Orbáncfű olaj – a másik nagy sebgyógyító

Opposite leaves and tranluscent punctate leaf glands make this an easy genus to identify.

A lyukaslevelű orbáncfű Hypericum perforatum L. karrierje az utóbbi időben magasra ívelt. Az elmúlt két évtized egyik leginkább vizsgált gyógynövénye. Az érdeklődés középpontjában pedig  a benne rejlő lehetőségek állnak amelyeknek segítségével alkalmas a depresszió kezelésére.

Hagyományos felhasználásában azonban ugyanilyen hangsúlyosan jelen van a külsőleges alkalmazás olaj vagy tinktúra formájában. A népi orvoslásban számtalan felhasználási javaslatot találunk:kisebb sebek, leégés, tompa traumák, fekélyek, visszér, aranyér, izomfájdalom, isiász, reuma, lumbágó, görcsök, felfekvés, keloid hegek-mindezek gyógyítására alkalmas a megfigyelések szerint.
Mintha a szignatúra tannak is lenne valami igazsága az orbáncfűvel kapcsolatban. Ugyanis ha a növény leveleit a fény  felé tartjuk milliónyi apró sebesülés,  tűszúrás helyét vélhetjük rajta felfedezni.  A szignatúra tan szerinti összefüggés egészen világos: aki maga is sebesült, az a sebek gyógyítására alkalmas (micsoda észjárás és mintha mégis bejönne….néha).
Az indikációk sokasága persze nem véletlen. A növény és a belőle  készített olaj hatékonyságát a farmakológiailag aktív összetevők  biztosítják:
– 6,5-15% katechin típusú tanninok és proanthocyanidinek (katechin, epikatechin, leukocianidin);
– 2-5% flavonoid  (0,5-2% hyperoside, 0,3-1,6% rutin, 0,3% kvercitrin, 0,3% izokvercitrin, kvercetin, és kempferol)
-biflavonoidok (mintegy 0,26% biapigenin),
-floroglucinok (legfeljebb 4% hiperforin);
-fenolsavak (kávésav, klorogénsav, ferulinsav);
– 0,05-1,0% illóolaj
-0,05-0,15% naphthodianthron ( hypericin, pseudohypericin, protohypericin, protopseudohypericin
-szterinek (szitoszterol)
-C és  A-vitamin
A hatóanyagok  gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és rákellenes tulajdonságokkal bírnak , valamint stimulálják a szöveti növekedést és differenciálódást. Ezek a tulajdonságok pedig igen előnyösek olyan betegségeknél mint az atópiás dermatitisz, a pszoriázis, herpesz fertőzések, és nem utolsó sorban a száraz bőr kozmetikai kezelése.
Hogy készül az orbáncfű olaj.
A friss vagy szárított virágot, vagy virágos hajtásvéget 1:4 arányban valamilyen növényi olajban fermentáljuk –  4-6 hétig  napfénynek tesszük ki.Ez alatt az idő alatt az olaj intenzív vörös színt kap ami az egyik fő hatóanyag a hipericin bomlástermékeinek köszönhető. Az elkészített olaj hatóanyag tartalmát sok minden befolyásolja: szárított vagy friss növényből készült,  mennyi ideig volt napfénynek kitéve,  mely tájon növekedett a növény amiből kivonták az összetevőket. Egy vizsgálat szerint az összetevők milyensége még a kivonásra használt olajtól is függ. Napraforgó, oliva,vagy búzacsíraolaj- ahány orbáncfű olaj, annyiféle összetétel. Azonnal megnyugtatok mindenkit nyugodtan álljon neki otthon orbáncfűolajat készíteni abból ami éppen van. Az elkészült olaj a hatóanyagok nagy száma és robosztus jelenléte miatt hordozni fogja az összes nagyszerű tulajdonságot amit csak egy házilag készült nem standardizált hatóanyag tartalmú olajtól várhatunk.
Nézzük a hatásokat
 1. antimokrobiális hatás:Az eredmények arra utalnak, hogy a hypericin és hyperforin a két fő komponens ha az antimikrobiális aktivitást nézzük, de az összes többi is hozzájárul a hatáshoz. A Gram-pozitív baktériumok általában fogékonyabbak  beleértve az MRSA-és P (penicillin) RSA. Vírusellenes hatását több összetevőjével kapcsolatban bizonyították az elmúlt 40 évben (in vitro)beleértve a herpes simplex vírust.  A közelmúltban pedig egyik hatóanyagát úgy azonosították hogy hatékony lehet HIV vírus ellen is. A rettegett Candida albicans, nos szintén érzékeny az orbáncfű olajra.
 2. antioxidáns tulajdonság:a flavonoidok és polifenolok erős antioxidáns tulajdonságot kölcsönöznek az olajnak
 3. fényérzékenyítő hatás:az orbáncfű olaj kb. 20 összetevőjét megvizsgálva sok közülük fotokémiai reakcióba lép a fénnyel és reaktív oxigén gyököket termel de csak a hypericin, pseudohypericin, és hyperforin okozott lipid peroxidációt, és egyik sem okozta a  DNS-szál károsodását. Azt azonban kimutatták, hogy a terápiás orális dózisok még szájon át szedve-enyhe vagy közepesen súlyos depresszió kezelésére-sem okoznak fotoszenzibilizálódást klinikailag jelentős mértékben. A kivonatok helyi alkalmazásakor a kevés maradék hypericin okozhat fotoirritációt vagy fototoxicitást a  koncentrációtól
  és a sugárzás intenzitásától függően . Ez nem kívánt mellékhatás ha gyulladást vagy sebet szeretnénk kezelni, viszont   ez a tulajdonság egy új opciót nyit a felhasználásban -fotodinamikus terápia (PDT) a bőrrák vagy psoriasis kezelésére.
 4. Az antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonság mellett sebgyógyulást elősegítő hatása is bizonyított. Növeli  a  fibroblasztok mozgékonyságát, a kollagén termelést, és a keratinocyták differenciálódását. A hiperforin és hipericin vagy azok származékai megfelelőek karcolások, horzsolások, égések, és fekélyek traumák mint zúzódások, és izomfájdalom kezelésére -tehát mindarra amit megemlítenek a  hagyományos népgyógyászati alkalmazások.

