Téli recept :angol fokhagymaleves minden vírus ellen!

A folklór szerint megöli a vámpírokat de embertársainkat bizonyára egy kicsit távolabbra kényszeríti t?lünk.Vajon egy leves amely kb. 50 gerezd fokhagymából készül távol tarthatja T?lünk  a megfázást, az influenzát vagy a norovírust? Mivel ezeknek épp  szezonja van, ideje  hogy körülnézzünk a fokhagyma háza-táján.

A hírnévért amelyet mint vírusgyilkos szerzett magának egy kémiai összetev? az allicin felel?s.Ez a vegyi anyag már régen ismeretes mint antivirális és gombaöl? szer-mondja Helen Bond,  tanácsadó dietetikus, és a brit Dietetikusok Országos Szövetségének szóviv?je.Emiatt az emberek azt feltételezik hogy er?síti az immunrendszerüket és fogyasztják egyszer?en összenyomva és olivaolajjal összekeverve kenyérre kenve. De az hogy ez a vírusöl? bomba  hogyan m?ködik tudományosan a mai napig nem bizonyított.S?t a tudósok inkább megosztottak az ügyben,hogy a fokhagyma képes kezelni a megfázást és az influenzát.Tavaly márciusban egy elismert nemzetközi kutatási szervezet  a Cochrane Database megállapította  hogy télen a  fokhagyma bevitel növelésével  csökkenteni lehet a megh?léses betegségek lefolyását  öt és fél napról négy és félre. Ez nem túl nagy eredmény.És a jelentés még azt is kimondta :mivel a  vizsgálat nem volt elég nagy méret? nem lehet a két dolog között biztos összefüggést találni.

A probléma az,  hogy a nagy gyógyszeripari vállalatok nem érdekeltek  egy „igazi ” és hatalmas költségeket felemészt? vizsgálatban, amelyben esetleg kiderülne, hogy a fokhagymában  ígéretes gyógyszeralapanyag rejt?zik. A szabadalommal valószín?leg nem tudnának elegend? pénzt keresni mert a legtöbb ember egyszer?en  megvenné a piacon a csodaszert.

A fokhagyma azonban ett?l függetlenül a régi id?kig visszanyúló hagyományokkal rendelkezik.Az ókori egyiptomiak 22 betegségre ajánlották.Az ie. 1500-ból származó papirusz szerint a munkások akik a piramisokat építették azért fogyasztották  hogy növelje az erejüket és az állóképességüket, és egészségesen tartsa ?ket.

Az ókori görögök minden fert?zés kezelésére javasolták, tüd? és vér rendellenességek kezelésére ,rovarcsípések gyógyítására, s?t még lepra ellen is.

A rómaiaknál a katonák és tengerészek fogyasztották  hogy kitartásukat er?sítsék . Néró császár személyes orvosa Dioscorides pedig többkötetes tanulmányt írt róla.

Az igazi felfedezést Louis Pasteur tette 1858-ban  amikor baktériummal teli Petri-csészékbe fokhagymagerezdeket helyezett.  Néhány napon belül a fokhagyma körül baktériummentes övezet keletkezett. Itt a bizonyíték, hogy a fokhagymában lev? ” valami ” elpusztítja a baktériumokat.

Létezik azért néhány  kutatás, amelyek bizonyítják hogy a fokhagyma számos esetben segít nekünk .Tavaly júniusban a Floridai Egyetem táplálkozáskutatói kimutatták, hogy a fokhagyma növeli a véráramban kering? T-sejtek számát amelyek fontos szerepet játszanak például a vírusok elleni harcban.

Az allicin kitágítja az ereket,  javítja a vérkeringést, segít kezelni a szív és érrendszeri problémákat mint például a magas koleszterinszint.Egy ausztrál vizsgálat szerint amelyben 80 beteg vett részt az étrendben lév? megnövelt  mennyiség? fokhagyma csökkenti a vérnyomást.

2007-ben braziliai fogorvosi kutatások szerint a fokhagymakivonattal történ? gargarizálás megöli a fogínybetegségeket és fogszuvasodást okozó baktériumokat is.A zúzott fokhagymát ebben az esetben meleg ,de nem forró vízben  áztatták, és ezt használták öblögetésre. Azért volt némi probléma, mert az önkéntesek nem voltak hajlandóak egy ponton túl folytatni a kísérletet ,mert az állandó fokhagymakivonattal való gargarizálástól  hányingerük lett.

De térjünk vissza a mindent gyógyító leves problematikájához.Két iskola létezik úgymond ,amelyek leírják milyen módon csalogathatjuk el? a fokhagymából a legjobb gyógyító tulajdonságait.

Argentin kutatók szerint akkor szabadul fel a legtöbb allicin típusú vegyület  ha egy kicsit megpirítjuk a gerezdeket . A Dél-Karolinai Egyetem kutatói szerint azonban akkor a legmagasabb a vírusellenes hatékonyság ,ha a megpucolt fokhagymát fedetlenül leveg?n hagyjuk állni 15 percig.

Ennyi jó hír hallatán aztán  a cikk szerz?je nekiállt egy kiadós fokhagymaleves készítésének hogy felkészüljön a megfázásra,az influenzára, meg az egyéb kering? fert?zésekre.A tudományos kutatások eredményeit felhasználva  a gerezdek felét megsütötte süt?ben ,míg a másik felét leveg?zni hagyta a konyhában, nem tudván eldönteni melyik módszer lesz a hatékonyabb.

Hozzávalók :50 gerezd fokhagyma , 2 ev?kanál olivaolaj ,50 gr vaj,2 fej hagyma 1 teáskanál kakukkf?, kb. 1 liter csirkeleves ,vagy zöldségleves,11/2 dl joghurt vagy tejföl, só ,bors citromlé.

Az els? 25 gerezdet az olivaolajban sózva borsozva jól megsütjük. Aztán a vajban megpároljuk a vöröshagymát és a kakukkfüvet ,hozzáadjuk a ” sült” fokhagymát ,meg a másik 25 ” leveg?n érlelt „gerezdet, és a levessel felengedve pépesre f?zzük az egészet.  S?rítjük egy kis joghurttal ,tejföllel ,vagy tejszínnel , reszelt sajttal és citromlével tálaljuk

A szerz? elmondása szerint a levesnek mámorító aromája van, felkelti az étvágyat, de kanálról kanálra egyre nehezebb a fogyasztása. A végén az ember már inkább zöldül a tömény gyógylevest?l. Az meg hogy elég hatékony-e csak az influenza szezon utánra derül ki.

Forrás : DailyMail.

A receptben részemr?l  az angol humort vélem felfedezni . Ha valaki mégis ki szeretné próbálni nem vállalok érte felel?sséget  hogy ehet?. (a szerk.)