Turbolya-tavaszi megújulás

A turbolya az Apiaceae családba tartozó, a petrezselyemhez hasonló egynyári növény. Népies elnevezései:illatos turbolya, olasz saláta, édespetrezselyem

Az ánizsra emlékeztet? szagú, édeskés íz? egynyári növényt már a rómaiak is használták. Méter magasra is megnöv? faj. Szára üreges, levele a petrezselyem zöldjéhez hasonlít, erny?s virágzata kis fehér virágokból áll. A levelek szárnyasan összetettek. A levélhüvely éle sz?rös. A virágzat összetett erny?. Gallérlevél nincs, csak gallérkalevelek, fehér virágai erny?ben nyílnak.  Az egész növény tartalmaz illatanyagot.A termés éretten nem bordás. Április környékén virágzik, de ha a nyár nem túl száraz  még egyszer virágot bont.

A növény ?shonos Nyugat-Ázsiában, Délkelet -Európában.  Mindenféle talajon megél, nem érzékeny a hidegre ezért már kora tavasszal vethet?. Gyorsan növekszik és 6-8 hét múlva felhasználhatóak a levelei. Elt?ri az árnyékot, fejl?déséhez elég 15-20 C fok h?mérséklet.  20 C fok felett azonban a levelei gyorsan elvesztik színüket, üdeségüket és lilás árnyalatúvá válnak.

Illóolaj tartalma 0,3%, valamint tartalmaz A, B és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, courmarinokat, flavonoidokat, szelént, mangánt és methylchavicolt.

A turbolya nem tipikus gyógynövény, felhasználása inkább  f?szernövényként ismert. Európa egyes részein a Húsvéti ünnepkörben a Nagycsütörtöki szertartás része, mert illata hasonlít a mirrhára, és mert kora tavaszi kihajtása emlékeztet a megújulásra.

A kora tavaszi friss leveleket az ókori görögök gyermekláncf?vel és vizitormával keverve mint tavaszi tonikumot használták . Úgy gondolták ez a kombináció vitamin és ásványi anyag tartalma miatt megfiatalítja a testet a tél után . Norvégiában és Franciaországban egy tál friss darált turbolyalevél is jár a tavaszi étkezésekhez , amelyet gazdagon szórnak a salátákra, levesekbe, pörköltekre.

A növény nem bírja a szárítást vagy a f?zést. Jellegzetes illat és aromaanyagai elvesznek ezért általában frissen kerül az ételekbe.  A fiatal levelek igen rövid ideig szedhet?ek. A kiskertekben  azonban sokáig friss növényhez lehet jutni ha nem egyszerre vetik el az összes magot hanem elcsúsztatva. Ha néhány hónapig még élvezni szeretnénk a friss növény ízét  fehér borecetben lehet áztatni, vagy püréjét kevés vízzel összekeverve jégkocka tartóban lefagyasztva lehet tárolni .

A klasszikus francia konyha snidlinggel, tárkonnyal és petrezselyemmel keverve  ezt az illatos keveréket sokféle étel ízesítésére használja:például tojás, hal, csirke, könny? szószok és salátaöntetek. Jól kombinálható sajtokkal és f?szervaj is készíthet? evvel a keverékkel.

Kulináris használatán túl számos hatását ismeri a népgyógyászat. Leggyakoribb felhasználási módja a tea és a bel?le készített borogatás:

-természetes segítség enyhe emésztési zavarokban szenved?knek

-mint tavaszi tisztító és élénkít? a fent említett pitypanggalm és vízitormával keverve

-teája használható vesek?képz?dés megakadályozására

-er?s fert?tlenít? hatása miatt teája felhasználható b?rbetegségekben ekcéma, dermatitisz, rovarcsípések ,vágások égési sebek lemosására,szájfert?tlenítésre

-kozmetikai el?nyei a b?rtisztításban és tonizálásban rejlenek

-köptet? tulajdonsága miatt légúti fert?zések kiegészít? kezelésére,

-természetes orvosság a szorongás, depresszió leküzdésére,

-ízületi fájdalmak esetén mint borogatás használható

-érdekességként említhet? csillapíthatatlan csuklás esetén a levelek rágcsálását

-a legutóbbi vizsgálatok,amelyeket a Semmelweis Egyetem kutatói végeztek, er?s antioxidáns tulajdonságát igazolták a benne lev? flavonoidoknak ,és lignánoknak köszönhet?en.

A turbolya sikeresen tartható cserépben is ha az megfelel?en mély a hosszú gyökerek számára , így folyamatosan friss levelekhez lehet jutni. Kiskertben pedig a megfigyelés szerint távol tartja a csigákat  kedvenc növényeinkt?l.

A növényt nem szabad összetéveszteni a mérgez? alkaloidokat tartalmazó foltos bürökkel (Conium maculatum L.). Jóllehet küllemileg nagyon hasonló a két faj, de a foltos büröknek kellemetlen egérszaga van!

 

forrás:www.herbal-information.com ,www.wikipedia.org