Fűszer és gyógyszer, az összefüggés nem először kerül elő. Legújabb történetünk a szegfűszegről szól, és a végén eldönthetjük melyik kategóriába soroljuk ha minden oldalról megvizsgáljuk hatásait.
Ázsiában már 2000 évvel ezelőtt ismerték, sőt ie. 200 körül a kínai császárok udvaroncai nem is mertek megjelenni uruk előtt csak egy gerezd szegfűszeggel a szájukban. A fenséges úr ne érezzen semmit csak a friss illatot ha véletlenül megadná a szót alattvalóinak. Arab kereskedők hozták Európába a IV. század táján, ennek ellenére nem terjedt el széles körben csak a középkorban, amikor felismerték, hogy erős aromája elfedi a rosszul tartósított ételek ízét. Nem túl bizalomkeltő előélet.
Legrégebbi leírások gyógyszer-szerű használatáról Kínából származnak ahol olyan betegségek ellen használták mint a hasmenés, máj és gyomorbetegségek, szélszorulás, hányinger és hányás, valamint mindenféle fertőzésekre mint a malária , a kolera, tuberkulózis és rüh.
Az illatos fűszer a fentiek szerint számos- ma azt mondanánk antimikrobiális- célra alkalmas.
Maga a szegfűszeg egy örökzöld fa a Syzygium aromaticum virágbimbója amelyet kinyílatlan rószaszín állapotában kézzel szüretelnek, majd szárítják és így nyeri el a számunkra ismert barna színt. A növény az indonéz szigetvilág egyik szigetén, Malukun őshonos, de ma már több helyen termesztik Indiában, Sri lankán, Brazíliában és Madagaszkáron.
A szegfűszeg gyógyító hatását a belőle kivonható olaj hordozza. A szárított bimbó legalább 15-20 % illó olajat tartalmaz. Az olaj legnagyobb részét (70-90%) a legfőbb hatóanyag az eugenol képviseli, de mellette számos más hatékony összetevő is kimutatható:
-acetil eugenol
– béta-kariofillén és vanillin
-crategolic sav, tannin, gallotannic sav, metil-szalicilát (fájdalomcsillapító)
–flavonoidok: eugenin,kempferol, rhamnetin, és eugenitin
-triterpének mint oleanolic sav.
A fenti összetevők még egy fontos tulajdonságot kölcsönöznek a szegfűszeg olajnak: szokatlanul erős antioxidáns. Ha az antioxidáns kapacitás jellemzésére használt ORAC értéket nézzük a legtöbb antioxidánsnál több tízezres, vagy néhány százezres értéket találunk. Ezzel szemben a szegfűszeg olaj ORAC értéke több mint 10 millió. Egy igazi szörny az antioxidánsok között.
Egészségügyi előnyei
- széleskörűen használható a szájápolásban: természetes érzéstelenítő tulajdonsága miatt enyhíti a fogfájást, a szájüregi fekélyek okozta fájdalmat, a fogíny gyulladás okozta fájdalmat, alkalmas torokfertőzés kezelésére gargarizálóként
- hatékony segítség az élelmiszerek okozta bélfertőzések kezelésében
- használni lehet rovarcsípések okozta fertőzések kezelésére, és egyéb bőrön keletkező gyulladások esetén is mint elfertőződött pattanások, sebek
- használható bőrön előforduló gombás fertőzések kezelésére
- stimulálja a keringési rendszert, csökkenti a mentális és testi fáradtságot, használják álmatlanság, szorongás és depresszió ellen
- gyulladásgátló tulajdonsága miatt alkalmas felső légúti fertőzések kezelésére, az egyszerű nátha ellen ugyanúgy, mint hörghurut ellen, vagy melléküreg fertőzések esetén
- stabilizálja a vércukor szintet
- erőteljes hatású gyomorproblémák esetén, csökkenti a puffadást, az ételmérgezésekkel kapcsolatos hányingert és hányást, a csuklást, és mint nagyszerű fűszer ténylegesen segíti az emésztést és az anyagcserét
-
Előzetes tanulmányok arra utalnak, hogy a szegfűszegolaj kemopreventív szerepet játszhat néhány tumoros megbetegedés esetén különösen tüdő-, bőr- és emésztési rák.
- a szegfűszeg olaj aktív hatóanyaga az eugenol úgy működik mint egy hatékony trombocyta-aggregáció gátló, tehát megakadályozza a vérrögök kialakulását.
- helyileg alkalmazva oldja az izomgörcsöket
- illata riasztja a szúnyogokat és elűzi a molyokat
Néhány recept
-Emésztési zavarokra: keverjünk el porított szegfűszeget egy kanál mézben, és fogyasszuk este lefekvés előtt
-Fülfájásra: forraljunk fel néhány gerezd szegfűszeget valamilyen olajban és 3-4 cseppet cseppentsünk a fülbe, vagy szegfűszeg olajat higítsunk hordozó olajjal, és néhány cseppet vattára csepegtetve tegyük a fülbe
-Hányinger ellen szegfűszeg tea, vagy néhány szegfűszeg elrágcsálva
-Magas vérnyomás csökkentésére szintén szegfűszeg rágcsálása legalább hat hétig (ezt azért önmagában nem javasolnám magas vérnyomás terápiájára)
Bár a szegfűszeget inkább fűszerként használjuk a nyugati világban a hagyományos indiai és kínai gyógyászatban népszerű gyógynövény .