Kedélyjavító és sebgyógyító orbáncfű

A lyukaslevelű orbáncfű Hypericum perforatum L. karrierje az utóbbi időben magasra ívelt. Az elmúlt két évtized egyik leginkább vizsgált gyógynövénye. Az érdeklődés középpontjában pedig  a benne rejlő lehetőségek állnak amelyeknek segítségével alkalmas a depresszió kezelésére.

A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) – amelyet egyes vidékeken csengőfűnek, csengőlinkának, kozmadinornak, lyukaslevelűfűnek, Szent Antal virágának, Szent János füvének, Jézus füvének vagy egyszerűen orbáncfűnek ismernek – az orbáncfűfélék családjába tartozó növényfaj, a Kárpát-medence gyakori őshonos növénye. Antidepresszáns, közérzetjavító, enyhe nyugtató, valamint álmatlanság elleni hatásai miatt a középkorban hatékony „ördögűzőnek” tartották.

Erdőszélek, füves, cserjés helyek gyakori évelő növénye. Magassága nagyon változó (20-100cm. ), szára hengeres, felső részén dúsan elágazó. Levelei keresztben átellenesen állnak, 2 cm hosszúak, hosszúkás tojásdadok, épszélűek, áttetszően pontozottak. Virágzata dús, sátorozó bogernyő, a csészelevelei lándzsásak, a szirmai sötétsárgák. A friss virágok tenyérben összemorzsolva vörösbarna levet eresztenek.  Virágzásának kezdete általában egybeesik a nyári napfordulóval és emiatt már a pogány hitvilág is varázserőt tulajdonított a növénynek.

Gyógyászati felhasználásra egész nyáron a virágzó növény szárának felső, legfeljebb 40 cm-es része gyűjthető.

Standardizált növényi gyógyszer formájában alkalmas alvászavarok, szorongásos állapotok, enyhe és középsúlyos depresszió, illetve menstruációs panaszok kezelésére, teakeverékekben szív és gyomoridegesség, krónikus máj és epehólyagbántalmak, illetve gyomor és nyombélfekély kiegészítő terápiájára.

Hagyományos felhasználásában hangsúlyosan jelen van a külsőleges alkalmazás is olaj vagy tinktúra formájában. A népi orvoslásban számtalan felhasználási javaslatot találunk:kisebb sebek, leégés, tompa traumák, fekélyek, visszér, aranyér, izomfájdalom, isiász, reuma, lumbágó, görcsök, felfekvés, keloid hegek-mindezek gyógyítására alkalmas a megfigyelések szerint.
Mintha a szignatúra tannak is lenne valami igazsága az orbáncfűvel kapcsolatban. Ugyanis ha a növény leveleit a fény  felé tartjuk milliónyi apró sebesülés,  tűszúrás helyét vélhetjük rajta felfedezni.  A szignatúra tan szerinti összefüggés egészen világos: aki maga is sebesült, az a sebek gyógyítására alkalmas (micsoda észjárás és mintha mégis bejönne….néha).
Az indikációk sokasága persze nem véletlen. A növény és a belőle  készített olaj hatékonyságát a farmakológiailag aktív összetevők  biztosítják:
– 6,5-15% katechin típusú tanninok és proanthocyanidinek (katechin, epikatechin, leukocianidin);
– 2-5% flavonoid  (0,5-2% hyperoside, 0,3-1,6% rutin, 0,3% kvercitrin, 0,3% izokvercitrin, kvercetin, és kempferol)
-biflavonoidok (mintegy 0,26% biapigenin),
-floroglucinok (legfeljebb 4% hiperforin);
-fenolsavak (kávésav, klorogénsav, ferulinsav);
– 0,05-1,0% illóolaj
-0,05-0,15% naphthodianthron ( hypericin, pseudohypericin, protohypericin, protopseudohypericin
-szterinek (szitoszterol)
-C és  A-vitamin
A hatóanyagok  gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és rákellenes tulajdonságokkal bírnak, valamint stimulálják a szöveti növekedést és differenciálódást. Ezek a tulajdonságok pedig igen előnyösek olyan betegségeknél mint az atópiás dermatitisz, a pszoriázis, herpesz fertőzések, és nem utolsó sorban a száraz bőr kozmetikai kezelése.
Hogy készül az orbáncfű olaj.
A friss vagy szárított virágot, vagy virágos hajtásvéget 1:4 arányban valamilyen növényi olajban fermentáljuk –  4-6 hétig  napfénynek tesszük ki.Ez alatt az idő alatt az olaj intenzív vörös színt kap ami az egyik fő hatóanyag a hipericin bomlástermékeinek köszönhető. Az elkészített olaj hatóanyag tartalmát sok minden befolyásolja: szárított vagy friss növényből készült,  mennyi ideig volt napfénynek kitéve,  mely tájon növekedett a növény amiből kivonták az összetevőket. Egy vizsgálat szerint az összetevők milyensége még a kivonásra használt olajtól is függ. Napraforgó, oliva,vagy búzacsíraolaj- ahány orbáncfű olaj, annyiféle összetétel. Azonnal megnyugtatok mindenkit nyugodtan álljon neki otthon orbáncfűolajat készíteni abból ami éppen van. Az elkészült olaj a hatóanyagok nagy száma és robosztus jelenléte miatt hordozni fogja az összes nagyszerű tulajdonságot amit csak egy házilag készült nem standardizált hatóanyag tartalmú olajtól várhatunk.
Nézzük a hatásokat
  1. antimokrobiális hatás:Az eredmények arra utalnak, hogy a hypericin és hyperforin a két fő komponens ha az antimikrobiális aktivitást nézzük, de az összes többi is hozzájárul a hatáshoz. A Gram-pozitív baktériumok általában fogékonyabbak  beleértve az MRSA-és P (penicillin) RSA. Vírusellenes hatását több összetevőjével kapcsolatban bizonyították az elmúlt 40 évben (in vitro)beleértve a herpes simplex vírust.  A közelmúltban pedig egyik hatóanyagát úgy azonosították hogy hatékony lehet HIV vírus ellen is. A rettegett Candida albicans, nos szintén érzékeny az orbáncfű olajra.
  2. antioxidáns tulajdonság:a flavonoidok és polifenolok erős antioxidáns tulajdonságot kölcsönöznek az olajnak
  3. fényérzékenyítő hatás:az orbáncfű olaj kb. 20 összetevőjét megvizsgálva sok közülük fotokémiai reakcióba lép a fénnyel és reaktív oxigén gyököket termel de csak a hypericin, pseudohypericin, és hyperforin okozott lipid peroxidációt, és egyik sem okozta a  DNS-szál károsodását. Azt azonban kimutatták, hogy a terápiás orális dózisok még szájon át szedve-enyhe vagy közepesen súlyos depresszió kezelésére-sem okoznak fotoszenzibilizálódást klinikailag jelentős mértékben. A kivonatok helyi alkalmazásakor a kevés maradék hypericin okozhat fotoirritációt vagy fototoxicitást a  koncentrációtól
    és a sugárzás intenzitásától függően . Ez nem kívánt mellékhatás ha gyulladást vagy sebet szeretnénk kezelni, viszont   ez a tulajdonság egy új opciót nyit a felhasználásban -fotodinamikus terápia (PDT) a bőrrák vagy psoriasis kezelésére.
  4. Az antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonság mellett sebgyógyulást elősegítő hatása is bizonyított. Növeli  a  fibroblasztok mozgékonyságát, a kollagén termelést, és a keratinocyták differenciálódását. A hiperforin és hipericin vagy azok származékai megfelelőek karcolások, horzsolások, égések, és fekélyek traumák mint zúzódások, és izomfájdalom kezelésére -tehát mindarra amit megemlítenek a  hagyományos népgyógyászati alkalmazások.

