Szemünk világa -vigyázzunk rá

Az életkor el?rehaladtával egyrészt a szem természetes öregedése figyelhet? meg ,másrészt bizonyos szembetegségek egyre gyakrabban fordulnak el? . A következ?kben ezek közül kett?r?l lesz szó ,azokról a figyelmezt? jelekr?l ,amikre  érdemes odafigyelni ,az életvitellel kapcsolatos rizikófaktorokról ,és az esetleges megel?zésr?l.

A száraz szem szindróma az egyik leggyakoribb kórkép. A civilizációs ártalmak növekedésével ez a betegség nem csak az id?sebbek körében fordul el? s?r?n, bár a kor el?rehaladtával egyre több embert érint, f?ként a n?ket ,a hormonszint természetes csökkenésével összefüggésben.

A könny fontos szerepet játszik a szemfelszín regenerálásában oxygén ,és tápanyagellátásában. Antibacteriális komponensei révén  véd a fert?zések , a szembe került idegen anyagok ellen, és optikai tör?közegként segít az éleslátásban.A könnyfilm folytonosságának megbomlása ezért kellemetlen tünetekkel jár. Tipikus panaszok amelyek estén gondolnunk kell erre a betegségre: idegentest -érzés ,szúró vagy éget? érzés ,vörösség,id?nként homályos látás,fényérzékenység ,fáradékony szem (olvasásnál ,vezetésnél,Tv nézésnél).A panaszok estére fokozódnak.És egy furcsa tünet : ha nagyon könnyezik a szem ,az is lehet a szemszárazság tünete,mert a könny nem tapad megfelel?en a szem felszínére és lefolyik ,ez pedig fokozott könnytermelésre készteti a könnymirigyeket .

A száraz szem kialakulásának számos környezeti oka lehet : száraz leveg? ,légszennyezés,füst por,légkondícionálás,szél huzat,és  az egyik leggyakoribb oka a számítógép el?tt végzett huzamos munkavégzés ,amelynek ideje alatt az emberek többsége szinte nem is pislog ,tehát nem terít újabb filmréteget a szem felszínére. Az alkoholfogyasztás ,a túlzottan sós ,édes, zsíros ételek fogyasztása,a dohányzás ,mind károsan befolyásolja a szervezet vízháztartását , és ezáltal kiválthatja a szárat szem  betegséget. Ezeken kív?l számos gyógyszer mellékhatásaként észlelhetjük ,és összefüggésben állhat egyes betegségekkel is ,például allergia,autoimmun betegségek,b?rbetegség,depresszió, reuma ,szív és érrendszeri betegségek,pajzsmirigybetegség.

A szemszárazság nem gyógyítható ,az állapot azonban stabilizálható ,az els? tünetek megjelenésekor elkezdett kezelés megel?zheti a tünetek súlyosbodását.

Az id?skori maculadegeneráció ( továbbiakban AMD Age-related Macular Degeneration) a  fejlett országokban az 50 év feletti lakosság látásromlásának egyik vezet? oka. A kor el?rehaladtával jelent?sen n? a betegek száma ,55 éves kor alatt csupán a populáció 8 ,4%-ában ,75 éves kor felett már 30%-ában kimutatható.A betegség a centrális látásért felel?s sárgafoltot károsítja ,ezáltal a centrális látásélesség csökkenéséhez ,vagy teljes elvesztéséhez vezet. A gyakorlatban a beteg homályos foltot lát éppen ott ,ahová néz ,elvész az arcfelismerési ,olvasási képesség,a perifériás látás azonban megmarad . Amíg a betegség csak az egyik szemet érinti ,a beteg gyakran észre sem veszi . Szemészeti vizsgálaton speciális eszköz segítségével azonban kimutatható.

Milyen tünetekre érdemes odafigyelni ,és felkeresni a szemészeti rendel?t: ha a fürd?szoba csempét eltorzulva látjuk, ha a színeket fakóbbnak ,a tárgyakat homályosabbaknak látjuk, illetve ha sötét folt zavarja a látásunkat. Ezek a tünetek hasonlítanak a szürkehályog tüneteihez ,amelyet azonban m?téti úton ma már gyógyítani lehet, míg az AMD által okozott látásromlás csak bizonyos esetekben befolyásolható.

