Születési évszakunk egy bizonyos temperamentumra hajlamosít

Az emberek, akik az évnek egy azonos időszakában (évszakában) születtek, nagyobb eséllyel rendelkeznek hasonló temperamentummal és nagyobb kockázattal bírnak bizonyos hangulati rendellenességekre.

evszakokA születés évszakához tradicionálisan bizonyos személyiségvonásokat szoktak kötni, az asztrológia pedig magyarázatot próbál adni ezekre az összefüggésekre. A kutatócsoport munkatársa Gonda Xénia,  rámutatott a születési évszak és a temperamentum idegrendszeri összefüggésére.

“A biokémiai kutatások azt mutatják, hogy az évszak, amelyben születünk, befolyással van egyes (monoamin) idegi jelátvivőkre (neurotranszmitterekre), mint a dopamin és a szerotonin, és ez a hatás még felnőttkorban is kimutatható. Ez vezetett bennünket arra a gondolatra, hogy a születési évszaknak hosszan tartó hatása lehet. Több mint 400 személynek vizsgáltuk meg a személyiségtípusát, és vetettük össze születési évszakával. Úgy tűnik, az, hogy mikor születünk, csökkenti vagy növeli a kockázatát bizonyos hangulati rendellenességek kialakulásának.”

“Egyelőre nem tudunk semmit sem mondani a hátterében álló mechanizmusról, csak azt látjuk, hogy vannak olyan genetikai jellemzők, amelyek a születési évszakkal és a hangulati rendellenességekkel függnek össze.”

Ezeket a statisztikailag szignifikáns (jelentős) trendeket találták:

* Az ún. ciklotímiás temperamentum (ami állandó kedélyhullámzással jár, a szomorúság és a vidámság között ‘ingázik’ a személy), lényegesen gyakoribb a nyáron, mit a télen születettek körében.

* A hipomániás emberek általánosan úgy jellemezhetőek, mint energikus, euforikus személyek, túláradó ötletekkel, akik sokszor igen magabiztosak és karizmatikusak.  Lényegesen nagyobb ezek között az emberek között a tavaszi és a nyári születésű.

*A téli születésűek lényegesen kevésbé hajlamosak a türelmetlen, ingerlékeny vérmérsékletre, mint az év többi szakában születettek.

*Az ősszel születettek lényegesen kisebb hajlammal rendelkeznek a depresszióra, mint a téli születésűek.

Eduard Vieta professzor (Barcelona) így kommentálta a Neuropszichofarmakológia Európai Kollégiuma részéről:

“A kutatók kimutatták a születési évszak és a vérmérséklet kapcsolatát. A temperamentum nem rendellenesség, hanem egy biológiailag irányított viselkedési és érzelmi tendencia. Genetikai és környezeti tényezők alakítják egy embernek a temperamentumát, és most már azt is tudjuk, hogy a születési évszak is szerepet játszik.”

Forrás: fuggetlen.hu