Sárgabarack-mi juthatna eszünkbe róla

Mint olyan sok minden másnak a sárgabarack bölcsőjét is Kínában ringatták. Több mint 4000 évvel ezelőtt már termesztették,  Európába azonban Örményországból került mint azt  tudományos neve is tükrözi: Prunus armenaica.

A kínaiaik fontos gyógyerőt tulajdonítottak a gyümölcsnek és úgy tartották növeli a termékenységet . Gyógyszerként a sárgabarack magját használták amely kulcsfontosságú  eleme a tradícionális kínai gyógyászatnak. Chuang Tzu, a kínai filozófus szerint Konfuciusz  egy sárgabarack ligetben oktatta tanítványait, ez tény mindenképpen valami mágikus erőt kölcsönözhet a baracknak. A Három Királyság egyik híres orvosa  Dong Feng (vagy mások szerint Tung Fung)  pedig aki  Lushanban élt gyógyult betegitől nem pénzt kért hanem azt hogy ültessenek egy újabb sárgabarackfát a kertjébe. A fáma szerint ez időtől fogva az orvosok tudását, tapasztalatát  aztán már abból is le lehetett mérni hány sárgabarackfa terem a kertjükben.

A sárgabarack már 1720-ban megjelent az új világban bár a hivatalos iratok 1792 körülre teszik a megjelenését amikor leírták az első érdemleges mennyiségű kajszibarack termést Kaliforniában. San Franciscótól délre,  Kalifornia éghajlata tökéletesen alkalmas  sárgabarack termesztésre.

Sárgabarack az egészségért!

Ahogy az ember gondolkodik a sárgabarackról az nagyon érdekes. Egy háziasszonynak valószínűleg először a lekvár, a segítségével készült sütemény -mondjuk a zserbó- esetleg az aszalt gyümölcs jut eszébe, de semmi esetre sem az a szó hogy antioxidáns vagy lutein, na pláne olyanok hogy  kálium meg a rostok, és akkor a ciklooxigenáz-2 -őt még nem is említettem. Nos éppen ideje hogy változtassunk ezen a felfogáson.

Sárgabarack-védelem a szabad gyökök támadása ellen

A sárgabarackban az antioxidánsok  számos jeles képviselője megtalálható. A rangsorban elől áll ha a  béta- karotin vagy  C-vitamin mennyiségét nézzük, de a sárgabarack ennél sokkal bonyolultabb. Flavonoidok, nos ezeket is sokszor emlegettük már  szív-, és érrendszeri betegségek kapcsán. Nézzünk egy kis felsorolást azokról a hatékony antioxidánsokról amelyek mind megtalálhatók a sárgabarackban.

  • Quercetin
  • Proanthocyanidinek
  • Katekin
  • Epicatechinek
  • Hydroxycinnamátok
  • Galluszsav
  • Kávésav
  • Kumarinsav
  • Ferulinsav

Az “eszem egy kis lekváros kenyeret” mondat tehát egészen mást jelent. Valójában valahogy így kellene hangoznia:  eszem egy jó adag antioxidánst kenyérrel az egészségem érdekében.

Sárgabarack- mindennapi szemvédelem

A leggyakoribb előanyag amelyből a szervezetben A-vitamin készül a béta-karotin.A látás és az A-vitamin összefüggése szerintem mindenki számára ismert. S ha már a karotinoidoknál tartunk  beszéljünk a látás szempontjából fontos egy másik összetevőről  a luteinről, amit általában számtalan étrend kiegészítő formájában próbálunk magunkhoz venni.  Pedig sárgabarack/sárgadinnye  szezonban nem kéne ezzel próbálkozni. Az utóbbi mondatból talán már ki is derült a lutein szintén a sárgabarack egyik fő erőssége.

Sárgabarack-a gyulladások ellen

A sárgabarack bőséges forrása a katekineknek . Ezekről már biztosan mindenki hallott- de nem a sárgabarackkal kapcsolatban. Általában a katekinek előnyeit inkább a zöld teával összeffüggésben szokás emlegetni. Ezek a fitonutritiensek olyan erős gyulladáscsökkentő potenciállal rendelkeznek, hogy a kutatók sokszor és sokat foglalkoztak már velük. A   katekinek képesek gátolni az úgynevezett ciklooxigenáz-2 (COX-2) az enzim aktivitását amely  az egyik a kritikus lépése a gyulladásos folyamatoknak. A katekinek előnyeit számos állatokon és embereken végzett kísérlet igazolja amelyeket ugyan más katekinekben gazdag élelmiszerekkel végeztek mint a tea és a kakaó,de a végeredmény szempontjából ez mindegy.A katekinben gazdag élelmiszerek képesek megvédeni  az ereket a  gyulladással kapcsolatos károsodástól, ami az erek jobb működéséhez és optimálisabb   vérnyomás-szabályozáshoz  vezet.

 

Sárgabarack-jelentős kálium forrás

A sárgabarack jelentős forrása a káliumnak. A kálium ásványi anyag és elektrolit, amely segít fenntartani a test megfelelő folyadék egyensúlyát, segíti az  izomműködést  és segít szabályozni a szívritmust. Elősegíti az egészséges emésztést és szükséges az  erős csontok fenntartásához.   Megfelelő napi káliumbevitel segít fenntartani a normális vérnyomást és csökkentheti  a stroke kockázatát. Új megfogalmazásban:nem lekváros kenyér hanem vérnyomáscsökkentő !

Sárgabarack -és a rostok

A kajszibarack jelentős mennyiségben tartalmaz mind oldhatatlan mind oldható rostot, de utóbbiból különösen sokat, amely  segít fenntartani az egészséges vércukor-, és  koleszterinszintet.

Sárgabarack-az összegzés

A sárgabarack tehát kiváló forrása az A-vitaminnak (retinoidok és karotinoidok formájában), a C-vitaminnak, az élelmi rostoknak, a káliumnak. Fitonutritiensei segítik legyőzni a gyulladást, és ami még az emberi szervezet számára hasznos mennyiségben van jelen a sárgabarackban az a réz és a mangán.

A levonható következtetés:a sárgabarack  nemcsak lekvárnak kiváló !

Forrás: www.whfoods.com