Quinoa, a „gabonák anyja”

A quinoa az elmúlt években jelen meg az élelmiszer boltok (f?ként bio- és reform élelmiszer boltok) polcain, és szinte azonnal sláger-alapanyaggá vált a konyhában köszönhet?en számos jó tulajdonságának.

Quinoa, a „gabonák anyja”

Dél-Amerikában már 7 ezer évvel ezel?tt ismerték és szerették, az inkák a „gabonák anyja” néven emlegették. Itthon is gabonaként ismerjük, habár valójában egy libatopfélék családjába tartozó növényr?l van szó, annak is a magjáról. Nem annyira a gabonákkal (búza, rozs), mint inkább a cukor- és takarmányrépával, céklával, parajjal és mángolddal áll rokonságban. A spanyol hódítások hatására majdnem teljesen kipusztult, az 1900-as évek második felében fedezték fel ismét jótékony hatásait, s kezdték el ismét a termesztését.Peruban és Bolíviában termesztik els?sorban, f?leg a sziklásabb, szikesebb vidékeken. 180 centisre is megn?, levelei spenótra emlékeztetnek, a magokat a szár csúcsán hozza, magja kicsi, elefántcsont-szín?, és a köleshez hasonló méret? gyöngyszemecske.

Fehérje tartalma nagyon magas – igaz, valamivel alacsonyabb, mint a legtöbb bab- és hüvelyesfélének. El?nye viszont, hogy teljes érték? fehérjét tartalmaz, azaz a szervezet számára szükséges aminosavak megfelel? mennyiségben és arányban fordulnak benne el?. Kiváló rostforrás, ami jó hír a diétázók, fogyókúrázók és székrekedéssel küzd? számára. Gluténmentessége miatt könnyen emészthet?, s liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Jó tulajdonságai közé tartozik emellett, hogy magas a B-vitamin, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma. Nagy mennyiségben található benne kalcium, ami miatt kiváló alternatívát nyújt a laktózérzékenyek és a vegán étrendet követ?k számára.

Hogy használjuk a quinoat?

Mag és csíráztatott formában egyaránt kapható. Ha mag formájában vásároljuk, akkor  áztassuk be és alaposan mossuk meg (hacsak nem szerepel a csomagoláson, hogy ezt már megtette a gyártó el?ttünk.). A magot ugyanis egy szaponinnak nevezett réteg borítja, ezért fogyasztása, keser? íze miatt, nem kellemes. Addig mossuk, amíg ez a keser? íz teljesen el nem t?nik. Egy másik lehet?ség, ha csíráztatott quinoat vásárolunk, vagy mi magunk csíráztatunk házilag. A magok könnyen és gyorsan csíráztathatóak, ráadásul a folyamat tovább növeli a quinoa addig sem elhanyagolható tápértékét, vitamintartalmát.

A quinoa sokféleképpen felhasználható. Fogyaszthatjuk reggelire (vízzel, tejjel, gabonatejjel elkészített) édes kása formájában például magokkal, aszalt gyümölcsökkel, mézzel, stb. A quinoából készült liszt remekül használható gluténmentes desszertek, kenyerek, pudingok elkészítéséhez. Csíráztatott formában akár nyersen is fogyaszthatjuk salátákban. Íze kicsit a kusz-kuszra hasonlít, ezért köretnek is kiváló rizs, burgonya vagy kusz-kusz helyett.

Elkészítéséhez a megmosott quinoát körülbelül másfélszer annyi vízzel, kis lángon f?zzük fed? alatt 15 percig, majd a t?zr?l levéve hagyjuk állni pár percig. Tetszés szerint ízesíthet? bármilyen f?szerrel, kísérletezzünk nyugodtan!
F?szeres-almás quinoa
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg quinoa
2 alma
1 ev?kanál mazsola
1 rúd vanília
1 kávéskanál fahéj
Elkészítése: Vágjuk hosszában ketté a vaníliát, kaparjuk ki a belsejét. Öntsük egy lábasba a quinoát, adjunk hozz 3 dl vizet, a megpucolt és felkockázott almát, a mazsolát, a fahéjat és a vaníliát. Fedjük le, majd lassú t?znél pároljuk 20 percig. Az alma és a mazsola kellemesen édessé teszi ezt a finom és egyszer?, ráadásul egészséges desszertet, tehát cukrozásra nincs szükség. Recept forrása:mindmegette.hu