Superfood? – Chia mag

Mostanában nagyon elszaporodtak a távoli országokból hozzánk érkező csodálatos gyógyulást és már-már isteni szépséget ígérő „Superfoodok”. Ilyen superfood a chia mag is.

A chia magról azt tartja a „néphiedelem”, – a forgalmazók erőteljes reklámjának hála-, hogy kiemelkedően magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően javítja a szív egészségét, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, ezen felül gyulladáscsökkentő hatású, javítja a koncentrációs készséget és még csökkenti a cukorbetegség mellékhatásait is. A felsorolt gyógyhatásokat természetesen alátámasztják, olyan köztudott állításokkal, amelyek az omega-3 zsírsavra igazak, de kizárólag a halolaj esetében sikerült minden kétséget kizáró kutatási eredménnyel igazolni az egészségre gyakorolt pozitív hatást.

Miért is van a címben a kérdőjel?

Azért, mert amennyiben megnézzük alaposabban a chia mag tápanyagtartalmát és összehasonlítjuk a már ősidők óta, Európában is termesztett lenmaggal, akkor bizony magunk is láthatjuk, hogy a chia mag nem több mint egy jó marketinggel megtámogatott „dél-amerikai lenmag”. Nézzük meg az alábbi tápanyagtáblázatot és elemezzük egy kicsit ezt a csodálatosnak kikiáltott chia magot. A táblázat megértéséhez fontos tudni, hogy átlagos tápanyagtartalom van szó és mindkét mag esetében 100 grammra vonatkozik.

Nézzük meg ezt a táblázatot jó alaposan.

Chia mag

Lenmag

Szénhidrátok

42,12 g

28,88 g

Rost

34,4 g

27,3 g

Fehérje

16,54 g

18,29 g

Zsír

 – omega-3 zsírsav

30,8 g

-17,83 g

42,16 g

-15,32 g

B2-vitamin

0,17 mg (14%)

0,16 mg (11%)

B3-vitamin

8,83 mg (59%)

3,08 mg (21 %)

B5-vitamin

0,94 mg (18%)

0,985 mg (20%)

B9-vitamin (Folsav)

49 µg (12%)

54 µg (14%)

C-vitamin

1,6 mg (1,6%) 0,6 mg (0,6%)

Kalcium

631 mg (63%)

255 mg (26%)

Vas

7,72 mg (97%) 5,73 mg (46%)

Magnézium

335 mg (83,5%)

392 mg (106%)

Foszfor

860 mg (123%) 642 mg (92%)

Kálium

407 mg (9%)

813 mg (23%)

Cink

4,58 mg (48%)

4,34 mg (43%)

Energiatartalom

436 kcal (1820 kJ)

534 kcal (2234 kJ)

Igazán impozáns számokat láthatunk mind a két mag esetében, de azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyik magból sem szoktunk elfogyasztani egyszerre 100 grammot. A chia mag esetében általában 5 grammot javasolnak naponta fogyasztani.

Számoljunk csak egy kicsit.

100g chia magban 17,83g omega-3 van, alfa-linolénsav formában, ezt a szervezetnek a felhasználáshoz át kell alakítania eikozapentaénsavvá (EPA) és dokozahexaénsavvá (DHA), de ezt csak 95 %-os vesztességgel képes elvégezni, ami azt jelenti, hogy a 17,83g-ból már csak 0,891g omega-3 zsírsavunk van. Ez a 0,891g is nagyon szép kis mennyiség lenne, amennyiben naponta 100g chia magot ennénk meg, ezért a 0,891g –ot el kell még osztanunk 20-al hogy megkapjuk a napi adagban lévő hasznosuló omega-3 zsírsav mennyiségét. 0,04455g, ez megfelel 44,55 mg-nak.

Ez a 44,55 mg omega-3 zsírsav igencsak kevés ahhoz, hogy bármiféle gyógyhatást tulajdonítsunk a chia magnak, sőt szerintem ahhoz is kevés, hogy szuperélelmiszer jelzővel illessük. Célszerűbb lenne a helyén kezelnünk, ami nem más, mint egy jó marketinggel megtámogatott „dél-amerikai lenmag”.