Őszi szépítő csodabogyónk: a csipkerózsa

10799688_10204843020502900_1965719524_nA kozmetika története egyidős az emberiséggel: a szépség és annak megtartására, fokozására irányuló vágy természetes. Régi ókori leletek szolgálnak bizonyítékul, hogy az egyiptomiak és a görögök is kedvelték a szépségápolást. Ehhez már akkoriban is alkalmaztak növényi anyagokat, pl: hennát, kakukkfüvet, majorannát stb. Gyógynövényeink máig megőrizték helyüket a szépségápolásban, azok nem csupán betegségeinkre hozhatnak enyhülést, de az otthoni kozmetikában is sokat segíthetnek.

A csipkerózsát vadrózsának, gyepűrózsának, ebrózsának is nevezik, a botanikusok pedig Rosa canina néven emlegetik. Élénkpiros áltermése a csipkebogyó, mely az egyik leghatásosabb gyógynövényünk. Teája kissé savanykás, de kellemes ízével könnyedén felfrissít és jelentős A, B, C, E és K-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő immunerősítő.

Immunrendszerünk erősítésén kívül a bőrápolásban is kiválóan felhasználható. Érett, piros termését a benne lévő egészségvédő anyagok miatt a téli hónapokra minden háztartásba érdemes beszerezni. A csipkebogyó olaja – hidegen sajtolva – gazdag esszenciális zsírsavakban, főként linolsavban, melynek köszönhetően méltón kényezteti a bőrt, intenzív ápolást biztosít a száraz, hámló, élettelen bőrnek. Az esszenciális zsírsavakat szervezetünk nem képes szintetizálni, azokat kívülről, táplálkozás, illetve kozmetikumok útján tudjuk a szervezetbe juttatni.

A hidegen sajtolt csipkebogyó olaj a bőrön jól eloszlik és gyorsan beszívódik. Vitamintartalmát tekintve C-vitamint nem, viszont az A-vitamin előanyagát a transzretinolsavat tartalmazza. Az A-vitamin közismert antioxidáns, elősegíti a bőr regenerálódását és hámosodását. P-vitamint, azaz rutint is tartalmaz, mely az antioxidatív folyamatoknak a védőfaktora, érfalvédő hatásával csökkenti a hajszálerek törékenységét.

A csipkebogyót, illetve annak kivonatait kiváló bőrtápláló és bőrregeneráló hatása miatt az érzékeny, öregedő és rozáceás vagy arra hajlamos bőrre ajánlják, de a heges és pigmentfoltos bőr kezelésére készített olajkeverékekbe is beleteszik.

Az olaj érzékeny a hőre, fényre, ezáltal könnyen avasodik, ajánlatos kis mennyiséget beszerezni belőle. Sötét üvegben, hűvös helyen  tároljuk.