoratív kiegészít?i a salátáknak. A talajban lev? hagymát egész évben lehet fogyasztani de leginkább mikor a növény nyugalmi állapotban van  júliustól decemberig. Meglehet?sen er?s fokhagyma íze van, de nagyon apró emiatt nehézkes a gy?jtése.

A vadon növ? medvehagyma a termesztett fokhagyma minden egészségre el?nyös tulajdonságával rendelkezik de van három el?nye avval szemben:

-több benne a hatóanyag

-több olyan aktív hatóanyagot tartalmaz amelyek nincsenek háziasított rokonában, vagy csak kis mennyiségben

-szagtalan

A medvehagyma aktív hatóanyagai az allicin, az ajoene amely két molekula allicin összekapcsolódásával jön létre, y-glutamil peptidek (GLUT),és adenozin. Ez utóbbiból hússzor annyit tartalmaz mint a fokhagyma. Ezeken kívül jelent?s a magnézium, a mangán, a vas és a cink tartalma.Legtöbb hatásáért az ajoene felel?s amely antioxidáns, gátolja a szuperoxidok felszabadulását, véralvadásgátló tulajdonságánál fogva gátolja a vérlemezkék összecsapódását, ezáltal potenciálisan csökkentheti a szélütés és a szívbetegségek kockázatát. Antibakteriális és gombaöl? hatású.Vizsgálták mint akut mieloid leukémiában hatékony szert, a legújabb kutatások szerint pedig gátolja a tumorsejtek növekedését. A y-glutamil peptidek csökkentik a vérnyomást, az adenozin pedig izomlazító tulajdonságával hozzájárul ehhez a hatáshoz. A medvehagyma emészthetetlen cukrokat is tartalmaz úgynevezett fructo-oligoszaccharidokat, amelyek a természetes bélbaktériumok tápanyagául szolgálnak .

Népi megfigyelések szerint még számos jó tulajdonsága van. Antiaszthmatkus, görcsoldó, epehajtó, lehet használni hasfájás, szélgörcs, emésztései zavarok, étvágytalanság ellen. A növényb?l készült tea hatásos fonalféreg ellen szájon keresztül vagy beöntésként használva, valamint aszthma hörghurut  tüd?tágulás  esetén köptet?ként, lázcsillapítóként. Nedve küls?leg használható reumás jelleg? gyulladások esetén.

A növény levét használják még  molyirtásra, háztartási fert?tlenítésre, rovarok és vakondok távol tartására.

A medvehagyma levele klorofillt tartalmaz amely megköti az emésztés során keletkez? nitrogéntartalmú vegyületeket, amelyek a fokhagyma esetében a kellemetlen er?s szagot árasztja.

Magyarországon nem védett növény de természetvédelmi területen begy?jtéséhez engedély szükséges. Levele könnyen összetéveszthet? a szintén kora tavaszi növény a gyöngyvirág levelével, amely mérgez?, de természetesen összemorzsolva nincs jellegzetes fokhagyma illata.

Ennyi jó tulajdonsága miatt nem csoda hogy a medvehagymát az év gyógynövényének választotta 1992-ben az Association for the Protection and Research on European Medicinal Plants, az európai gyógynövények kutatásával és védelmével foglalkozó tárasaság.