A kurkumáról és a benne levő remek hatású vegyületről a kurkuminról szerintem mindenki hallott az utóbbi időkben.A hatóanyag az ajurveda csodája amelyet évszázadok óta használnak olyan betegségek ellen mint a gyulladás az allergia a cukorbetegség és a fekélyek.
Lehet azonban hogy a kapszulába zárt kurkumin el se jut oda ahova kellene mert nem szívódik fel a gyomor-bél rendszerből? Vagy olyan gyorsan lebomlik a szervezet kiürítő mechanizmusainak hatására hogy a gyulladást egy fikarcnyival sem csökkenti?
A tudományos bizonyítékok szerint a kurkumin tényleg hatékony gyulladáscsökkentő de nem szívódik fel jól a szervezetben.A legtöbb kurkumin amely az ételekben vagy töményebb formában étrend kiegészítőkben található a gyomor -bél rendszerben marad vagy felszívódás után gyorsan lebomlik. Ezért amíg egyes kutatócsoportok a kurkumin hatékonyságát vizsgálják osteoarthritis vagy vastagbélrák esetén a kutatók másik csoportja a megfelelő felszívódást és a hatékony forma fennmaradását próbálja elérni technológiai eszközökkel.
A kurkumin porból ricinus olaj és polyetilén glikol segítségével nano-emulziós formulát hoztak létre. A megalkotott folyadékban mikrovezikulák jönnek létre amelyek kurkumint tartalmaznak.Ez az eljárás lehetővé teszi hogy vegyületünk könnyebben feloldódjon, felszívódjon, belépjen a véráramba és a szövetekbe.
Egerek esetében ezt a „gyógyszerformát ” használva meg tudták állítani akut gyulladásos reakció előrehaladását . A hatásmód pedig egy kulcsfontosságú fehérje blokkolása volt amely kiváltja az immunválaszt.Egyben ez a kutatás volt az első amelyben be tudták bizonyítani hogy a kurkumin meg tudja akadályozni speciális immunsejtek mozgását és aktivitását, amelyeknek túlzott működése például elhízáshoz és szívbetegséghez vezet.
Young és munkatársai (Reumatológiai és Immunológiai Osztály Ohio State’s Wexner Medical Center ) most azt vizsgálják hatékony lehet-e a kurkumin ebben a nano-oldott formában a korral járó krónikus gyulladások kezelésében.
Az elképzelés szerint ezt az étrend kiegészítőt naponta szedve segíthetne megelőzni bizonyos betegségeket, mint gyógyszer pedig terápiás eszköz lehetne számos betegséggel összefüggő gyulladás kezelésében. A különbség a napi adag nagyságából adódna:kis adagban megelőző hatást, nagy adagban gyógyító hatást lehetne elérni.
A további kutatások szerint a kurkumin koncentrációja a vérben 10x nagyobb volt amikor emulgeált formában kapták az állatok, és speciális biolumineszcens eljárással azt is ki lehetett mutatni hogy egy mesterségesen kiváltott immunválasz esetén csak minimális volt a gyulladásos reakció a vizes szuszpenzióval-az anyag bejuttatása ez esetben minden segítség nélkül történik-kezelt állatokhoz képest (22-ed rész)
A nano oldott kurkumin szinte megállította a makrofág sejteket amelyek nemcsak bekebelezik a behatoló kórokozókat hanem bizonyos anyagok kiválasztásával hozzá is járulnak a gyulladások kialakulásához . A folyamatot makrofág-asszociált gyulladásnak is nevezik amely később szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és a hozzá kapcsolódó betegségekhez, Crohn-betegséghez, reumatoid artritiszhez, gyulladásos bélbetegséghez, a cukorbetegséghez vezethet.
A nanotechnológia tényleg képes ütőkártyát adni a kutatók kezébe ha megfelelően használják!
Forrás: news. osu.edu
Foglaljuk össze:
– a kurkumin erős gyulladáscsökkentő hatással bír, plusz megfigyelték a tumorprogresszió gátló hatását amely többféle hatásmechanizmussal működik
– a fentiek miatt az egyik legkutatottabb molekula, megbízható adatok állnak rendelkezésünkre vele kapcsolatban
– a kurkuma mint fűszer, vagy a belőle készült standardizált kivonat (kurkumin) igen rosszul szívódik fel a gyomor-bél rendszerből
- kb 4000 millligramm kurkumin fogyasztása esetén sem lehet hatékony mennyiséget kimutatni a vérben, csak 8-16 gramm között lehet hatást várni
- vagy a felszívódás után nagyon gyorsan és hatékonyan szabadul meg tőle a szervezet
-ha a kapszulánk 80-500 mg kurkumint tartalmaz mindenképpen technológiai segédlet szükséges ahhoz hogy mérhető mennyiségű kurkumin kerüljön a véráramba, és ezáltal eljusson oda ahol a gyulladást ( vagy valami mást) épp kezelni szeretnénk.
-mi lehet ez a technológiai segítség
- párosítás például a fekete borssal amelynek hatóanyaga a piperin hatékonyan gátolja a kurkumin (és még sok egyéb szervezetbe kerülő anyag ) kiürítését végző enzimet
- képezhetünk belőle komplexet egy foszfatidilkolin nevezető anyaggal amely például a szójalecitinben található
- létre hozhatunk kurkuma-nanopartikulákat
- vagy az egyébként zsírban oldódó kurkumint vízben oldhatóvá tehetjük
És amikor már tettünk valami ilyet, akkor szépen bekapszulázzuk, de a gyors lebomlás kérdése még így is nyitott marad.
A szájon át fogyasztott nagy mennyiségű fűszer vagy kurkumin ezek nélkül a segítségek nélkül szinte csak keresztül halad a gyomor-bél rendszeren és talán valamilyen bélgyulladás, vagy daganat ellen lehet hatékony .
Most joggal kérdezhetik miért írtam le mindezt?
Az utóbbi napokban három különböző helyen hallottam azt a megoldást hogy a készítmények helyett fűszerként forgalmazott kurkuma port szednek-mert az úgymond sokkal olcsóbb-és ettől azt hatást várják hogy ízületi fájdalmaik csökkennek.
-Az egyik variáció szerint-amit egy a patikánkba járó beteg mesélt- mézzel keverik össze a fűszert és így fogyasztják mert rettenetes íze van!
-A másik megoldás még elmésebb:kurkuma és fahéj keverve. El nem tudom képzelni ízületi fájdalom vonatkozásában milyen hatása lehet a fahéjnak…talán itt is mint ízesítő szerepelő Tömény fahéj tömény kurkumával….?
Végül mit tanácsolhatok a fentieket végiggondolván mégis azoknak akik a kurkumin természetes formáját a fűszert szeretnék fogyasztani: vegyenek be belőle legalább 3×4 grammot és azt is fekete borssal keverjék ( ha már valami felszívódott ne bomoljon le túl gyorsan) , aztán ízesítsék mézzel vagy fahéjjal ízlés szerint! A kurkuma ebben a dózisban még nem toxikus és a vastagbél-végbél területén ezzel a mennyiséggel már hatékony kemopreventív hatást érhetnek el .
Tartok tőle hogy a eredeti ötlet ismét az internetről származik, bár bevallom nem vettem a fáradtságot arra hogy a forrást megkeressem.
A felszívódással, adagolással, technológiai megoldásokkal kapcsolatos információk ITT és ITT találhatók.