Beszéljünk néhány szót a rizikófaktorokról. Ezek között vannak olyanok,amelyeket nem tudunk befolyásolni. Az életkort, ha a családban már el?fordult ilyen betegség ,a nemet -sajnos a n?k ebben az esetben is veszélyeztetebbek-,és a szem világos színét . A kék ,vagy világos szem?ek estében a szivárványhártya sötét színét adó fényelnyel? pigmentb?l a melaninból kevesebb található,emiatt a világos szem akár 100-szor több fényt enged eljutni a retináig ,mint a sötét.

A rizikófaktorok másik csoportjára azonban befolyással lehetünk. A dohányosok esélye 6-szor nagyobb  a betegség kialakulására, az elhízás ,az alacsony antioxidáns és karotinoidbevitel szintén szerepet játszik.

Az antioxidánsok  természetes formában sokféle ételben el?fordulnak ,f?leg a sárga ,vagy piros gyümölcsökben és zöldségekben valamint a sötétzöld levelekben.A tojás sárgájában lutein van ,amely a sárgafolt egészségét védi ,az étcsokoládé,a zöld tea és a vörösbor pedig polifenolokat tartalmaz.Néhány fogyasztandó növény a teljesség igénye nélkül: gabonafélék ,tök,sárgarápe,paprika paradicsom,cukkini spenót,kelkáposzta ,friss petrezselyem,brokkoli, narancs,piros sz?l?,sárgadinnye,papaja ,kiwi,eper málns szamóca,grape fruit ,és a már emlegetett étcsokoládé ,zöld tea ,vörösbor.

Természetesen objektív vizsgálat is készült egyes anyagok betegséget befolyásoló hatásáról, amelyb?l kiderült ,hogy a betegség bizonyos stádiumában a táplálék kiegészít?knek van szerepe a látásromlás kockázatának csökkentésében.Az úgynevezett AREDS vizsgálatban 4757  55 és 80 év közötti beteget vizsgáltak akik négy csoportba osztva különböz? kezelést kaptak.Az els? csoport csak cinket ,a második csak antioxidánsokat,a harmadik antioxidánsok és cink kombinációját ,a negyedik ártalmatlan és hatástalan placebót kapott, a csoportok követése átlagosan 6,3 évig történt. Az elemzések alapján a legnagyobb kockázatcsökkent? hatást abban a csoportban észlelték ,ahol a betegek cink ,és antioxidás kombinációját kapták. E szerint napi 500mg C-vitamin , 400 NE E-vitamin,15mg béta-karotin,80mg cink (cink-oxid formájában),és 2mg réz (rézoxid  formájában)szedése javasolt.A meghatározottnál kevesebb hatóanyag szedése nem csökkenti a kockázatot. Napjainkban pedig folyik a vizsgálat folytatása ,AREDS2 néven amelyben a lutein ,a zeaxantin ,és az Omega3 zsírsavak hatását vizsgálják az id?skori makuladegenerációban szenved? betegeken. A lutein ,és a zeaxantin a karotinoid család tagjai ( kevésbé ismertek mint a béta karotin)amelyek természetes módon jelen vannak az emberi retinában ,és szerepük az ,hogy kisz?rjék az estleg fototoxikus kék fényt ,és aközeli ultraibolya sugárzást.Ez a két karotinoid sokkal stabilabb mint más karotinoidok pl a béta karotin ,és a likopin ,azon kív?l sokkal hatékonyabban eljutnak a retina megfelel? területére ,mint a béta karotin .Az els? tanulmány idején azonban még nem voltak kereskedelmi forgalomban ezért a karotinoidok közül abban a béta karotin szerepel.A mélytengeri halakból származó omega3 zsírsavak pedig gyuladáscsökknetö tulajdondságuk révén befolyásolják pozitívan az AMD-ben szenved? betegek állapotát.

Összefoglalva mit tehetünk szemünk egészsége érdekében : Kerüljük a dohányzást,az elhízást,fogyasszunk sok antioxidánsban ,és luteinben gazdag zöldséget ,és gyümölcsöt,védjük szemünket az er?s UV sugárzástól ,és nem utolsó sorban   figyeljünk fel az esetleges tünetekre, és járjunk szemészeti sz?r?vizsgálatra.

Figyelmeztetés:az étrendkiegészít?k szedése el?tt kérjük ki kezel?orvosunk ,vagy szemész orvos véleményét.

Forrás: www.nei.nih.gov , www.areds2.org