Fertőző kézfertőtlenítők

Elképzelhet?, hogy a kézfert?tlenítésre használt szerek fert?zzenek? Bármilyen abszurdnak t?nik is, igen. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények cím? tudományos szaklapban nemrég megjelent írás szerint ugyanis a fert?tlenít?szerek 10 százaléka nem felel meg az el?írásoknak, s?t azok mikroflórával szennyez?dhetnek, ami közegészségügyi szempontból is komoly veszélyt jelenthet. A laboratóriumnak ezen a területen is fontos szerep jut…

Az élelmiszeriparban alkalmazott fert?tlenít?szerek mikrobiológiai hatásvizsgálata (2002-2013) cím? tanulmányban a kutatásokat végz? NÉBIH-ÉTBI Élelmiszer Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Laboratórium munkatársai arra a megállapításra jutnak, hogy a kereskedelmi forgalomból származó és az élelmiszeriparban alkalmazott  fert?tlenít?szereknek 10 %-a nem bizonyult megfelel?nek az elmúlt 5 év átlagában,  a mikrobiológiai hatékonyság szempontjából. Az ételfert?zés kapcsán vizsgált fert?tlenít?szerek esetén a készítmények közel fele (!) nem felelt meg a mikrobiológiai el?írásoknak, ami arra enged következtetni, hogy a fert?tlenít?szerek hatékonysága a nem megfelel? alkalmazás és tárolás következtében jelent?sen romlik – amint arról a Mindenar.hu szakmai blog is beszámolt.

Meglep? módon a helytelenül gyártott, hígított és tárolt szerek mikroflórával szennyez?dhetnek, és akár évekig is életképesek maradhatnak!

Németh Zsuzsanna, Holczhauzerné Faragó Judit és Gulyás Márta tanulmányukban 12 év vizsgálati eredményeit foglalják össze. Leszögezik, hogy az élelmiszer nemcsak az ember, de a mikrobák számára is kiváló tápanyag, ezért alapvet? követelmény, hogy a gyártás különböz? lépései során az élelmiszer ne szennyez?djön mikroorganizmussal. Éppen ezért az élelmiszer-el?állítás területén alkalmazott fert?tlenít?szerekkel kapcsolatban követelmény a baktericid és fungicid aktivitás biztosítása.

Mindez azonban korántsincs így. Az egyik kézfert?tlenít? szer vizsgálata során például az alkalmazott teszttörzsekt?l eltér? telepek – penészszer? képz?dmények – fejl?dtek ki. Ez a szer ugyan nem került forgalomba, ám számos más készítmény igen. Mivel az élelmiszer-ipari felhasználásra engedélyezett kézfert?tlenít? szerek – engedély birtokában – az egészségügyben is alkalmazhatóak, ezért a szennyezett fert?tlenít?szerek esetében – fennállhat a Pseudomonas okozta nosocomiális fert?zések kockázata, amely csökkent immunitás esetén (szerv transzplantációs m?tétek, katéter behelyezés, lélegeztet? gépek alkalmazását követ?en) akár halálos kimenetel? fert?zést is okozhat. A Serratia marcescens baktérium jól fejl?dik foszfor tartalmú környezetben (szappanok, samponok), és különböz? nosocomiális betegségek (sepsis, légúti, húgyúti és sebfert?zések) kórokozója lehet.

Az adatok alapján a kézfert?tlenít? szerek és fert?tlenít? hatású mosogatószerek kifogásoltsága mind a mikrobiológiai hatékonyság, mind baktériumokkal való szennyezettség szempontjából jelent?s, ami visszavezethet? a készítmények nem megfelel? hatékonyságára (pl. hatóanyag kombináció, a behatási id?, illetve az alkalmazási koncentráció helytelen meghatározása), illetve azok helytelen felhasználására (rossz szerkoncentráció alkalmazása, szennyezett flakonba történ? utántöltés). A problémát tovább súlyosbíthatja, ha a munkaoldatokat nem megfelel?en készítik el? és tárolják.

Ha a helytelen gyártás vagy tárolás során a fert?tlenít?szer baktériummal szennyez?dik, annak egészségügyi kihatásával hosszabb távon kell számolni. Ezért az utántölt?s flakonoknál – az utántöltés el?tt – fokozottan kell ügyelni a flakonok forró vizes kiöblítésére, hogy a szerekben esetlegesen el?forduló (nem spórás) mikroorganizmusokat elimináljuk. Az élelmiszeriparban alkalmazott fert?tlenít?szereknek fontos szerep jut az élelmiszereredet? megbetegedések megel?zésében. A fert?tlenít?szerek akkor fejtik ki optimálisan hatásukat, ha – a vizsgálatokkal igazolt – megfelel? koncentrációban, h?mérsékleten és hatásid?vel alkalmazzák azokat.

A legfontosabb azonban, hogy a cikkben taglalt szerek mikrobiológiai vizsgálatát a forgalomba kerülés el?tt minden alkalommal el kell végezni!

Szunyogh Gábor

Kép és szöveg forrása :laboratorium.hu

Kapcsolódó cikkünk az otthoni kézfert?tlenít?- hatásúnak t?n?-szappanokról!