Sóskaborbolya-Berberis vulgaris

Ez az egyszerű jól ismert bokor már 2500 éve kiemelkedő szerepet játszik az emberiség gyógyításában. És talán a XXI. század csodaszerét lehetne elkészíteni belőle-illetve az egyik benne található anyagból a berberinből-amely  olyan  világjárványként terjedő kórok ellen lenne hatásos  mint a magas vérnyomással társuló metabolikus szindróma, a gyulladásos betegségek és a rák.

Mint egy közönséges kerti bokor Európában és a Brit -szigeteken őshonos, de a bevándorlók meghonosították Észak-Amerikában is. Európa kontinentális éghajlatú vidékein a Kaukázusig megtalálható. Magyarországon középhegységeink egyik jellemző, meszes talajokat kedvelő növénye, a hegyvidékek főként napos, száraz déli lejtőin, cserjésekben, karsztbokorerdőkben gyakran más tövises fajokkal (kökény, galagonya) együtt találkozhatunk vele.

Gyökérzete szerteágazó, gyökerei szívósak, belül tömörek világossárga színűek. Ágainak kérge szintén  okkersárga, rügyei aprók, a barna rügypikkelyek végei szétállók. Hajtásrendszere hosszú-, és rövid szártagú hajtásokból áll.  A hosszúhajtások levelei  változatos megjelenésű egy, három néha többágú, levéltövisekké módosulnak.A növény április végén, májusban virágzik,  élénksárga virágai lecsüngő laza fürtvirágzatot alkotnak. Termése élénkpiros,  kétmagvú ovális bogyó. A magas C-vitamin tartalmú, savanykás, ehető  húsos termés  egész télen át a bokron marad.

Régen előszeretettel alkalmazott festőnövény volt, különböző részeiből más-más színt nyertek. A kéreg alatti héj sárga, rézgáliccal zöld színt ad, a levelek szürkére, a bogyók pirosra festenek. A kéreg alatti háncsából és gyökeréből kivont sárga festéket bőr- és kelmefestéshez használták.

A történelme úgy tűnik éppolyan hosszú, mint magáé az emberiségé. A keleti és nyugati természetgyógyászat ugyanúgy használja. Az ókori Egyiptomban gyümölcsét édesköménnyel keverték hogy kivédjék a veszedelmes lázat. Az indiai orvosok használták a vérhas kezelésére, a hagyományos iráni orvoslás a gyümölcsét min t nyugtatót. Észak-Európában használták máj és epehólyag problémák kezelésére. Oroszországban és Bulgáriában is használták kóros méhvérzésre  és  reuma ellen. Észak-Amerikában, az eklektika jegyében  malária kezelésére vagy  általános frissítőnek,  míg az amerikai indiánok hasznosnak találták az étvágy javítására és a  szárított gyümölcsből toroköblögetőt készítettek.

Nézzük mit jelenthet az orvostudomány számára a sóskaborbolya

A növény minden részét használják a gyógyászatban, beleértve a kérgét,  gyökérét, rizómáját, szárát, levelét, és a gyümölcsét. A Berberidaceae család másik öt ismert fajával egyetemben (Berberis crataegina, Berberis integerriam, Berberis khorasanica, Berberis orthobotrys,  és Berberis thunbergii var. atropurpurea ) tartalmazza a két legfontosabb hatóanyagot a berberint és a berbamine-t.

A fitokémiaia elemzések ezeken kívül még sok jól ismert anyagot találtak a gyökerében-amelyet elsősorban használnak gyógyászati célra-:alkaloidokat, tanninokat, fenolos vegyületeket, szterineket, és triterpéneket, szerves savakat (chelidonic-sav, citromsav, almasav), gyantát és nyákképző anyagokat. Fő aktív hatóanyaga a berberin a növény minden részéből kimutatható, különösen a gyökerekben van belőle nagy mennyiség, de a gyümölcsben is kb. 5,5-7,7 %-nyi. A gyümölcs savanyú és tartalmaz cukrokat( például dextróz és fruktóz ), almasavat, pektint, gumit, borkősavat,és citromsavat.

