Varázslatos zöldborsó

A ma ismert zöldborsó eredetét  Közép-Ázsiába és a Közel-Keletre teszik. Mivel a termesztése több ezer évre tekint vissza  a zöldborsó egyike volt a legelső termesztett növényeinknek. Történetének kezdetén szárított formában fogyasztották, és nem volt igazán népszerű mint friss élelmiszer. Ma már a borsót  az egész világon termesztik szinte minden éghajlati zónában, és széles körben fogyasztják friss és szárított formában.

Általában  nem gondolunk úgy a borsóra mint valami különlegességre a tápanyagok szempontjából- de ezen a szokásunkon változtatni kellene. Azt gondoljuk  édes  ízük  és textúrájuk miatt biztosan van bennük egy kis cukor, meg keményítő. Valójában azonban a borsó az egészségvédő fitonutritiensek egyedi választékát tartalmazza.

Az egyik ilyen tápanyag a coumestrol amely a kutatások tükrében élen jár a gyomorrák megelőzésében. A  zöldborsó, valamint más hüvelyesek napi fogyasztása  csökkenti gyomorrák kockázatát, különösen akkor, ha a coumestrol napi bevitele körülbelül 2 mg, vagy magasabb. Mivel egy csésze zöldborsó legalább 10 milligramm coumestrolt tartalmaz a napi 2 mg bevitele nem nehéz számunkra. 

A zöldborsóban nemrégiben más  egyedi anyagokat is felfedeztek. Ilyen 2 szaponin vegyület  pisumsaponins I. és II , valamint a  pisomosides A és B. Miután ezek az anyagok szinte kizárólag a zöldborsóban fordulnak elő elnevezésüket is a borsó nevéből  (Pisum sativum) származtatták. Párosítva más előnyös hatásukról már régen ismert anyagokkal- fenolos savak, mint ferulinsav és kávésav, és flavanolokat mint katechin és epikatechin-együttes hatásuk az egészségre kiemelkedő lehet.  Egyes kutatók most azt gondolják, hogy az összefüggést a zöldborsó fogyasztása és a 2-es típusú diabétesz csökkenő kockázata között  nem csupán a borsó viszonylag alacsony glikémiás indexe (45-50) és magas  rost és fehérje tartalma okozza, hanem ezek a szokatlan kombinációjú antioxidáns és gyulladáscsökkentő fitonutriensek.

Zöldborsó a környezetbarát. A borsó mint  pillangósvirágú növény nemcsak az ember, hanem a talaj számára is biztosít előnyöket. Ezek a növények nitrogénkötő növények, amelyek a gyökereiken szimbiózisban élő baktériumok segítségével meg tudják kötni a levegő nitrogéntartalmát. Ez a folyamat növeli a nitrogénmennyiséget  a talajban anélkül, hogy szükség lenne hozzáadott műtrágyára. Betakarítás után pedig a visszamaradó növényi részeket a talajba beforgatva azok könnyen lebomlanak és ismét növelik a talaj tápanyagtartalmát.  Végül ki ne hallott volna már a vetésforgóról.  A beásott borsó javítja az utána levő termények életkörülményeit. A borsó tehát nemcsak a diétánk számára kívánatos, de a kertünket is gyógyítja.

Annak ellenére, hogy a zöldborsónak  rendkívül alacsony a zsírtartalma  a legújabb kutatások szerint  megbízható forrása az omega-3 zsíroknak  alfa-linolénsav (ALA) formájában. Egy csésze zöldborsó elfogyasztásával kb. 30 mg ALA  bevitelére számíthatunk, és kb. 130 milligramm esszenciális omega-6 zsírsav bevitelre linolsav formájában. Ez a nagyon kicsi, de jó minőségű zsírtartalom  segíti a számunkra fontos zsíroldékony tápanyagok bevitelét. Köztük jókora mennyiségű béta-karotint és  kicsi, de értékes mennyiségű E-vitamint.

Egy csésze főtt zöldborsó (kb. 140 gr.) 115kalóriát tartalmaz, és a következő anyagokból az ajánlott  napi bevitel feltüntett százalékát

 •  K-vitamin 40%
 • mangán36%
 • B1-vitamin 30%, B6-vitamin 18%, B3-vitamin 17% B2-vitamin 16% folsav22%
 • rost 30%
 • réz27%
 • C-vitamin 26%
 • foszfor 23%
 • fehérje 15%
 • cink 15% , molibdén 15%, magnézium 13%, vas 12%, kálium 11%, kolin 10%

Miben segít nekünk  ha elég gyakran fogyasztunk zölborsót

Súlymenedzsment

A borsó alacsony zsírtartalmú, de kiemelkedően sokat tartalmaz  minden másból. Egy csésze borsó kevés kalóriát jelent, de sok fehérjét, rostot és mikroelemet.

Gyomorrák megelőzés

Nagy mennyiségben tartalmaz egy egészségvédő polifenolt – coumestrol- amelyből naponta  2 mg kell  a gyomorrák megakadályozására. Egy csésze borsó legalább 10mg-ot tartalmaz.

Anti-aging, erős immunrendszer, és  magas energiaszint

Ezt a hatást  a nagy mennyiségű antioxidánsnak köszönhetjük:

 • flavinoidok = katechin és epikatechin
 • karotinoid = alfa-karotin és  béta-karotin
 • fenolos savak = ferulinsav és kávésav
 • polifenolok = coumestrol

A “ráncok”, az Alzheimer-kór, ízületi gyulladás és a többiek..

A fenti hatásokat a borsó azon  hatóanyagainak köszönhetjük amelyek erős gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkeznek. A felesleges gyulladás kapcsolódik a szívbetegségek és a rák kockázatához  és általában véve az öregedéshez.

 • Pisumsaponins I és II, valamint pisomosides A és B gyulladásgátló fitonutriensek amelyek szinte kizárólag a borsóban találhatóak
 • C-vitamin és E-vitamin,  és egy jó adag az antioxidáns hatású  ásványi cinkből
 • omega-3 zsírsav  alfa-linolénsav (ALA) formájában

Vércukorszint szabályozása

Magas rost  és fehérjetartalma lassítja a cukrok emésztését, az antioxidánsok és gyulladáscsökkentők megelőzhetik vagy visszafordíthatják az inzulinrezisztenciát (2. típusú diabétesz) . Minden szénhidrátja természetes cukor és keményítő .

A szívbetegség megelőzése

Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületek hatásához még hozzáadódik a bőséges mennyiségű B1-vitamin, folsav, B2, B3, B6-vitamin.Ezek csökkentik a magas homocisztein szintet, amely szívbetegségek esetén kockázati tényező .

Székrekedés megelőzése

A  borsó magas rosttartalma javítja a bél egészségét és perisztaltikát.

Az egészséges csontok

Egy csésze borsó tartalmazza a napi K-vitamin szükséglet 44% -át

Csökkenti a rossz koleszterint

A borsóban található rostok és niacin segít csökkenteni a vér koleszterin és triglicerid szintjét. 

Talán elég lesz ennyi érvet felsorolni  a borsó mellett!