Mire próbálhatjuk még ki

 • Atópiás dermatitis
Az atópiás bőrt jellemzi az állandó gyulladás, a  túlérzékenység az irritáló ingerekre, a viszketés és a kisebb epidermális elváltozások, a bőr barrierjének károsodása miatti vízveszteség, nedvedzés, és bakteriális fertőzések. Az orbáncfű olaj  összes hasznos farmakológiai mechanizmusára szükség van: gyulladásgátló, antibakteriális aktivitású, stimulálja a  keratinociták  differenciálódását, nyugtatja a viszkető bőrt. Az orbáncfűolaj   megfelelőnek tűnik ezek ellen a tünetek ellen -azonban  növényi kivonatok alkalmazása az  atópiás bőrre  kockázattal is jár, további túlérzékenységet okozhat.
 • Pikkelysömör

Már klinikai körülmények között is próbálták meghatározni  az orbáncfű hatékonyságát ezúttal kenőcs formájában a pszoriázis tüneteinek csökkentésében.4 hét kezelés alatt a javulás mértéke  mérhető és bizonyítható volt. Sajnos a természetes kivonat szinte egyáltalán nem standardizálható -a fentiekben már említett okok miatt-ezért a továbbiakban inkább csak egy-egy meghatározott és tisztított hatóanyaggal folytatják a vizsgálatokat.

 • Száraz bőr kezelése

Ha csak  “simán ” száraz a bőrünk? A kozmetikai készítmények fontos funkciója hogy erősítsék a bőr barrier funkcióját, és csökkentsék a  vízveszteséget.A hagyományos recept szerint előállított kivonatot 15%-nyi mennyiségben hozzákeverhetjük a hidratáló krémünkhöz . (Remélhetőleg nem lesz technológiai akadály).

 • Kipróbálták még

…klinikai körülmények között herpes simplex fertőzésre , solar keratózis és nem melanoma típusú bőrrákok kezelésére . Ez utóbbi két esetben speciális fotodinámiás ( PDT ) kezelés formájában.Házi körülmények között a fentiek kipróbálását nem ajánlanám.

 • A biztonság
A potenciális mellékhatás bőrön alkalmazva lehet az irritáció / és a nem kívánt fényérzékenyítő hatás, bár a rendelkezésre álló klinikai adatok arra utalnak, hogy a kockázat viszonylag alacsony. Fehér bőrűek, napon sokat tartózkodók csak óvatosan használják az orbáncfű olajat.
 • A jövő

Rengeteg hatóanyag, stabil standardizált kivonatot mégis nagyon nehéz készíteni. Ezért gyógyászati célra  speciális tisztított kivonatok készítése,esetleg egyes összetevők szintetikus előállítása a cél.

Aki kedvet kapott lásson hozzá jövő nyáron….40 meleg napfényes napot a közeljövőben nem tudok garantálni.

Forrás:Topical Application of St. Johnʼs Wort