Ezek után tekintsük át azokat a hatásokat amelyeket már sikerült bizonyítani a sóskaborbolyával/berberinnel kapcsolatban.

 • Fő hatóanyaga a berberin hatékonyan,  a “sztatin ” hatóanyagú gyógyszerekétől eltérő mechanizmussal csökkenti a koleszterin szintet. 32 hiperkoleszterinémiás beteg 3 hónapig tartó kezelése során a szérumkoleszterin szint 29%-kal csökkent, a triglicerid szint 35%-kal, az LDL-koleszterin szint pedig 25%-kal. Még érdekesebb a hatás ha gyógyszerrel kombináljuk a berberint. Esetünkben berberin és szimvasztatin együttes adásával nagyobb koleszterin szint csökkenést lehetett elérni, mint akármelyikükkel önmagában.
 • 2-es típusú cukorbetegek esetében  a berberin ugyanolyan kimutatható mechanizmussal képes csökkenteni a vércukor szintet, mint az általánosan használt metformin hatóanyag, így képes az anyagcserét hasonlóan befolyásolni. Tehát  csökkenti az éhomi vércukor szintet, az ingadozások mérésére általánosan használt HgA1C szintet, növeli az inzulin érzékenységet és az izomrostok  glükózfelvételi képességét függetlenül az inzulin jelenlététől, csökkenti a testsúlyt és az inzulin rezisztenciát.
 • Egy  tanulmány eredménye azt mutatta, hogy 3 g gyümölcs kivonat napi bevitele  3 hónap
  alatt 2. típusú cukorbetegek esetén  jótékony hatással volt a betegek vérzsír és vércukor profiljára (Shidfar et
  al., 2012).
 • A klinikai vizsgálatok szerint a  borbolya vizes kivonata hatékonyan növeli szívizom erejét összehúzódáskor és csökkenti a vérnyomást azáltal, hogy csökkenti perifériás ellenállást
 • a berberin javíthatja a májfunkciót és az epe kiválasztást, sőt májvédő tulajdonsága hasonló a máriatövismagban található szilimarinéhoz
 • A berberin pozitív hatással bír a metabolikus szindrómához köthető egyéb tünetekre is  mint a zsírmáj és a krónikus gyulladások
 • A szív-, és érrendszeri kockázatokat vizsgálva a lipidprofil javításán kívül jótékony hatással van az erek belső falának funkcióira , elnyomja a gyulladásos citokineket és ezen az úton is hozzájárul a szív egészségéhez
 • A berberin az előzetes vizsgálatok szerint alkalmas lehetne még gyulladásos állapotok, neurodegeneratív betegségek, depresszió és rák kezelésére is.

És egy összefoglaló mire is lehetne még használni ezt a sokoldalú növényt és a belőle kivont anyagokat:

 • emésztőrendszeri rendellenességek, mint például akut gyomor-bélrendszeri fertőzés, nem-vírusos hasmenés,  krónikus hasmenés és vérhas (amőbás vagy bakteriális eredetű) , dyspepsia , gyomorhurut , parazita fertőzés,
 • epehólyag rendellenességek, mint például epehólyag-gyulladás , epekő
 • májbetegségek, mint például a hepatitis, sárgaság
 • egyéb betegségek, például akne, ízületi gyulladás ,  malária
 • Szájüregi fekélyek és sebek, ajak ekcéma és pikkelysömör

Ki tudja mennyi időnek kell eltelnie amíg a sokoldalú berberinből hatékony gyógyszer készül, házilag ne készítsünk teát se a gyökeréből, se az ágak kérgéből!Inkább próbáljuk ki a gyümölcsből készült házi finomságokat Erdőkóstoló útmutatásai alapján!