Délkelet-Európa hegyvidékeinek párás völgyeib?l származik, és már a történelmi id?kben terjedt el szerte a kontinensen. Ehet? terméséért a rómaiak sokfelé telepítették. Fontos táplálékuk volt; a magjából lisztet ?röltek. Valószín?, hogy a Brit-szigetekre és a Kárpát-medencébe is ?k telepítették be – ekképpen valószín?leg római ültetvények maradványai a Börzsöny déli lejt?in zöldell? szelídgesztenye- ligetek. A termesztésb?l sokfelé kivadult.
Hatóanyag:alanine, arginin, aszparaginsav, betulin, cellulóz, cink, cserz? anyag, fenilalanin, flavonoid, foszfor, galluszsav, glicin, glutaminsav, hisztidin, izoleucin, kalcium, kálium, keményít?, koffeinsav, leucin, lizin, magnézium, mangán, metionin, nátrium, pektin, prolin, réz, szacharóz, szaponin, szénhidrát, szerin, tannin, tirozin, treonin, triptofán, ursolsav, valin, vas,
Vitamin:C,
Alkalmazás:
bels?leg:
– köhögésre,
– szamárköhögésre,
– orrvérzésre,
Tea:1 ev?kanálnyi gyógynövényt 3 dl vízzel 5 percig f?zzük, sz?rjük. Fogyasztása naponta három alkalommal javasolt.