Valami teljesen más a joghurttal kapcsolatban!

A joghurt nem csak finom ennivaló, remek kalcium- és vitaminforrás, hanem férfiasabbá és n?iesebbé is tesz – bizonyították amerikai kutatók egyel?re csak egereken, de sokan és lelkesen tervezik az emberen történ? vizsgálatokat is.

  Jorge Chavarro, a Harvard Egyetem táplálkozástudományi tanszékének professzora munkatársaival évek óta a szaporodás és a táplálkozástudomány összefüggéseivel foglalkozik. 2007-ben nagy felt?nést keltett az a könyve, amelyben leírja, hogy a gyermekre régóta vágyó házaspárok speciális étkezésre váltva, megfelel? id? után örülhetnek saját gyermeküknek is.
Kutatók vizsgálataik során már tapasztalták, hogy több ondója lett azoknak a férfiaknak, akik több joghurtot ettek. Egy évtizedek óta folyamatban lév? tanulmányban azt is leírták, hogy azok a n?k, akik rendszeresen fogyasztottak joghurtot, az évek el?rehaladása során nem szedtek magukra mind több kilót.
Ebb?l kiindulva a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói, Susan Erdman és Eric Alm egereken kezdtek el olyan kísérletet, amelyben az egyik csoport a szokásos egértápot fogyasztotta, a másik csoport ugyanezt ette, de testméretüknek megfelel? mennyiségben, vanília íz? probiotikus joghurttal kiegészítve. Arra voltak kíváncsiak, hogyan alakul az egerek súlya.
Volt még két, másik egércsoport is: az egyik tagjai sok zsírt, kevés egészséges rostot tartalmazó ételeket kaptak, mintha a ma már mindenütt található gyorséttermekben étkeztek volna. A másik csoportba tartozók ugyanezt ették, de joghurttal kiegészítve.
A kutatók el?ször azt tapasztalták, hogy a joghurtos koszton lév? egerek bundája láthatóan dúsabb és selymesebb lett. Kimutatták, hogy ezeknek az állatoknak tízszer annyi sz?rtüsz?je lett, mint a másik csoport tagjainak.
Azt is kiderítették, hogy a joghurtot ev? hím egereknek öt százalékkal nagyobb lett a heréje, mint az egértápot ev?knek, és 15 százalékkal nagyobb, mint „gyorséttermek kosztján” él?knek.
A joghurtos egérhímek gyorsabban megtermékenyítették a n?stény egereket, és több utódjuk is született. A n?stények viszont sokkal gondosabban gondozták a kisegereket, ha joghurtot is ettek. A kutatók úgy gondolják, hogy ezek a különbségek a probiotikus joghurtnak köszönhet?k.
Világszerte elindult a tudományos vita, hogy az egérkísérletek eredményei mennyire vihet?k át emberre.

Forrás:MTI