Mire próbálhatjuk még ki

  • Atópiás dermatitis
Az atópiás bőrt jellemzi az állandó gyulladás, a  túlérzékenység az irritáló ingerekre, a viszketés és a kisebb epidermális elváltozások, a bőr barrierjének károsodása miatti vízveszteség, nedvedzés, és bakteriális fertőzések. Az orbáncfű olaj  összes hasznos farmakológiai mechanizmusára szükség van: gyulladásgátló, antibakteriális aktivitású, stimulálja a  keratinociták  differenciálódását, nyugtatja a viszkető bőrt. Az orbáncfűolaj   megfelelőnek tűnik ezek ellen a tünetek ellen -azonban  növényi kivonatok alkalmazása az  atópiás bőrre  kockázattal is jár, további túlérzékenységet okozhat.
  • Pikkelysömör

Már klinikai körülmények között is próbálták meghatározni  az orbáncfű hatékonyságát ezúttal kenőcs formájában a pszoriázis tüneteinek csökkentésében.4 hét kezelés alatt a javulás mértéke  mérhető és bizonyítható volt. Sajnos a természetes kivonat szinte egyáltalán nem standardizálható -a fentiekben már említett okok miatt-ezért a továbbiakban inkább csak egy-egy meghatározott és tisztított hatóanyaggal folytatják a vizsgálatokat.

  • Száraz bőr kezelése

Ha csak  “simán ” száraz a bőrünk? A kozmetikai készítmények fontos funkciója hogy erősítsék a bőr barrier funkcióját, és csökkentsék a  vízveszteséget.A hagyományos recept szerint előállított kivonatot 15%-nyi mennyiségben hozzákeverhetjük a hidratáló krémünkhöz . (Remélhetőleg nem lesz technológiai akadály).

  • Kipróbálták még

…klinikai körülmények között herpes simplex fertőzésre , solar keratózis és nem melanoma típusú bőrrákok kezelésére . Ez utóbbi két esetben speciális fotodinámiás ( PDT ) kezelés formájában.Házi körülmények között a fentiek kipróbálását nem ajánlanám.

A biztonság: A potenciális mellékhatás bőrön alkalmazva lehet az irritáció / és a nem kívánt fényérzékenyítő hatás, bár a rendelkezésre álló klinikai adatok arra utalnak, hogy a kockázat viszonylag alacsony. Fehér bőrűek, napon sokat tartózkodók csak óvatosan használják az orbáncfű olajat.

A jövő: Rengeteg hatóanyag, stabil standardizált kivonatot mégis nagyon nehéz készíteni. Ezért gyógyászati célra  speciális tisztított kivonatok készítése, esetleg egyes összetevők szintetikus előállítása a cél.

Aki kedvet kapott az orbáncfű olaj elkészítéséhez lásson hozzá jövő nyáron.

Forrás:Topical Application of St. Johnʼs Wort