Papaja…. ha kell egy kis emésztőenzim

A dinnyefa, más néven papaja (Carica papaya) a dinnyefafélék (Caricaceae) családjába tartozó, nagy termet? növény. Több méter magasra növ? törzsei csak gyengén fásodnak, laza állományúak. Akár tíz méter magasra is n?het, de törpe (1-2 m magas) változatai is ismeretesek. A Karib-szigeteken és Amerika trópusi vidékein ?shonos. Feltételezhet? hazájából, Mexikóból a spanyolok terjesztették el a XVI. században. A világ trópusi övezeteiben mindenhol termesztik. Dél-Afrikából, Latin-Amerikából, Afrikából és Ausztráliából exportálják

A papaja a trópus egyik legelterjedtebb haszonnövénye: gyakorlatilag minden része hasznosítható. A fát borító rostos háncsból kötelet készítenek. Egyméteres átmér?j? levelei, törzse és az azon szorosan összezsúfolva fejl?d?, éretlen gyümölcsei tejnedvet (latexet) tartalmaznak. A papaja széles levelébe burkolt hús tovább friss marad, s f?zéskor gyorsan megpuhul. Leveleib?l és ágaiból teát f?znek.

Nagy, dinnyeszer? gyümölcsebogyótermés. Lehet körte alakú, gömböly?, ovális vagy hengeres, gyakran csúcsos. Sárgászöld, sárga vagy narancssárga szín?. Hossza 10–70 cm, tömege akár 9–11 kg is lehet, de a hazánkban kapható általában csak félkilós. Gyümölcshúsa puha, leveses, illata a barackéra, míg az íze a sárgadinnyéére és a málnáéra emlékeztet. Lédús terméshúsa sötétsárga, narancssárga vagy lazacpiros, mintegy 2,5 cm vastag. A borsószemnyi magok a nagy központi üregben, a termés bels? falán s?r?n helyezkednek el, felületük rücskös, színük fekete, ízük a zsázsáéra emlékeztet?, borsos. Utóér? gyümölcs, szobah?mérsékleten is beérik hét-nyolc nap alatt. Akkor a legjobb, ha héjának legalább az egyharmada már megsárgult. Az érett papaja csak pár napig tárolható.

A papaja 80–85%-a víz, 12%-a szárazanyag és ennek 8–10%-a cukor. A gyümölcs energia- és tápanyagtartalma (az USDA adatbázisa alapján): 39 kcal, 0,6 g fehérje, 0,14 g zsír, 9,8 g szénhidrát, 1,8 g rost. Van benne 25 mg ?-3- és 6 mg ?-6-zsírsav, valamint tizenhétféle aminosav. A papaja gazdag ß-karotinban (276 µg), A-vitaminban (1094 NE), E-vitaminban (0,7 mg), folátban (38 µg), de f?leg C-vitaminban (61,8 mg). 100 g papajával egész napi C-vitamin-szükségletünket fedezhetjük. Az ásványi anyagok közül káliumtartalma (257 mg) érdemel figyelmet, kalciumból 24 mg-ot, vasból 0,1 mg-ot tartalmaz.

A papaját gyógyászati célokra is régóta használják, els?sorban az éretlen (zöld) termésben található papain miatt. A papain enzim saját tömegének a harmincötszörösét kitev? állati fehérje lebontására képes. A pepszinhez hasonló, fehérjeemészt? hatású enzim antioxidáns, gyulladáscsökkent?, antibakteriális és étvágyjavító hatású. A papain a pepszint és a pankreatint meghaladó mértékben segíti az emésztést. Kiválóan tisztítja a bélfalat, és hatásos azok számára, akik gyomorsavhiányban szenvednek, vagy kevés a fehérjebontó enzimjük.
A papaint sérülés és m?tét utáni vizeny?k, illetve nehezen gyógyuló sebek és bizonyos b?rbetegségek (övsömör) kezelésére is alkalmazzák. A papaja fehérjebontó enzimei a b?rre hatva nemcsak a ráncokat csökkentik, hanem a küls?, elhalt hámsejtek kíméletes eltávolítására is alkalmasak. Nem csoda, hogy e növényben számos b?rtisztító kozmetikum hatóanyaga lelhet? fel.

A félig érett, friss papaja túladagolása mellékhatásokra vezethet, ezért a gyomor- és nyombélfekélyben, valamint tüd?tágulásban nem javasolt a túlzott mérték? fogyasztása. Állapotos n?k semmiképp se egyenek éretlen papaját, mivel spontán vetélést idézhet el?.

Érettségt?l függ?en zöldségként és gyümölcsként is fogyasztható. Az éretlen (zöld) papaja a vietnami és a thai konyha kedvelt nyersanyaga. A nagyon finom leveleket megpuhítva zöldségként is fogyasztják. A zöld terméseket – a tökhöz hasonlóan – f?zve, sütve, cs?ben sütve és töltve is elkészíthetjük. Ecetben is eltehet?. Nálunk is kapható kapros-tormás és tárkonyos-fokhagymás ízesítés? zöld papaja kit?n? savanyúság.

Az angolok a papaját a gyarmati id?ben „reggeli gyümölcsnek” nevezték. A trópuson még manapság is reggeliként fogyasztják. Az érett termés lágy húsa héj és magok nélkül nyersen desszertként vagy salátaként ehet?, s a citromlé még jobban kihozza az ízét. Jól illik hozzá a gyömbér, a méz, a portói, a kókusztej és a juharszirup is. Az érett, pürésített papajából különleges, rostos ivólevet is készítenek, miként jégkrémek, kompótok és lekvárok alapanyagául is felhasználják. A gyümölcssalátához mindig utolsóként adjuk hozzá, mivel papainja megpuhítja a többi gyümölcsöt. Enzimtartalma miatt tej alapú desszerthez sem érdemes keverni.

Az ausztrál ?slakók fedezték fel el?ször a paw-paw fa leveleib?l és ágaiból f?zött teagyógyító hatását. Manapság már kereskedelmi forgalomban is kapható a papaja szárított leveleib?l készített tea. A papajatabletta a zöld papaja friss hajtásaiból és félérett gyümölcsének szárítmányából és magjából készül. Ananásszal vagy kombuchával kombinálva koncentrátum és tabletta formájában is elérhet?, papaintartalmú étrend-kiegészít?.

Forrás: MDOSZ 2008/3-4