Természetes stresszoldás jázminolajjal

Egy új német kutatás során bebizonyosodott, hogy a jázmin virágának bódító illata a váliumhoz hasonló nyugtató hatást fejt ki, azonban a szedatív gyógyszerektől eltérően semmiféle mellékhatást nem okoz.

A jázmin név a perzsa yasmin szóból ered, amelynek jelentése „isten ajándéka”. A növénynek több mint 300 fajtája létezik, melyek többsége a világ trópusi éghajlatú területein él, bár néhány fajta hidegebb régiókban is megtalálható. Olaját gyakran emlegetik a stressz, szorongás, depresszió, kimerültség, menstruációs görcsök és menopauzás szimptómák természetes gyógyírjaként, sőt sokan afrodiziákumként tartják számon.

A Ruhr University kutatói, Hanns Hatt professzor vezetésével egérkísérletek során azt tapasztalták, hogy a virág illatanyaga erős nyugtató hatást produkál, mely következtében az állatok minden tevékenységükkel felhagyva, a sarokba húzódva nyugodtan ücsörögnek.

A kutatók agyszkenner segítségével megbizonyosodtak arról, hogy a jázmin illatának vegyi komponensei hatással vannak az agysejtek GABA receptorainak működésére, ami csökkenti az állatok szorongását és nyugodtabbá válnak. A kutatócsoport szerint a Journal of Biological Chemistry hasábjain publikált eredményeik az aromaterápiák tudományos megalapozottságát támasztják alá, és egyben azt is remélik, hogy az illatmolekulák kémiai struktúrájának megváltoztatásával tovább fokozható a jázminillat pozitív hatása.

A német kutatók illatminták százait tesztelték, hogy meghatározzák azok GABA receptorokra gyakorolt hatásait egerekben és az emberi szervezetben. Ezek során megállapították, hogy a jázmin illata több mint ötszörösére növeli a GABA receptorok hatékonyságát, valamint az erős nyugtatókhoz és altatókhoz hasonló hatást fejt ki, miközben nem kell számolnunk a gyógyszerek alkalmazásakor felmerülő komoly mellékhatásokkal, mint depresszió, szédülés, alacsony vérnyomás, izomgyengeség és csökkent koordinációs készség.

Hatt professzor szerint kísérletükkel a GABA receptor modulátorok új osztályát fedezték fel, amely parentális és respiratív gyógyszerbeadással alkalmazható szorongás, izgatottság és agresszió csillapítására, továbbá alvásindukciós terápiákra.
A jázmin olaját már az ókori görögök és egyiptomiak is aromaterápiás szerként használták. A jázmin illatanyagának molekulái belégzést követően a véráramba, majd az agyba jutnak, ahol befolyásolják az érzelmek kontrollálásáért felelős limbikus agyterületet. Az aromaterápia támogatói szerint, az esszenciális jázminolaj pozitívan befolyásol számos biológia faktort, köztük a szívfrekvenciát, a stressz szintjét, a vérnyomást, a légzést és immunfunkciók működését.

Az intenzív édes jázminillat a női parfümök 83%-ban, a férfi illatszerek 33 %-ban felfedezhető. 1 kilogramm tiszta jázminesszenciához több mint 5 millió virágot kell begyűjteni, ezért a jázminillat többnyire szintetikus formában található meg az illatszerekben.

Forrás: telegraph.co.uk