Változatos és az egyénre jellemző bélbaktériumaink genetikai összetétele

Washington – Testünk jóval több mikrobáktól származó gént tartalmaz, mint emberi gént, és bélbaktériumaink együttesének genetikai összetétele egyénenként változik, sőt jellemző az adott emberre – állapították meg amerikai és német kutatók.

    A Nature című tudományos magazinban közzétett tanulmány először veszi számba az emberi emésztőrendszerben élő mikrobák (a mikrobiom) genetikai variációit.
    A nagyjából 22 ezer emberi génnel szemben a velünk élő mikrobáknak összesen mintegy 8 millió génjük van. A mikrobák számos feladatot látnak el: kivonják a tápanyagokat az élelemből, vitaminokat szintetizálnak, védenek a fertőzések ellen, és olyan vegyületeket termelnek, amelyek természetes úton csökkentik a gyulladást.
    A mikrobiom genetikai változatossága – amelyet most tártak fel a kutatók – segítheti annak megértését, hogy a testünkben lévő mikrobiális gének miként működnek együtt saját, emberi génjeinkkel, hogy egészségesen tartsanak bennünket, időnként pedig abban, hogy betegséget okozzanak.
    A kutatásban a St. Louis-i Washington Egyetem és a heidelbergi Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium munkatársai vettek részt.
    “Meglepő módon mindannyian azonosíthatók vagyunk emésztőrendszerünk mikrobáinak együttes DNS-ével” – idézte George Weinstockot, az egyik szerzőt a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.
    A kutatók szerint az egyénre szabott DNS-gyűjtemény analóg az emberi genommal. Azok a különbségek, ahogyan egy-egy gyógyszerre reagálunk, vagy ahogyan felhasználjuk az egyes tápanyagokat ugyanúgy visszavezethetők mikrobiális génjeink változatosságára, mint emberi génjeink változatosságára.
    Korábban több mint 10 ezer velünk élő mikrobafajt azonosítottak a kutatók, mostani tanulmányukban azonban csupán 101 fajt vizsgáltak, amelyek a leggyakrabban fordulnak elő az emberi emésztőrendszerben. Elemzésükben 10 milliónál több egypontos változást azonosítottak a mikrobacsoport együttes DNS-ében. Találtak ezen felül számos más DNS-eltérést, például szerkezeti változásokat, egyes szakaszok kimaradását, illetve ismétlődését. Mindez egyedien jellemezte azt a 207 embert, akiktől az elemzett minták származtak.
    “Az emésztőrendszer mikrobiális DNS-e figyelemre méltóan stabil, olyan, mint egy ujjlenyomat. Még egy év elteltével is meg tudtuk különböztetni az egyéneket mikrobiális DNS-ük genetikai jellemzői alapján” – magyarázta Weinstock.
(http://www.sciencedaily.com/)