Sportos összefogás az egészségért

Debrecen, 2012. március 3., szombat (MTI) – Kardiológus szakorvos és vízilabdázó olimpiai bajnokok együtt hívták fel a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének fontosságára szombaton a debreceni városi uszodában.

A Magyar Kardiológusok Társasága, a Semmelweis Egyetem és a Teva Gyógyszergyár összefogásával életre hívott Érte vagy! életmódprogram keretében neves sportolók közreműködésével arra hívják fel a figyelmet, hogy “nemcsak a szívünk van értünk, hanem mi is felelősek vagyunk szívünk és érrendszerünk egészségéért” – hangsúlyozta a program debreceni állomásán Szappanos Péter, a Teva kommunikációs vezetője.
Páll Dénes egyetemi docens, a 2007 óta Európa Kiválósági Központjaként működő debreceni regionális hipertónia-központ vezetője arról beszélt, hogy az átlag magyar emberek 8-9 évvel élnek rövidebb ideig, mint európai társaik, s hazánkban minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg.
A szakember szerint ami ma Magyarországon ezen a téren történik, az nem megelőzés, hanem tűzoltás. A szakorvosok ugyanis gyakorta akkor találkoznak először a beteggel, amikor az infarktust vagy agyvérzést kapott. “Sokan tudatlanul, boldogan együtt tudnak élni a nem fájó magas vérnyomással” – ecsetelte Páll Dénes a hazai állapotokat.
Felhívta a figyelmet a megelőzésre, s örömét fejezte ki, hogy az Érte vagy! program nem a betegségek gyógyszeres kezelésére, hanem a mozgásra mint a megelőzés legfontosabb formájára hívja fel a figyelmet.
Steinmetz Ádám olimpiai bajnok, a Teva-Vasas-Uniqa vízilabdacsapatának kapitánya sajnálatosnak nevezete, hogy nemcsak a vízilabdában vagyunk Európa- és világbajnokok, hanem az érrendszeri betegségekben is. “Föl az ágyból, föl a karosszékből” az egészségünk érdekében – szólított fel mindenkit Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok a városi uszodában.