Superfood – és a manipuláció folytatódik tovább

A 90-es évek egyértelm?en az egészséges ételek térhódításáról szólt, ennek a tárhódításnak volt az egyik legjelent?sebb képvisel?je a probiotikus joghurt. Akkoriban nem múlt el úgy nap, hogy ne köszönt volna ránk valahonnan egy joghurt reklám, mondhatjuk azt is, hogy a joghurt és a tisztasági betét már a könyökünkön jött ki. Talán ennek is köszönhet?, hogy a joghurt is a 90-es években ért népszer?ségének csúcsára, annak ellenére, hogy egy nagyon régi találmányról van szó, de ezzel most inkább ne foglalkozzunk. Ahogy mondani szoktam –ez már egy másik történet.

Attól, hogy joghurt kultúrát teszünk valamibe, még nem kapunk joghurtot.

Most inkább foglalkozzunk 90-es évekt?l kezd?d?en a joghurttal. Ez volt az egészséges élet és az egészséges emésztés évtizede. Cikkek tucatjai jelentek meg az egészséges emésztés fontosságáról és a megfelel? bélbaktériumokról, kiváltképpen a bifidus essensisr?l. A következ? évtizedben erre alapozott a „szeresd pocakot” kampány.

Az egészséges élet alapjának hirdették a joghurtot. Ami igaz is lehetett volna, ha nem az olcsó s?rít?anyagból, sovány tejb?l, cukorból és joghurt kultúrából állították volna el?. Ez a joghurtnak nem nevezhet? készítmény természetesen tartalmazott egy kisebb mennyiség? gyümölcsöt is, amit aromával felturbóztak – hogy íze is legyen. A „Superfoodok” el?futáraként csak a kés?bbiek során jelentek meg a ténylegesen joghurtnak nevezhet? termékek, a probiotikus joghurtok.

A probiotikus joghurt egyel?re még csak funkcionális élelmiszer, és mint ilyen bizonyíthatóan jótékonyan kell hatnia a szervezetre, a „jótékony hatásában” már felveszi a versenyt a mai „szuperélelmiszerekkel”. Természetesen a „könny? és finom” változatok nem tartoznak a funkcionális élelmiszerek kategóriájába, bár szerintem még a joghurtok közé sem sorolható élelmiszeripari hulladékok. Nyugalom, nem kell a kardjába d?lnie a Danone igazgatójának, mert akadnak azért megfelel? termékeik is, s?t rögtön két olyan probiotikus joghurtot is tudnak gyártani, ami eléri a Magyar Élelmiszerkönyvben leírt varázslatos értékeket. Ez a minimum a legalább 106/gramm jótékony hatású baktérium, azonban err?l az egyszer? halandók nem nagyon értesülhetnek, mert kevés termék csomagolásán szerepel, ezzel is támogatva a kritériumokat nem teljesít? márkáikat.

Amint láthatjuk jól beetettek minket a joghurt csodálatos hatásával, ami természetesen részben igaz is, mert a jó „átverésnek” van igazságtartalma.

Kapcsolódó cikk:

Superfood – A Manipuláció kezdete